Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A többiek ide utaznak júliusban, és Te?

A többiek ide utaznak júliusban, és Te?

A többiek ide utaznak júliusban, és Te? Shutterstock

Nyakig benne vagyunk a nyárban, hiszen elérkezett július. A strandszezon már javában tart, a hőségriasztások lassan kezdenek mindennapossá válni és aki csak teheti, valamelyik tengerparton hűsíti magát, finom koktéllal a kézben. Persze ilyenkor mi mást is lehetne tenni?!

Így, ha Te is szeretnéd a lehető legjobban kiélvezni a nyarat, végre megmártózni a tenger hűs hullámaiban, akkor olvass tovább - mutatjuk a legjobb úticélokat erre a hónapra.

Sharm El-Sheikh, Egyiptom

Sharm El-Sheikh és a Vörös-tenger csábítása

Sharm El-Sheikh és a Vörös-tenger csábítása Shutterstock

Ahogy júniusra Hurghada, úgy júliusra Sharm El-Sheikh bizonyulhat tökéletes úticélnak, hiszen klasszikus tengerparti mivoltának és elérhető árú, luxus üdülőövezeteinek hála lehetetlenség nem szeretni.

Az egykor beduinok lakta halászfalu a Sínai-félsziget déli részén terül el, ahol maradéktalanul átadhatjuk magunkat a Vörös-tenger csodáinak. Ezekből a csodákból pedig akad bőven, hiszen az itteni tengeri élővilágának gazdagsága egyszerűen lehengerlő.

Ennek fényében nem túlzás kijelenteni, hogy a vidék korallzátonyai közt búvárkodni fenomenális, kihagyhatatlan és örökre szóló élmény. Persze azok számára is van lehetőség megcsodálni a gazdag élővilágot, akik nem tudnak úszni, ugyanis az üvegfenekű hajóknak hála száraz ruhában szintén lemerülhetünka mélységbe.

A tengeri programlehetőségek sora szerencsére itt még korántsem ért véget, hiszen kipróbálhatjuk a vitorlázást, a vízisízést, a windsurfinget és még a yachtingolást is. Persze a szállodánk privát strandján valóejtőzés, vagy a medencében valóúszás épp oly szórakoztató lehet.

A vízhez köthető tevékenységek mellett további izgalmas, szárazföldi programok várnak, többek közt a tengerparton való lovaglás képében. Ha a lovaglástól mégis ódzkodnál, akkor sincs gond, hiszen egy izgalmas quad túrára is benevezhettek kedveseddel. A sivatag homokjában négy keréken róni a kilométereket igazán extravagáns élmény.

A napközbeni aktív kikapcsolódás - melyek közül a Ras Mohamed-re és a Titan Island-re való hajókirándulást sem szabad kihagyni - után az estéket nem csak a szálloda éttermeiben, hanem a város szívében is el lehet tölteni. Akit Sharm El-Sheikh szórakozással teli éjszakai élete vonz, annak Naama Bay tökéletes választás lehet.

Costa Brava, Spanyolország

Costa Brava gyöngyszeme: Tossa de Mar

Costa Brava gyöngyszeme: Tossa de Mar Shutterstock

Ha a titkokkal teli kelet helyett, inkább nyugat felé indulnál, akkor Spanyolországot, azon belül Costa Bravat bátran merem ajánlani. Katalóniában, pontosabban annak északkeleti részén a francia-spanyol határtól déli irányban több, mint 150 kilométer hosszan húzódó vad partrendkívül kedvelt úticél. Népszerűsége többek között gyönyörű partszakaszainak, élénk éjszakai életének, történelmi épületeinek és csodás természeti szépségeinek tudható be. Mivel sziklás, kavicsos és homokos részek egyaránt váltogatják egymást, ezért mindenki könnyedén megtalálhatja a számára ideális lehetőségeket.

A partvidék számos kisebb-nagyobb településsel rendelkezik, melyek mindegyike más és más okból szép. Példának okért ott van Costa Brava legnagyobb városa, az éjszakai szórakozó helyeiről ismert Lloret de Mar. Azért itt nem csak bulizni lehet, hanem a kék zászlóval kitüntetett strandokon pihenni, vásárolgatni, vagy sportolni. A kirándulósabb kedvűek innen könnyen elérhetik a Figueresben található Dali múzeumot is.

A híres partvidék következő, ugyancsak ismert nyaralóhelye Blanes, mely bájos óvárossal bír. Azonban a legjobb választásnak mégiscsak a szépséges Tossa de Mar bizonyulhat. A település nem csak csodásan tiszta vizéről, kellemes strandjáról (Platja Grand) hanem a part mentén magasodó várról is ismert. A barátságos hangulatú városka utcái, a klasszikus spanyol életérzés és a közeli természet egyvelege egy felejthetetlen nyaralás esélyével kecsegtet.

Side, Törökország

Side, Törökország

Side, Törökország Shutterstock

A Török Riviéra egyik igen nagy népszerűségnek örvendő városa kitűnő választás a lassan mélyülő, homokos tengerpart és az ókori műemlékek kedvelői számára.

Az i.e. 7. században alapított város színes történelmi múltjának köszönhetően számos római kori műemlékkel büszkélkedhet. Ezek közül messzemenően kiemelkedik az amfiteátrum, melyet ott tartózkodásunk alkalmával mindenképpen érdemes felkeresni. Ezen felül Apollón templomát, a Nagy Kaputés a Side Múzeumot, valamint az óvárost sem szabad kihagyni a listáról. A régi épületek és műemlékek szemrevételezését követően fordítsuk tekintetünket a természet kincsei, pontosabban a Manavgat vízesés felé. A zöld színű folyó és a környező növényzet látványa egy kicsit kizökkenti az embert a klasszikus városnézés és tengerpartozás világából.

Ha már a tengerpartnál tartok, korábban említettem, hogy nagyszerű sekély, homokos partok várják az ide érkezőket, éppen ezért is válhatott a gyerekes családok kedvelt nyaralóhelyévé.

Mivel a minden igényt kielégítő luxusszállodák a strand közvetlen közelében helyezkednek el, ezért rendkívül biztonságos és kényelmes percek alatt lesétálni a jól kiépített tengerpartra.

Bibione, Olaszország

Bibione a gyerekes családok nyaralóhelye

Bibione a gyerekes családok nyaralóhelye Shutterstock

Akárcsak Side, úgy Bibione is elsőrangú választás a gyerekes családok számára. Mivel Olaszország északi részén, Caorle és Lignano települések között az Adriai-tenger partján fekszik, ezért autóval is könnyen, akár 7 óra alatt elérhető.

Bibione viszonylag fiatal település, így sajnos történelmi belvárossal nem büszkélkedhet, tehát itteni nyaralásunk alatt bőven lesz időnk a lassan mélyülő, homokos tengerparton élvezni az életet.

Ha a közel 10 kilométer hosszú és igen széles partszakaszon való pihenés nem lenne elég, akkor keressük fel a több száz étterem valamelyikét. A finom pizza és a tenger gyümölcseinek ízkavalkádja garantáltan mindenkit elcsábít.

Igaz, ókori kincseket nem rejt a város, azonban az alig 90 kilométer távolságra fekvő Velencébe könnyedén ellátogathatunk. Én mindenképpen ajánlok legalább egy napot eltölteni a varázslatos Canal Granden való gondolázással, a Dózse-palota megcsodálásával és a világhírű város további szépségeinek felfedezésével.

Korfu, Görögország

Varázslatos Korfu és a Porto Timoni beach

Varázslatos Korfu és a Porto Timoni beach Shutterstock

A mediterrán éghajlattal bíró Korfu Görögország részeként a Jón-szigetek második legnagyobb tagja. A gazdag történelmi múlttal rendelkező sziget egykor művészek, hírességek kedvelt pihenőhelye volt, mára azonban széles körben ismert turistaparadicsommá vált. Ez nem csoda, hiszen a gyakran csak zöld, vagy smaragd szigetneknevezett Korfun csodás természet fogad. A szubtrópusi élővilág mellett oliva- és citrusültetvényeket is találhatunk. Azonban a türkizkék színben pompázó, kristálytiszta tengervíz és a néhol fehérhomokos, máshol aprókavicsos partszakasz az ami végérvényesen elvarázsolja az idelátogatókat.

Mivel a sziget hozzávetőlegesen akkora, mint Budapest, ezért egy-egy tengerparton való lustálkodással töltött nap után érdemes autót bérelni és bejárni teljes területét. A bájos régi utcákkal bíró Korfu városától kezdve a Pantókrátor hegyen, a Palaiokastritsa és Sidari mesés strandjain át egészen a neoklasszicista stílusú Ahílio palotáig mindent érdemes felkeresni.

Korfu békés hangulata, képeslapra illő tája és ínycsiklandó ételei mind-mind hozzájárulnak egy felejthetetlen júliusi nyaralás eltöltéséhez.

2019.07.11. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.