Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Az afrikai konyha különlegességei

ÁttekintésTörténelemÉtkezési szokásokHarapnivalókFőételekDesszertekItalokVegetáriánus és vegán

Áttekintés

Az afrikai konyhát tulajdonképpen négy különböző régióra lehet osztani. Észak-Afrika híres a nagyon csípős fűszereiről, amelyek különösen élénk ízvilágot kölcsönöznek a bárány- és halételeknek. Kelet-Afrikában pedig a hagyományos kenyér mellet a markáns szószoknak van nagy kultúrájuk. Csakúgy, mint a csicseriborsóból vagy lencséből készült pürének, amiket húsmentes fogásokkal szokás párosítani.

Afrikai ételek kínálata

Afrikai ételek kínálata

Afrikai ételek kínálata

Fekete-Afrikában nem telhet el nap fufu nélkül. Ez a tápláló, maniókából, kukoricából vagy jamgyökérből készült sűrű kása az ottani étkezés alapvető részét képezi. Általában nem önmagában eszik, hanem sok zöldséggel, földimogyoróval, valamint főzőbanánnal. A dél-afrikai gasztronómiát leginkább európai és indiai hatások érték. Ha erre jártok, olyan egzotikus állatokat is megkóstolhattok, mint a strucc, a kudu vagy a vándorantilop.

A vörös kontinens gyöngyszemei: A 10 leggyönyörűbb afrikai tengerpart

Ez is érdekelhet:

A vörös kontinens gyöngyszemei: A 10 leggyönyörűbb afrikai tengerpart

Történelem és hagyományok

Mint a világon mindenütt, az afrikai ételeknél is a földrajz a legfontosabb tényező. A partvidéki területeken természetesen sok halhoz jutnak hozzá. A buja növényzetnek hála, gyümölcsökből és zöldségekből sem szenvednek hiányt, a tágas sztyeppéken pedig gnúval, zebrával vagy antiloppal is találkozhatunk. A más kultúrákkal való kölcsönhatások folyamatosan új szokásokat teremtettek. Például a hagyományosan nyugat-afrikai ételnek tekintett fufu valójában Dél-Amerikából keveredett oda, ezért a Karib-térségben is elterjedt.

Ugyanakkor Észak-Afrikában az arab konyha hatásai is egészen jól kivehetőek. Nem hiába, hogy a kontinens északi részét kulturálisan és vallásilag gyakran arab térségnek tulajdonítják. A régi Selyemúton keresztül mindenféle egzotikus illat és íz jutott el Marokkó, Algéria és Tunézia konyháiba. Az európai telepesek, de a délkelet-ázsiai, kínai és indiai kereskedők is nagyban befolyásolták Dél-Afrika kulináris történelmét.

Étkezési szokások

Épp úgy, mint az országok és azok ételei, úgy a regionális étkezési szokások is eltérőek. Valahol inkább ebédidőben, máshol pedig az esti órában esznek bőségesen. Leggyakrabban kenyeret, valamint keményítő tartalmú összetevőkből készült kását fogyasztanak.

A kuszkuszt kézzel eszik

A kuszkuszt kézzel eszik

A kuszkuszt kézzel eszik

Főként Kelet-Afrikában tapasztalhatunk meg egy olyan sajátosságot, ami nekünk európaiaknak igencsak szokatlan lehet. Ugyanis a tányért és az evőeszközt a lapos kenyér és az ujjak helyettesítik. A kenyérszeleteket nagy hozzáértéssel arra használják, hogy húst, zöldséget és szószokat „kanalazzanak“ fel velük. Azonban a népszerű turisztikai célpontok éttermeiben a legtöbb esetben mégis van tányér és evőeszköz.

Az afrikai konyha harapnivalói

Az ebédre nem mindig fektetnek nagy hangsúlyt az afrikai népek. Napközben, a kiadós vacsora előtt inkább csak könnyebb harapnivalókat készítenek, különösen Afrika nagyon forró területein. Mind a négy régióból kiválasztottunk egy nassolni valót, amit most ti is megismerhettek!

Az oroszlánkirály nyomában: melyik helyszínek inspirálták a kedvenc mesénket?

Ez is érdekelhet:

Az oroszlánkirály nyomában: melyik helyszínek inspirálták a kedvenc mesénket?

Tabbouleh Észak-Afrikából

Mindenki ismeri a kuszkuszt, a búzából, kölesből vagy árpából készült párolt grízt, ami egészen Észak-Afrikából a magyar konyhákba is eljutott. Sőt, a kuszkusz az emberiség szellemi kulturális örökségének UNESCO-listájára is felkerült 2020-ban. Nemcsak köretként, hanem főételként is megtalálhatjuk az asztalon. Emellett az étkezések között is szívesen fogyasztják ezt a könnyű fogást. Különösen finom a tabbouleh, vagy tabulé, ami egy friss mentával készült kuszkusz saláta.

Tabbouleh friss fűszernövényekkel

Tabbouleh friss fűszernövényekkel

Tabbouleh friss fűszernövényekkel

Rolex Ugandából

Kedvelt utcai harapnivaló Ugandában a rolex. De nem az értékes órára kell gondolni, ez csupán egy szójáték! A rolex hasonlóan hangzik, mint a “rolled eggs” – vagyis tojásos tekercs. Ehhez lapos kenyeret töltenek meg tojással és zöldségekkel, aztán feltekerik, mint egy tortillát. A kis éhség csillapítására az ugandai rolex tekercs sokkal jobban megfelel, mint a névadó óra – és bizony még olcsóbb is!

A rolex tekercs egy hagyományos ugandai étel

A rolex tekercs egy hagyományos ugandai étel

A rolex tekercs egy hagyományos ugandai étel

Moi Moi Nigériából

Klasszikus nigériai harapnivaló vagy köret a moi moi, ami "moyin moyin" vagy "mai mai" néven is elterjedt. Ehhez a babot őrlik, párolják és különféle fűszerekkel gazdagítják. Ezután a masszát könnyen kezelhető darabokra formázzák, majd banán -vagy umalevélben megfőzik.

Biltong Dél-Afrikából

A dél-afrikaiak kedvelt utcai snack-je az úgynevezett biltong, ami nem más, mint a nyugaton ismert beef jerky-hez hasonló szárított, fűszeres marhahús csíkok. Akár vadhúsból is készülhet, például strucc, kudu vagy vándorantilop felhasználásával. Az íze meglehetősen szokatlan lehet elsőre, de egy próbát megér! 

Az afrikai konyha főételei

A legtöbb afrikai háztartásban a nap főmenüje az országra jellemző laktató köretből és egy húsos vagy halas ételből áll. Most megmutatjuk a négy régió egy kicsi, de annál ízletesebb szeletét. Következzenek a főételek!

Indzsera és wot Etiópiából

A kelet-afrikai Etiópiában és Eritreában a lapos kenyeret indzserának hívják, amely kovászból és egy őshonos gabonanövényből; teffből készül. Ez az apró, gluténmentes kölesfajta szinte kizárólag ebben a régióban terem. Az indzserát bármilyen wotba, azaz zöldségekből és bárány – vagy sertéshúsból készült mártásokba tunkolhatjuk, melyeket pikáns berber-szósszal ízesítenek. Érdekesség, hogy az ortodox Etiópiában szerdán és pénteken mellőzik a húsfogyasztást. Ezért a wotok többnyire vegetáriánusok vagy vegánok.

Wot indzserával Etiópiából

Wot indzserával Etiópiából

Wot indzserával Etiópiából

Thieboudienne Nyugat-Afrikából

Szinte az összes nyugat-afrikai étel alapja a keményítőtartalmú gumókból, gyökerekből vagy kukoricából készült kása. Csak jeles alkalmak adtán esznek húst és halat. Afrika nyugati partvidékén gyakran felszolgálják a Thieboudienne nevű ételt. Ehhez a fogáshoz az Atlanti-óceánból frissen fogott halakat rizzsel töltik meg, majd mindenféle fantasztikus fűszerrel ízesítik, amelyeket az ország kínál. Az ország belső részén hal helyett inkább tyúkot, libát vagy nyulat használnak.

Tajine Észak-Afrikából

A tajine voltaképpen az észak-afrikai konyha egyik fontos tartozéka. A főétel alapja bárány- vagy birkahús változatos zöldségekkel körítve, amelyeket egy agyagból készült nagy párolóedényben órákon keresztül főznek. Az egészet hagyományos chilipaste harissa-val ízesítik, ami csaknem húsz különböző féle fűszert tartalmaz. Mivel mindenki kicsit másképp főzi ezt az ételt, általában egyszerűen csak a fazék nevén emlegetjük - ahogyan mi is tesszük az egytálételünkkel.

A tajine egy ismert afrikai étel

A tajine egy ismert afrikai étel

A tajine egy ismert afrikai étel

Braai Dél-Afrikából

Dél-Afrikában egyáltalán nem olyan ritka és drága a hús, mint néhány másik afrikai országban. Például gyakran találkozhatunk braai-t árusító standokkal az út mentén. Ez nem más, mint egy igazán kiadós, tevetövis fán grillezett étel. Tulajdonképpen az afrikai barbecue! A grillezett alapanyagok között marha-, bárány – és baromfihús, valamint olykor helyi vadon élő állatok, például kudu vagy strucc is szerepelnek. Természetesen az úgynevezett boerewors, az afrikai csiga alakú sültkolbász sem hiányozhat egy igazi braai-ból.

Desszertek

Az afrikai konyhában nem igazán találunk valódi desszerteket. Bármennyire is meglepő, csak északon büszkélkedhetnek néhány mézes finomsággal. Ezenkívül még Dél-Afrikában kóstolhatunk meg egy-két édes különlegességet.

Mézes édességek Észak-Afrikából

Az étrend fontos részét képezik a rendkívül édes, mézben itatott desszertek Észak-Afrikában. Feltétlenül megér egy próbát a „sellou“, ami egy darált diós, mézes desszert Marokkóból. A „mahalabia“ pedig egy édes tejpuding, eredetileg diófélékkel. Végül, de nem utolsó sorban a “mhencha” egy istenien ropogós, mandulás sütemény, amihez csodák csodájára mézet is használnak.

Édes sellou a teához

Édes sellou a teához

Édes sellou a teához

Cukornád rágcsálás Etiópiában

Kelet-Afrikában aligha találkozunk klasszikus desszertekkel. Ha mégis valami édes után sóvárogtok, akkor vegyetek egy darab nyers cukornádat! Ezt rágcsálni elég hosszadalmas és megerőltető, de a cukornád adta édes íz kárpótol a fáradságért.

A különleges Fokváros

Ez is érdekelhet:

A különleges Fokváros

Friss gyümölcsök Nyugat-Afrikából

Az afrikai kontinens nyugati részén teremnek a legízletesebb gyümölcsök. Ha ezeket megkóstoljuk, biztosan nem is lesz szükségünk gondosan elkészített desszertekre. Hihetetlenül nagy a választék a friss gyümölcsökből, van többek között ananász, datolya, guava, kaktuszfüge, licsi, papaja, marakuja, földicseresznye és természetesen a mindenhol megtalálható mangó. Sok gyümölcs kapható szárítva is, például az utazáshoz, vagy finom chutney-ként.

Koeksister és vetkoek Dél-Afrikából

A holland telepesek néhány étkezési szokást honosítottak meg Dél-Afrikában, többek között olajban sült desszerteket. A koeksister apró fonatokból áll, amit szirupba mártanak, majd olajban kisütnek. Hasonlóan zsíros és nehéz a vetkoek nevű sütemény, amely sült tésztagolyókból áll, amiket néha édes vagy sós töltelékkel töltenek.

A koeksister egy sült finomság

A koeksister egy sült finomság

A koeksister egy sült finomság

Italok

Az afrikaiak legtöbbször vizet vagy teát isznak, főként ott, ahol különösen nagy a forróság. A muszlim országokon kívül a sörnek is nagy kultúrája van. De minden területnek megvannak a maga sajátosságai, amiket most górcső alá is veszünk!

Marokkói mentatea

Különösen a Szaharával határos észak-afrikai országokban fontos sok folyadékot inni. Ez az egyik oka annak, hogy kialakult itt egy teakultúra. Marokkóban nemzeti italnak is számít. A marokkói nana mentát forró vízzel felöntik, mint egy teát, majd jól megcukrozzák.

Etióp kávé és mézbor

Kávézós úticélok: 5 nyaralási tipp a kávé körül

Ez is érdekelhet:

Kávézós úticélok: 5 nyaralási tipp a kávé körül

Etiópia a kávé bölcsője. Állítólag a kecskepásztorok vették észre a növényi magok élénkítő hatását már több, mint ezer évvel ezelőtt. Még ma is Etiópia az egyik legfontosabb kávétermelő a világon. Tehát mi lehetne kézenfekvőbb, mint egy csésze kávé, ha azon a környéken járunk – lehetőleg egy hagyományos kávéceremónia részeként a helyiekkel! Alternatív megoldásként meg kell kóstolni az etióp mézbort, a tej-t. Az ország Afrika legnagyobb méztermelője, és a termés nagy részéből bort készítenek.

Kávébabot pörkölnek Etiópiában

Kávébabot pörkölnek Etiópiában

Kávébabot pörkölnek Etiópiában

Nyugati-afrikai gyümölcslevek

Ahogyan már a desszerteknél említettük, Nyugat-Afrika bővelkedik a finom gyümölcsökben, amelyekből frissítő gyümölcsleveket is készítenek. Erre példa a Zobo, a nigériai mályvalé, amit nagyon érdemes megkóstolni. Országtól és régiótól függően sok más italt is találhatunk, például a ghánai emberek által kedvelt alkoholmentes kukoricasört, az Asaana-t. Elefántcsontparton pedig Bangui-t készítenek, amit pálmafákból nyernek ki.

Dél-afrikai borok

Több, mint 350 éve készítenek bort Dél-Afrikában. Ráadásul hozzánk Európába is eljutnak, és igen jó hírnévnek örvendenek. Szeretettel ajánljuk, hogy látogassatok el a nyugat-fokföldi szőlőhegyekre és kóstoljátok meg a kiváló vörös- és fehérborokat! Dél-Afrika évente mintegy 1,2 milliárd litert termel, amelynek felét belföldön fogyasztják el.

Dél-afrikai vörösbor és biltong

Dél-afrikai vörösbor és biltong

Dél-afrikai vörösbor és biltong

Vegetáriánus és vegán ételek

Az afrikai ételek gyakran vegetáriánusok vagy vegánok számára is nyugodt szívvel fogyaszthatók. A hús és hal viszonylag drága, ezért csak ünnepekkor tálalják fel. Ennek megfelelően sok húsmentes ételből választhatunk. Az alábbiakban négy ilyen példát hoztunk.

Serengeti Nemzeti Park – az afrikai parkok koronázatlan királya

Ez is érdekelhet:

Serengeti Nemzeti Park – az afrikai parkok koronázatlan királya

Bazeen Líbiából

A berber népek, más néven az Amazigh hagyományos étele a bazeen, amely ma már Líbia egyik leggyakoribb ételei közé tartozik. Árpagyöngyből és búzalisztből készült tésztagombócok kerülnek a tányérra, mellé gyakran paradicsomszósz, tojás és krumpli. A húsimádóknak is kedveznek, ugyanis bárány, teve, csirke vagy tintahal is lehet benne.

Shiro Kelet-Afrikából

A jellemzően keresztény-ortodox vallású Kelet-Afrikában sokszor van böjt, amikor például nem ehetnek húst. Ezért az afrikai konyha változatos ételekkel hozakodott elő, ami a vegetáriánusok számára is nagyszerű hír! A legismertebb étel a shiro, egy csicseriborsó curry, amit mindig indzsera kenyérrel tálalnak. A csípős ízek kedvelőinek jó választás a “shiro wot” berber fűszerrel. Akik az enyhébb ételeket szeretik biztosan kedvelni fogják a “shiro alicha”-t kurkumával.

Fufu Ghánából

A fufu szinte már alapélelmiszer a Szaharától délre egész Afrikában. Sok néven ismerik, például foufou-nak, pap-nak vagy Kenyában ugali-nak. Alapvetően egy sűrű, keményítőt tartalmazó kása, maniókából, jamgyökérből vagy kukoricából, melyet főzőbanánnal gazdagítanak. Vegán, önmagában vagy cukrozva reggelire, vagy fűszeres zöldségleves mellé is fogyasztható.

Nigériai fufu zöldséges egytálétellel

Nigériai fufu zöldséges egytálétellel

Nigériai fufu zöldséges egytálétellel

Achaar saláta Dél-Afrikából

Az achaar saláta savanyított zöldségekből áll. Legyetek vele óvatosak, mert nagyon erősen fűszerezik, ezért ne egy enyhe salátára számítsatok!

2023.09.04. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.