Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Őszi hosszú hétvége mediterrán nagyvárosokban

Barcelona

Barcelona Shutterstock

A városlátogatások egyik legnépszerűbb időpontja az október-novemberi hosszú hétvége. Szerencsére a szabadnap idén keddre esik, így ismét lesz négy napunk, amikor szabadság kivétele nélkül utazhatunk. Összegyűjtöttem néhány úti célt, ahol ennyi idő alatt is izgalmas látnivalókat fedezhetünk fel, ráadásul szerencsés esetben az időjárás is jóval kellemesebb, mint itthon.

Róma

Colosseum, Róma

Colosseum, Róma Shutterstock

Az örök városba nem lehet elégszer visszatérni, hogy minden apró részletét szemügyre vegyük. Ha kedvenc filmjeid közé tartozik az Angyalok és Démonok, a Gladiátor vagy épp a Római vakáció, mindenképp keresd fel a filmben szereplő helyszíneket. Kihagyhatatlan látnivalói közé tartozik a közel 2000 éves Colosseum és a Forum Romanum, az ókori Róma fő köztere. Érdemes megcsodálni a Trevi-kút barokk szoborcsoportját és háttal három pénzérmét dobni bele. Az első „elintézi”, hogy visszatérj Rómába, a második segít az örök szerelem megtalálásában, a harmadik pedig a házasságért „felel”. A Bocca della Veritá (Az igazság szája) felkeresésekor pedig tesztelheted az igazmondást, ugyanis a legenda szerint, ha valaki hazugságot állít, miközben kezét a szobor által formált alak szájába helyezi, az leharapja a kézfejét. Ezek mellett természetesen a Vatikáni Múzeum, a Szent Péter-bazilika, az Angyalvár, a Pantheon, vagy a Spanyol lépcső is a kötelező látnivalók között szerepel, ha az olasz fővárosban jársz.

Legjobb városlátogatások

Firenze

Firenze

Firenze Shutterstock

A Mediciek városa szintén fantasztikus olasz hangulatba repít minket. Ha csak szimplán kiélvezed a sétát az építészeti remekek árnyékában, finomságokat kóstolsz a trattoriákban, eszel egy igazi olasz fagylaltot, már az remek élményt nyújt. De ha mélyebben is magadba szívnád a reneszánsz kultúrát, mindenképp látogass el az Uffizi Képtárba, a Palazzo Pittibe, a Palazzo Vecchióba és menj át a Ponte Vecchión. Ha pedig Michelangelo Dávid-szobrát szeretnéd megtekinteni, a Galleria dell’Accademiahoz kell elsétálnod. Toszkána fővárosának ikonikus dómja, a Cattedrale di Santa Maria del Fiore szintén kötelező látnivaló. Ez a keresztény világ 4., Olaszország 3. legnagyobb temploma. A divatkedvelők számára pedig kihagyhatatlan a Gucci Múzeum felkeresése, mely a Palazzo della Mercanzia épületében kapott helyet.

Barcelona

Güell Park, Barcelona

Güell Park, Barcelona Shutterstock

Legyél focirajongó, építészetkedvelő, a tengerparton pihenni vágyó vagy a gasztronómia szerelmese, Gaudí városa mindegyik esetben kellemes időtöltést ígér. A művész remekei közül a Güell park, a Sagrada Familia, a Casa Batlló és a Casa Milá a legismertebbek és legnépszerűbbek. A Ramblán sétálva inkább a turisták hada a meghatározó, de a rejtett kis utcákban található helyi tapas bárok felkeresésekor rögtön elfog majd a spanyol életérzés. Ha ezt követően egy churrería is az utadba esik, teljes lesz a gasztronómiai élmény. Ha pedig az FC Barcelona a kedvenc focicsapatod, kihagyhatatlan a közel 100.000 férőhelyes Camp Nou meglátogatása, akár egy vezetett túra, akár egy meccs, különösen egy El Clásico keretében.

Valencia

Valencia utcái

Valencia utcái Shutterstock

Ha kellemetlenül érint a barcelonai turisták hada, de egy hasonlóan gyönyörű, spanyol város meglátogatását tervezed, Valencia a Neked való úti cél. Az egyik reggelt érdemes a Központi Vásárcsarnok (Mercat Central) meglátogatásával kezdeni, ahol már maga az épület fantasztikus látványt nyújt – nem is beszélve a standokon található finomságokról. Ennek közelében áll a Selyembörze gótikus épülete, ahova mindenképpen javasolt belépőt váltani. A művészetek és a tudományok városa Santiago Calatrava által tervezett futurisztikus épületkomplexuma környékén már csak sétálni is lenyűgöző, de mivel itt kapott helyet az Opera, egy hatalmas oceánológiai park, a Planetárium, valamint a Tudományos Múzeum (Museu de les Ciències Príncipe Felipe), így megannyi izgalmas programlehetőséget is magában rejt. Autentikus élményt nyújthat az albuferai rizsföldekről eredő nemzeti étel, a paella kipróbálása. Emellett szintén felvehetjük a helyi életérzést a tengerparton vagy a gyönyörű épületek által határolt tereken egy pohár sangría mellett.

10 lenyűgöző európai város őszi utazáshoz

Ez is érdekelhet:

10 lenyűgöző európai város őszi utazáshoz

Athén

Vásárcsarnok, Valencia

Vásárcsarnok, Valencia Shutterstock

Az ókorban fénykorát élő város ma is sok emlékkel büszkélkedik ebből az időszakból. Jól tudjuk, hogy az olimpiai játékok kialakulása is az ókori görögöknek köszönhető, az első újkori Olimpia otthona pedig a ma is látogatható Panathenaic Stadion volt, melynek helyén már az i.e. 6. században is hasonló létesítmény állt. Athénban járva emellett természetesen kihagyhatatlan az Akropolisz épületegyüttesének meglátogatása is, melynek leghíresebb tagjai a Pallasz Athéné tiszteletére épített Parthenón, az Erektheion, Niké temploma, a Dionüszosz színház és a Heródes Atticus Odeon. A legnagyobb ókori templomként a Zeusznak ajánlott Olümpieiont tartják számon, ám sajnos ez kisebb részben maradt fenn. Ha pedig beltéren utaznál vissza az időben, akkor a Nemzeti Régészeti Múzeum a Neked való hely. Leletei között ókori, sőt még őskori tárgyak is megtekinthetők. A Parlament környékén is több érdekes programlehetőség akad, például az őrségváltás megtekintése vagy andalgás gyönyörű növények között a Nemzeti Kertben.

Athén

Athén Shutterstock

Ugye Te is kedvet kaptál az őszi városnézéshez?

 

2022.09.24. Viktória Varjú

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.