Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Top 5 úticél az októberi hétvégékre

Top 5 úticél az októberi hétvégékre

Top 5 úticél az októberi hétvégékre Shutterstock

Október talán az egyik legszebb, legszínpompásabb hónap, ennek megfelelően minél több pillanatát érdemes megpróbálni a szabadban tölteni. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy itt az ideje csomagolni, és kiélvezni az élet nyújtotta örömöket a Világ valamelyik nagyvárosában. Sajnos idén október 23-a szerdára esik, így nem lesz hosszú munkaszüneti hétvégénk, de ettől függetlenül még érdemes lehet útra kelni! Hiszen ünnepelni kell a sárguló táj utolsó napsugarait, vagy éppenséggel felfedezni az ókori világ máig fennmaradt hét csodájának egyikét. Ha érdekel, mindezeket hol teheted meg, akkor olvass tovább és utazz velem!

A romantikus Prága

Varázslatos, őszi Prága

Varázslatos, őszi Prága Shutterstock

Csehország fővárosa tipikusan az a hely, ahova jó többször visszatérni, lehetőleg mindig más és más évszakban. Ezt első kézből, bizton állíthatom, hiszen ősszel, télen és nyáron is volt már szerencsém bejárni e csodás ékszerdoboz gazdag történelemmel átszőtt utcáit. Mivel őszimádó vagyok, ezért számomra októberben pompázott a legcsodásabban a város. Imádom, ahogy ilyentájt a langyos napsugarak megcsillannak a Moldva vizén, beragyogva Európa egyik legrégibb hídját, a Károly hidat. Persze Prága nem csak ennyiből áll, számtalan más, lenyűgöző épületet, parkot és rejtett szépséget tartogat. Ezen felül az ínycsiklandóan finom csülköt és világhírű sört kínáló éttermei ugyancsak csábítón hívogatnak.

A Ligur-tengerpart bűvöletében

Ez is érdekelhet:

A Ligur-tengerpart bűvöletében

Prága felfedezését mindenképpen az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított történelmi óvárosból kiindulva érdemes kezdeni. Nemcsak azért, mert itt érezhetjük leginkább a tömény történelem ránk zúduló áradatát, hanem azért is, mert innen gyalogosan bejárható minden fontosabb nevezetesség. Ennek megfelelően az Óvárosi tér gyönyörű épületei, valamint az órajátékáról híressé vált 15. századi Orloj abszolút lehengerli az embert. Városnéző utunkat folytatva, a modern fashion üzletekkel tűzdelt Párizsi utcán átsétálva a Zsidó negyedbe érünk. A fájdalmas emlékekkel átszőtt zsinagógákat magunk mögött hagyva, a Moldván átkelve a várnegyed, vagyis a Hradzsin-negyed történelmi épületei fogadnak. Ezen a helyen aztán tényleg egymást érik a látnivalók: a Černín-palota, a Hradzsin tér, az Érseki palota, a Sarm-palota és az Arany utcácska mind-mind izgalmas felfedezésre csalogatnak. Ugyancsak itt található a Klementinum épületegyüttes, mely a világ egyik legszebb könyvtárát rejti.

Nápoly, a pizza hazája

Pompeii

Pompeii Shutterstock

Dél-Olaszország legnagyobb városa októberben is remek, nyárias időjárással várja a felfedezésre és a hamisítatlan olasz pizzára éhes utazókat. Persze a klasszikus Margherita-pizza ízeinek kiélvezésén túl mégis a város nevezetességei a leghívogatóbbak. Az elsőre zajosnak, zsúfoltnak, nagyon nyüzsgőnek tűnő Nápoly forgatagában megannyi izgalmas szépség bújik meg. Kezdetnek ott van a Világörökségi listán is szereplő történelmi központ (Centro Storicó) a Cappella Sansevero kápolnával és a barokk stílusú Duomo-val, melyek megcsodálása abszolút kötelező eleme az itt töltött hosszú hétvégének. Ugyanez vonatkozik a Santa Chiara épületegyüttesre és a Gesú Nuovo templomra is. Persze jobban belegondolva, Nápolyról elmondható az, ami a legtöbb történelmi olasz településről: régi utcáin sétálva annyi szépséges épületet látni, hogy végül azt sem tudjuk, merre kapkodjuk a fejünket.Az kétségtelen, hogy nehéz betelni egyediségével. Ez az érzés még inkább fokozódik a 13. századból származó, Nápoly jelképének tekintett Castel Nuovo látványával. Ha ennyi még mindig nem lenne elég, akkor keressük fel a Castel Sant’Elmo-t, ahonnan lélegzetelállító panoráma tárul a szemünk elé.

Karibi gyöngyszemek: A Dominikai Köztársaság 7 legszebb tengerpartja

Ez is érdekelhet:

Karibi gyöngyszemek: A Dominikai Köztársaság 7 legszebb tengerpartja

Nápoly csodás értékeisorából mégis Pompeii és Herculaneum emelkednek ki a leginkább.(E helyek nem a városban, hanem attól picit távolabb, kb. 20 km-re találhatóak.) A Vezúv i.u.79-ben való kitörése pusztította el az egykor virágzó, ma az UNESCO Világörökség védelme alatt álló településeket. Habár már a 18. században megkezdődtek a hivatalos ásatások, a mai napig nem sikerült teljesen feltárni a területet. Ugyanakkor a nyilvánosság előtt nyitva áll, így szabadon betekintést nyerhetünk a közel 2000 évvel ezelőtt itt élt emberek egykori életébe és szomorú végzetébe.

Madrid

 San Lorenzo de El Escorial-i királyi kolosto

San Lorenzo de El Escorial-i királyi kolosto Shutterstock

Spanyolország fővárosa mediterrán életérzésével, vendégszeretetével, finom ételeivel, nyüzsgő éjszakai életével, megannyi parkjával és változatos műemlékeivel biztosan belopja magát minden ide érkező szívébe. Tökéletes választás egy laza októberi városlátogatáshoz. Európa legmagasabban fekvő fővárosa tulajdonképpen az ország mértani középpontjában helyezkedik el, mely tény csak még érdekesebbé teszi. Persze kézzel fogható látnivalói azok, amelyekért érdemes ide utazni. Ezek nem olyan híresek, mint mondjuk a Barcelonábanálló Sagrada Familia, viszont annál kalandosabb felfedezni őket.

A tisztább Mount Everestért: Nepál betiltja az egyszer használatos műanyagokat

Ez is érdekelhet:

A tisztább Mount Everestért: Nepál betiltja az egyszer használatos műanyagokat

Igen, Madrid nevezetességei nem oly világhírűek, vagy felkapottak, ugyanakkor számtalan van belőlük, melyeket a teljesség igénye nélkül felsorolni is nehéz. Csodálatos épületeinek sorában az első helyen talán a Királyi palota áll, mely az ország királyának hivatalos székhelye, bár a család ténylegesen nem itt él. A 18. században épült palota diplomáciai és protokolláris események színhelyéül szolgál. A város telis-tele van múzeumokkal, melyek közül a Museo del Prado, a Museo Arqueologico Nacional és a Museo Sorolla kiemelkedik. Madrid csodás kertekben sem szenved hiányt, így a Casa de Campo, a Real Jardín Botánico (Királyi Botanikus Kert) és a Buen Retiro parkban szívhatjuk leginkább magunkba az ősz illatát. A labdarúgás rajongóinak minden bizonnyal a Santiago Bernabéu Stadion a legizgalmasabb látnivaló. Ezzel szemben az elhivatott utazók számára a Madridtól néhány kilométer távolságra fekvő San Lorenzo de El Escorial-i királyi kolostor lehet a tökéletes program megtestesítője.

Kairó és a Gízai piramismező

A Gízai piramismező

A Gízai piramismező Shutterstock

Talán elsőre furcsának tűnhet, hogy Kairó is felkerült az októberi városnéző listámra, pedig Egyiptom fővárosa abszolút ideális úticél egy kellemes hosszú hétvége eltöltéséhez. E kijelentésemet mi sem támasztja jobban alá, mint az a tény, hogy itt található a híres Gízai piramismező az ókori világ hét csodájaként számon tartott Nagy Piramissal a középpontban. A piramisok egyfajta őreként szintén itt látható A nagy szfinx, mely oroszlán testével és ember fejével a legrégebbi ma is fellelhető ilyen jellegű alkotás a világon. Az egyiptomi Óbirodalom további ránk maradt kincseit az Egyiptomi Régiségek Múzeuma rejti, ahol számos fáraó mumifikált testét vehetjük szemügyre. Ezen felül megcsodálhatjuk Tutanhamon fáraó aranyból készült halotti maszkját és további értékes kincseit is.

A híres Jordánia: látogasd meg kedvenc filmjeid helyszínét!

Ez is érdekelhet:

A híres Jordánia: látogasd meg kedvenc filmjeid helyszínét!

Kétségtelen tény, hogy Kairóban a rég letűnt Óbirodalom fennmaradt emlékei jelentik a legnagyobb csáberőt, ugyanakkor érdemes a város mai arcát is górcső alá venni. Egyiptom központja egy lüktető metropolisz, ahol a kultúrsokk garantált, de ha ezen felül tudunk kerekedni, akkor páratlan élményben lehet részünk. E kijelentés létjogosultságát Kairó Kopt negyedében, illetve a több száz iszlám műemléket (pl. El-Azhar mecset, El-Hakim mecset, Citadella, Khan el-Khalili bazár) magában foglaló óvárosban érhetjük leginkább tetten.

London, a modern klasszikus

London elvarázsol

London elvarázsol Shutterstock

Az Egyesült Királyság fővárosaként London egy örökké nyüzsgő multikulturális metropolisz, ahol az unalom nem opció. Lüktetése, harmonikus etnikai sokszínűsége, modernitása, pörgése és pezsgő éjszakai élete jól megfér klasszikus, tipikusan angol nevezetességeivel. E különleges egyveleg teszi igazán izgalmassá, főleg ősszel, mikor hatalmas parkjai sárgában, vörösben és barnában pompáznak. London mindig elbűvölő, mindig csak annyit ad magából, amennyit az ember kér. Akár egy rövid hétvégi kiruccanásról, akár egy hetes nyaralásról legyen szó, mindig más és más módon kápráztat el. Persze világhírű épületei minduntalan ugyanazzal az angolos bájjal hívogatnak. Így a Westminsteri apátság, a Westminster-palota, a Tower Bridge, a Big Ben, a London Eye, vagy a Buckingham-palota megcsodálása mindig garantált örömmel tölti el az ember szívét.

2019.10.15. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.