Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Utazási etikett a reptértől a hotelig

Máris érkezik a nyári utazások főszezonja - ahogy évről évre, idén is tömegek indulnak majd el, hogy életre szóló élményeket szerezzenek a Világ valamelyik távoli, mesés helyszínén. Összeszedtük, mire érdemes odafigyelnünk nyaralásunk során, hogy úgy érezhessük jól magunkat, hogy közben másokat se fosszunk meg az ehhez való joguktól.

KözösségbenEgymást tisztelveA repülés soránA helyszínenA hotelben

Nem vagyunk egyedül

Könnyű belecsúszni abba az illúzióba, hogy ez a mi nyaralásunk, ami rólunk szól - de lesznek az utunk során mások is, akik ugyanígy érezhetnek. Pedig ha mind emlékezünk arra, hogy együtt vagyunk ebben, mindenkinek könnyebb lesz! Próbáljunk úgy közlekedni, úgy létezni, hogy közben fejben tartjuk, hogy mások is használják a közös tereinket: ha lehet, ne álljunk meg az ajtóban, engedjük előre, aki kifelé, vagy nagyobb csomaggal jön, ha nem vagyunk benne biztosak, hol a sor vége, inkább kérdezzünk rá, stb. És ha előttünk állna meg valaki az ajtóban, eltorlaszolva azt, vagy épp elénk állna a sorban, vagy elfoglalná valaki a helyünket a repülőn, mielőtt minden érintett és szemtanú feszültségét növelve passzív-agresszív hangnemben kioktatnánk, azt feltételezve, hogy csak azért csinálja, hogy velünk kibabráljon, egy pillanatra gondoljunk rá úgy, mintha oka lenne arra, amit tesz (ami jó eséllyel amúgy igaz), és fogalmazzunk meg inkább egy kérést vagy kérdést a verbális agresszió helyett. Mindenkinek jobb lesz így!

Mitől lesz igazán stresszmentes egy utazás?

Ez is érdekelhet:

Mitől lesz igazán stresszmentes egy utazás?

Tartsuk tiszteletben egymást

Ahányan vagyunk, annyi különböző dolgot jelent számunkra a pihenés, töltődés, kikapcsolódás: van, aki a csendre vágyik a mindennapok állandó alapzaja után, van, aki végre hangosan zenét hallgatva eresztené ki a gőzt. Van, aki ilyenkor tobzódik a többiek társaságában, van, aki egy kis énidőre vágyik inkább.

Shutterstock

Ha nem feltételezzük azt, hogy mindenkinek az a vágya, ami nekünk, számos félreértést és konfliktust megelőzhetünk; tartsuk tiszteletben a másik személyes terét és igényeit, és így joggal számíthatunk arra, hogy a mi preferenciáinkra is tekintettel lesznek a többiek:

  • A közös terekben (repülőgép, medencék, lobby) igyekezzünk nem zavarni másokat a jelenlétünkkel.
  • Figyeljünk a helyi kultúra és utastársaink tiszteletben tartására az öltözetünkkel is (pl. a szálloda éttermében ne fürdőruhában jelenjünk meg).
  • Bánjunk udvariasan a felhőtlen nyaralásunkról gondoskodó személyzet tagjaival; az a céljuk, hogy jól érezzük magunkat, ha valami ennek az útjában állna, közösen könnyebben megoldhatjuk, mint egymásnak feszülve.

A repülőtéren és a repülőn

Készüljünk fel a repülőtéren ránk váró eseményekre, hogy gyorsan és gördülékeny reagálva biztosíthassuk a haladást. Készítsük elő az (érvényes) iratainkat, még otthon pakoljuk ki a fedélzeten nem engedélyezett tételeket a táskánkból (nagyobb kézfertőtlenítő folyadék, kozmetikumok, bicskák, stb.), hagyatkozzunk a reptéri személyzet utasításaira, amikor kijelölik számunkra, melyik biztonsági ellenőrzési sávot válasszuk, ha pedig valamiben nem vagyunk biztosak, kérjünk bátran segítséget.

Mi történik a reptéren? Rövid útmutató kezdőknek

Ez is érdekelhet:

Mi történik a reptéren? Rövid útmutató kezdőknek

A repülőgépen is kövessük a személyzet utasításait és ajánlásait, és várjuk ki a sorunkat; a gép nem fog felszállni, amíg mindenki le nem ült, és nem jutunk gyorsabban a helyünkhöz, ha az előttünk álló nyakába lihegve, a másikat böködve próbáljuk előretolni a sort. Utastársainkra is legyünk tekintettel: ne döntsük hátra az ülésünket a mögöttünk ülő megkérdezése nélkül, ne hallgassunk hangosan zenét, figyeljünk az alkoholfogyasztásunkra (tudtad, hogy a legtöbb kényszerleszállást a részeg utasok okozzák?), és lehetőleg ne vigyünk magunkkal a fedélzetre nagyon intenzív szagú ételeket, italokat.

Így viselkedjünk üdülésünk helyszínén

Érdemes még az indulás előtt megismerkedni a helyi szokásokkal és sajátságokkal, hogy ne érjenek minket váratlanul a helyi jogszabályokból és íratlan csoportnormákból fakadó esetleges különbségek. Mi vagyunk a látogatók, a vendégek, ezért mindig nekünk kell alkalmazkodnunk ezekhez és nem fordítva: mi megtehetjük, hogy nem utazunk olyan helyre, aminek a kultúráját nem érezzük számunkra megfelelőnek, de a helyiek nem válogathatják meg, kik - és milyen kultúrával, vagy annak a hiányával - keresik fel a helyben kínált látnivalókat.

Nyaralj zölden: Fenntartható utazás

Nyaralj zölden: Fenntartható utazás Shutterstock

Nem csak a helyi emberek, a helyi környezet tiszteletben tartása is elengedhetetlen: azt ma már remélhetőleg mondani sem kell, hogy ne szemeteljünk, de nagyon fontos minden egyéb, a környezetet védő előírás betartása is. Az esetlegesen a tömegek elől elzárt korallzátonyok védelme például azt a célt szolgálja, hogy még sokáig, sokan megcsodálhassák ezeket; a szafarikon nem etethető állatok egészségét, testi épségét veszélyezteti, aki a szabályokat megszegve enni ad nekik, a történelmi és természeti közös értékeinkből elcsent egy-egy kavics, kagyló pedig tulajdonképpen a közös kincseink ellopása. Élvezzük úgy a helyi látnivalókat, hogy közben másokat se fosszunk meg ugyanettől az élménytől!

Új trend a láthatáron: a filanturizmus

Ez is érdekelhet:

Új trend a láthatáron: a filanturizmus

Amire a hotelben érdemes figyelni

All inclusive

All inclusive shutterstock

  1. Érkezés után ismerkedjünk meg a szálláshelyünk belső szabályzatával, házirendjével: a legtöbb hotelnek vannak előírásai az éjszakai csendrendeletre, az alkoholfogyasztásra és a közös létesítmények használatára vonatkozóan. Ezek betartásával elkerülhetjük a felesleges feszültségeket.
  2. Az all-incusive üdülőhelyeken sajnos gyakran előfordul, hogy néhány vendég túl hamar fogyaszt el túl sok alkoholt, vagy az alkoholfogyasztásra kijelölt időszakon túl szeretne alkoholhoz jutni. Törekedjünk a felelősségteljes fogyasztásra; nekünk is jobb, ha lesznek emlékeink a nyaralásunkról, és utastársainkat is számos kellemetlenségtől kímélhetjük meg így.
  3. A másik gyakori probléma az all-incusive nyaralásokon a svédasztal, illetve az ezt rosszul használó vendégek miatt keletkező élelmiszerhulladék. A nagy protokollkönyvek egyik legfontosabb alapelve, hogy csak annyit szedjünk a tányérunkra, amennyit meg is tudunk enni; mivel ezekben a hotelekben akárhányszor fordulhatunk, és a menetközben esetlegesen elfogyó ételek pótlásáról folyamatosan gondoskodnak, szedjünk inkább több, kicsi, cserébe viszont mindig friss adagot magunknak. A pazarlás, amellett, hogy csúnya, nagyon káros szokás is.
  4. Bár a borravalókat érintő szokások nagyon eltérőek, számos népszerű üdülőhelyen ez egy fontos eleme a helyi kultúrának és a kapott szolgáltatásokkal való elégedettségünk kifejezésének. Tájékozódjunk előzetesen a választott üdülőhelyen elterjedt szokásokról, és legyünk azokra tekintettel.
  5. Mindenki szereti megörökíteni nyaralása legszebb pillanatait, érhető módon viszont senki nem szerepelne szívesen fürdőruhában idegenek olyan képein, melyeknek a későbbi sorsáról nincs információja. Ha fotózunk, figyeljünk arra, hogy lehetőség szerint ne örökítsünk meg másokat felismerhető módon, illetve sérülékeny, méltatlan helyzetben a képeinken. Ha elkerülhetetlen, hogy mások is láthatóak legyenek a felvételen, kérjük előzetesen a beleegyezésüket, és személyiségi jogaikat tiszteletben tartva ne közöljünk később semmilyen nyilvános felületen olyan fotót, amin mások is felismerhetőek.

Nyaralós képek - tippek, tanácsok a fotózáshoz

Ez is érdekelhet:

Nyaralós képek - tippek, tanácsok a fotózáshoz

2024.05.13. Viktoria Nagy

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.