Jordánia Jordánia

  • Utazási iratok

    Érvényes útlevél és vízum. A magyar állampolgárok a vízumot felvehetik a határátkelőhelyeken is - kivéve a King Hussein hídnál levő jordán-izraeli határátkelőt (izraeli oldalon a határátkelő neve: Allenby Bridge).

  • Vízum

    Magyar állampolgár érvényes magyar útlevéllel, vízummal és megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhat be Jordániába. A magyar állampolgárok vízumukat (kizárólag egyszeri belépésre jogosítót) felvehetnek a határállomásokon is (kivételt képeznek az Izraellel közös átkelőknél levő határállomások). A határon történő felvétel esetén a vízum díja 10 JOD. A vízum két hetes tartózkodásra jogosít, azt meghaladó időtartam esetén, a rendőrségen meg kell hosszabbítani. Ennek elmulasztása esetén napi 1 JOD büntetést rónak ki a helyi hatóságok. (1 JOD=1.41 USD). A vízum határon történő felvétele esetén nem kérnek fényképet. Jordániából történő kilépés esetén kilépési illetéket kell fizetni, amelynek összege: 5 JOD). Amennyiben Szíriába kívánnak továbbutazni a vízumot még a Magyarországról történő elutazás előtt, a budapesti szír nagykövetségen kell beszerezni. Amennyiben diesel üzemmódú gépkocsival kívánnak Jordániába beutazni, akkor számítaniuk kell a belépés esetleges megtagadására. A gépkocsival érkezőknek Jordániára érvényes biztosítással kell rendelkezniük, amelyet a határon is meg lehet kötni. A biztosítási díj a jármű hengerűrtartalmától függően 40-60 JOD.

  • Vám- és devizaelőírások

    Jordániába szigorúan tilos bevinni kábítószereket, lőfegyvereket, vegyi és robbanó anyagokat, valamint pornográf kiadványokat. Szigorúan büntetik a valódi antik tárgyak, régiségek, korallok és tengeri élőlények engedély nélküli kivitelét (kivéve kikészített állapotban: pl. nyaklánc) . Régiségek vásárlása esetén javasolt az előzetes tájékozódás a kivitel lehetőségéről. Az esetleg szükséges engedélyeket az eladónak kell beszereznie.