Jordánia Jordánia

  • Gasztronómia, helyi konyha, nemzeti ételek

    Fő jordániai étel, amelyet mindenképp meg kell, hogy kóstoljon, a svarma. Kicsit a gyrosra emlékeztet, mert egy kenyérlepény különböző töltelékkel telerakva. Amúgy Jordániában bárhol és bármikor étkezhet, hiszen minden egyes sarkon büféket találni. Az arab konyha nagyon egyedi, megkóstolhatja a kuszkuszt vagy a falafelt. Más tipikus eledelek a birka vagy bárányhús, sok – sok zöldség és gyümölcs, természetesen a rizs és a halak is. A tipikus ételek sorából nem szabad kihagyni a manfasz-t, ami bárányhús jogurtban hagymával és rizzsel. Bárhol lehet kebabot venni. Vizet csakis csomagoltat igyon és vigyázzon a jéggel, mert azt is csapvízből készíthetik. Ami az alkoholt illeti, ivása korlátozott, néhol tiltott, ramadán alatt azonban a szituáció egészen más. Alkoholos ital az arak, amely szőlőlevélből és ánizsból készül. Közkedvelt a sör is. Ha szereti a gyorséttermeket, akkor itt megtalálja a magának valót. Mindegyik világméretű étteremhálózat rendelkezik kirendeltséggel, a hamburgerek a kedvenc ételek közé tartoznak Jordániában.