Románia Románia

  • Helyi konyha

    Románia földművelő ország, termesztenek itt paradicsomot, uborkát, padlizsánt, paprikát. Kiadós ételeket főznek, túlságos rafináltság nélkül és túlsúlyban vannak a falusi ételek.

    Romániai specialitások:

    Ardei copti – sült paprikadarabok szőlő ecetből készült szósszal
    Cascaval pané – kirántott sajt sült burgonyával
    Ciorba de Burta – pacalleves tejszínhabbal és feferónpaprikával
    Clatite – lekvárral vagy csokoládéval töltött palacsinta
    Cozonac – kelt kalács mazsolával
    Musaca – sült felfújt padlizsánból és darált húsból
    Pastrama – szárított birka vagy marhasonka
    Tochitura moldoveneasca – kirántott disznóhús borsos mártásban
    Papanasi – túrós és tejszínhabos fánk
    A románoknak szintén jó boruk (Tarnave, Jidvei, Murfatlar, Feteasca) és gyümölcspárlatuk is van, amely szilvából, árpából, körtéből vagy almából készül