Vietnám Vietnám

 • Utazási és közlekedési lehetőségek

  A Vietnami Szocialista Köztársaság területére saját vagy bérelt gépjárművel (gépkocsi, terepjáró, motorkerékpár) beutazni kizárólag előzetes engedély birtokában lehetséges. Engedély hiányában a határőrök a beléptetést megtagadják, az engedély beszerzésére a határállomáson nincs mód. A saját gépjárművel történő utazást tervező magyar állampolgárok indulás előtt legalább 2 hónappal a Vietnami Szocialista Köztársaság magyarországi nagykövetségének Konzuli Osztályán tájékozódjanak a gépjármű engedély beszerzésének feltételeiről, valamint az eljárás részleteiről.

  A vietnami belföldi légiközlekedés rohamléptekkel fejlődik. A nagyobb városok, üdülőhelyek között naponta több légijárat is közlekedik, általában korszerű, nagyméretű gépekkel, jó kiszolgálással.

  A közúti közlekedés városon belül és kívül egyaránt kaotikusnak tűnik külföldi/európai szemmel, jóllehet hamar kiismerhetőek sajátos ’szabályai’. Általában lassan, óvatosan vezet mindenki, amit az is kikényszerít, hogy mindig annak van (némi) előnye, aki előttünk van. Az átlagosnál jobban kell ügyelni a gyalogosoknak, ill. a gyalogosokra.

  A hazai gépjárművezetői engedély Vietnamban nem érvényes; - azt először honosíttatni kell annak, aki huzamosabb tartózkodásra és gépjármű (autó, motorkerékpár) vezetésére rendezkedik be. Gépkocsi bérlésére csak gépjárművezetővel együtt van lehetőség. A taxi-kínálat minden városban bőséges, és annak tarifái az Európában megszokotthoz képest mérsékeltek. Taxi-használatkor, indulás előtt célszerű szóban is megállapodni a viteldíjban. Ha van taxaméter, általában pontosan mérnek, - mégis célszerű ellenőrizni a távolságarányos működést. Elterjedt a (szintén magán) motorkerékpáron (xe om, kiejtése. szeom) történő bérfuvar-vállalás (taxizás), ami általában biztonságos, gyorsabb és jóval olcsóbb az autózásnál. A városban vásárolt, kisebb-nagyobb méretű árunak városon belüli házhoz (szállodába, irodába stb.) szállítását gyakran és bérmentesen vállalják. Kisebb távolságokra, városnézésre alkalmas jármű még a fedett, fotelüléses tricikli (helyi nevén: cyclo)

  A városon belüli autóbusz tömegközlekedés csak az utóbbi néhány évben kezd terjedni, de nehezen kiismerhető útvonalakkal. Légkondícionált, távolsági autóbusz-járatok működnek az ország valamennyi nagyobb városa között, a fontosabb üdülőhelyek irányában, - mely utóbbiak gyakran a jelentősebb szállodák saját szervezésében is működnek.

  Nagyobb távolságokra célszerű a vasút igénybevétele; - az 1990-es évek közepétől a vonatok, vagonok nemzetközi követelményeknek megfelelőek (tiszták, menetközben is takarítják; az étel-italárusítás rendszeres; a hosszabb járatokon lévő hálókocsik utasainak rendszeres ételfelszolgálás jár, aminek ellenértékét a menetjegy már tartalmazza). A menetjegyeket ne közvetlenül az indulás előtt, hanem célszerű a szállodai szolgáltatás, vagy helyi ismerős/alkalmazott igénybevételével napokkal korábban megvásároltatni.