Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Németország hóbiztos síparadicsomai

ÁttekintésTOP 5 síközpontTippek

Áttekintés

A tél már a küszöbön áll, vele együtt pedig sokan útnak indulnának egy „melegebb éghajlatra“. Téged viszont nem annyira hoz lázba Egyiptom, Törökország vagy a Kanári-szigetek? Akkor kerüljenek elő az overálok, kesztyűk és sapkák, csatoljátok fel a síléceket vagy a snowboardot, és irány a hegyekbe!

A Németországi Szövetségi Köztársaság 1358 kilométernyi sípályával büszkélkedhet, amelyek modern síliftekkel érhetőek el. Kék, piros és fekete pályákon élvezhetitek a siklást, a nap zárásaképpen pedig vár rátok az après-ski!

Érdekesség: Az après-ski egy francia kifejezés, amely szó szerint „síelés után“-t jelent. Ez alatt leginkább a hüttében és bárokban való szórakozást, különösképpen néhány pohár alkohol elfogyasztását értik. A fogalom azonban egyre tágabb, például a szaunázás is gyakori elfoglaltság a fáradtság levezetéséhez.

Après-ski: önfeledt hangulat a síelés után

Après-ski: önfeledt hangulat a síelés után

Après-ski: önfeledt hangulat a síelés után

Aggodalomra akkor sincs ok, ha a síelés nem a Te tereped! A vakáció így sem fog eseménytelenül telni, hiszen egy alpesi város megannyi lehetőséget kínál. Mit szólnátok például egy hangulatos lovaskocsikázáshoz? Németország néhány hóbiztos síközpontjában még a kutyaszán kipróbálására is van lehetőség. A legjobb, ha szemmel tartjátok az izgalmas szabadidős tevékenységeket a sípályákon túl is!

A legjobb osztrák síterepek

Ez is érdekelhet:

A legjobb osztrák síterepek

 

Akár egy hosszabb téli túrára is elindulhattok. A hófedte táj látványa biztosan örök emlék marad, a mozgás, és a friss hegyi levegő pedig a kedvetekre is pozitív hatással lesz. Elmenekülhettek egy kicsit a hütték zajától, és kiélvezhetitek a természet csendjét. A kiránduláshoz persze elengedhetetlen a megfelelő felszerelés: vízálló túrabakancs, amely még hóban is jól tart, és egy megbízható túrabot, ami jeges talajon is stabil fogást biztosít.

A téli erdő felfedezése

A téli erdő felfedezése

A téli erdő felfedezése 

Az 5 legjobb német síközpont

Amikor a hőmérő higanyszála tartósan mínuszokat mutat, számos terület alkalmas a legkedveltebb téli sporthoz. Például a Szász Svájc és a Harz-hegység egész évben várja a látogatókat. Természetesen egy marék szerencsére is szükségetek lesz, mert nem minden tartományt borítja hótakaró. Azonban a következő öt helyszínben biztosan nem fogtok csalódni!

1. Arber

A Bajor-erdő legmagasabban fekvő síterepe az 1456 méter magas Arber. A legmodernebb hóágyúrendszer gondoskodik arról, hogy december közepétől március végéig síelhető hótakaró legyen az Arberen. 50 összekapcsolt hóágyú lép működésbe, amikor a természetes havazás némi kivetnivalót hagy maga után. A Großer Arber síközpontja mindenekelőtt a családbarátságáról ismert.

Hófehér táj a Bajor-erdőben

Hófehér táj a Bajor-erdőben

Hófehér táj a Bajor-erdőben

A síelők és hódeszkások összesen 11 pályán próbálhatják ki magukat. Az úgynevezett „napos lejtőn“ a kezdők és a visszatérők ideális körülményeknek örülhetnek. Hatszemélyes, családi síliftekkel juthattok fel a pályákhoz, amelyek korszerű automata gyerekzárral vannak felszerelve.

A legjobb szlovák síterepek

Ez is érdekelhet:

A legjobb szlovák síterepek

 

A Nordhang ülőlift közvetlenül a Großer Arber csúcsa alá visz, ahol a profi és a haladó síelők izgalmas kihívással nézhetnek szembe. Az esti après-ski-n a társaság újra összegyűlhet, és megoszthatják egymással a nap legemlékezetesebb élményeit egy pohár gőzölgő forraltbor mellett.

Bevezetés a téli sportok világába

Ez is érdekelhet:

Bevezetés a téli sportok világába

 

2. Zugspitze

Listánk előkelő második helyét a Zugspitze síközpontjai foglalják el. Tudtátok, hogy három gleccser is található itt? Név szerint a Höllentalferner, a déli Schneeferner, és az északi Schneeferner a 2962 méter magas hegy igazi csúcspontjai. Remek adottságainak köszönhetően, még enyhébb időjárás esetén sincs szükség műhóra ezen a területen, ugyanis november közepétől egészen május elejéig megfelelő a természetes hótakaró.

Németország legmasabb pontja, a Zugspitze

Németország legmasabb pontja, a Zugspitze

Németország legmasabb pontja, a Zugspitze

Ebben az időszakban 20 kilométernyi pálya várja a sportolni vágyókat a bajor Alpokban. Számos síkölcsönzőben találhatjátok meg a számotokra ideális felszerelést, legyen szó síelésről, snowboardozásról, vagy akár szánkózásról. A szuper szánkópályák az adrenalin-rajongók és a kisgyermekes családok számára egyaránt alkalmasak. A sisak viselése ilyenkor sem elhanyagolandó, amit a helyszínen is gond nélkül bérelhettek!

A legjobb szlovén és olasz síterepek

Ez is érdekelhet:

A legjobb szlovén és olasz síterepek

 

3. Winklmoosalm-Steinplatte

A következő síterep különlegessége abban rejlik, hogy az egyik része Ausztriához, a másik pedig Németországhoz tartozik. Míg a szomszédos oldalt gyakran mesterséges hóval kell ellátni, a német Winklmoosalm nem sűrűn igényel hóágyúzást. A síközpont 740 és 1860 méter közötti magasságban fekszik. A lejtők fehér pompáját november végétől, akár április elejéig is élvezhetitek.

A Bajor-Alpok

A Bajor-Alpok

A Bajor-Alpok

Ha a sílécet szívesen félretennétek egy kirándulás erejéig, akkor fedezzétek fel a közeli interaktív vidámparkot az egész családdal! A Triász Parkot nemcsak a fiatal, hanem az idősebb felfedezőknek is ajánljuk, hiszen a varázslatos téli túraútvonal, a látványos, szabadon lebegő kilátó és a nagy, mesterséges cseppkőbarlang mindenki számára érdekes program lehet.

4. Mitterndorf (Almberg)

A Bajor-erdőben úgyszintén kevés szükség van a 31 hóágyú bevetésére, mivel az 1139 méteres hegymagasság kedvez a természetes havazásnak. Röviddel karácsony előtt kezdődik a szezon Mitterndorfban, amely általában március végén fejeződik be. Nem véletlenül nevezik a régiót a „Bajor-erdő gleccserének“. A síelők és snowboardosok összesen öt kilométeren űzhetik a kedvenc téli sportágukat. A kisgyermekes családoknak különösen ajánljuk az innen nem messze található Mitterfirmiansreut-ot, ahonnan sífutó pályák, túraútvonalak és szánkópályák kiterjedt hálózata indul.

Hol élvezd ki a telet, ha nem Neked való a síelés

Ez is érdekelhet:

Hol élvezd ki a telet, ha nem Neked való a síelés

 

5. Ofterschwang/Gunzesried

Svábföldön is akadnak hóbiztos helyszínek. Például Allgäuban találhatóak az Ofterschwang és Gunzesried téli sportrégiók, amelyek lejtőin a természetes hótakarót mesterségesen is ki tudják egészíteni. Azonban a 880 és 1.405 méter közötti tengerszint feletti magasságnak köszönhetően ez ritkán fordul elő. A szezon nagyjából 100 napig, december elejétől április elejéig tart.

Téli csodaország az Ofterschawanger Horn terü

Téli csodaország az Ofterschawanger Horn terü

Téli csodaország az Ofterschawanger Horn területén

Ez a síparadicsom 16,5 kilométernyi lesiklópályával és hat lifttel vonzza a látogatókat, amelyek Ofterschwangból és Gunzesriedből is az Ofterschwanger Horn-ig szállítják a sportolókat. A középső állomás felett találják a kezdők számára alkalmas könnyű lejtőket. Felfelé haladva pedig egy Weltcup Strecke (világkupa szakasz) várja a haladókat.

Tippek

Megtetszett az 5 helyszínünk közül valamelyik, és már hozzá is látnál a tervezéshez? Hadd segítsünk ebben néhány olyan tanáccsal, ami még inkább lehetővé teszi egy felejthetetlen téli vakáció megvalósulását!

Téli programok kettesben

Ez is érdekelhet:

Téli programok kettesben

 

Lista a pakoláshoz

Az utazók többségének az a legfontosabb, hogy könnyű legyen a bőrönd, és csak a legszükségesebbek kerüljenek bele. A síelésnél ez elég nehezen valósítható meg, hiszen vastag ruhadarabokat kell becsomagolnunk. A vastag gyapjú zoknik, meleg pulóverek, termo-fehérneműk, bélelt síoverálok és természetesen a téli kabát mellett az esti szórakozásra is érdemes gondolni, amikor jól jön egy-két elegánsabb szett. A következő lista segítségével ellenőrizhetitek, hogy mindenre gondoltatok-e:

  • Téli kabát
  • Síruha
  • Hosszú aláöltözet/harisnyanadrág
  • Alsónemű, vastag zokni
  • Sportmelltartó
  • Pólók és pulóverek a réteges öltözködéshez
  • Sál, sapka, kesztyű
  • Csizma/hótaposó bakancs, papucs
  • Pizsama
  • Fürdőruha
  • Elegáns ruha és cipő (szükség esetén)

Autós utazáshoz

Amennyiben egy német sípálya mellett teszitek le a voksot, azt feltételezzük, hogy autóval fogtok útra kelni. A menetidő Bajorország egyes pontjaira áltagosan 7-8 óra Budapestről. Az indulás előtt mindenképpen ellenőriztessétek a járművet egy szakemberrel és gondoskodjatok arról, hogy a listán szereplő eszközök hiánytalanul meglegyenek!

Téli vakációt tervezel, de nem vagy biztos a hólánc használatában? Segítünk!

Ez is érdekelhet:

Téli vakációt tervezel, de nem vagy biztos a hólánc használatában? Segítünk!

 

  • Téli vagy négyévszakos gumiabroncsok
  • Hóláncok – teszteljétek az indulás előtt
  • Elakadásjelző háromszög, elsősegélycsomag és láthatósági mellény
  • Indítókábelek
  • Fagyálló az ablaktörlő rendszerben
  • Összecsukható ásó - segíthet hófúvás esetén

A hólánc javítja a kerekek tapadását

A hólánc javítja a kerekek tapadását

A hólánc javítja a kerekek tapadását

Fényvédelem

Sajnos a fagyos téli időben nagyon kevesen gondolnak a megfelelő fényvédelemre, pedig az UV sugarak évszaktól függetlenül veszélyt jelentenek az egészségünkre. Síelés közben is ajánlott magas faktorú naptejet használni a szabad bőrfelületen, például az orron és az ajkakon. Ezenkívül a látásunkat is érdemes megvédeni a hóról visszaverődő napsugaraktól egy erre a célra készült napszemüveg viselésével.

Tehát kezdjük a naptejjel: fontos, hogy legalább 30-as SPF tartalmú, vízálló terméket válasszunk, mivel a bőrünk hóval és izzadsággal is érintkezik. Érdemes egy magasabb zsírtartalmú krémet használni, mert a hidegben csökken a bőr faggyútermelése, ami kiszáradáshoz vezet. Természetesen az ajakbalzsamról se feledkezzetek meg!

Nulla fok alatti hőmérsékleten is leéghetünk

Nulla fok alatti hőmérsékleten is leéghetünk

Nulla fok alatti hőmérsékleten is leéghetünk

Most lépjünk tovább a szem védelmére! Mivel a hó minden irányból visszaveri a nap sugarait, sajnos egy átlagos napszemüveg nem elég. Ezért jvasoljuk a síszemüveg viselését, mert az lefedi az egész látómezőt, így teljes mértékben gátolja az ultraibolya sugarak behatolását.

Európai tél: TOP 10 úticél, amit látnod kell!

Ez is érdekelhet:

Európai tél: TOP 10 úticél, amit látnod kell!

 

Téli vakáció a gyerekekkel

Németország síközpontjaiban kivétel nélkül mindenki megtalálhatja a számára megfelelő téli sportkínálatot. A kisgyermekek semmiképpen sem állnak a szórakozás útjában, mert ők is hamar elsajátíthatják ezt a mozgásformát. Az biztos, hogy minél fiatalabban kezdik, annál gyorsabban megtanulják!

A legkisebbek esetén különösen fontos a megfelelő ruházat, mert nagy kihívásnak vannak kitéve. Legyen meleg, de biztosítson elegendő mozgásszabadságot. Amikor először próbálkoznak a lejtőkön, a gyerekek gyakran több időt töltenek a hóban, mint a síléceken. A vízálló ruházat ezért elengedhetetlen.

Tipp: Sokkal pénztárcabarátabb, ha kölcsönözitek a léceket, a botokat és a sisakot, mert nem éri meg évente új felszerelést vásárolni a folyamatosan cseperedő gyerekeknek. Egyes síbérletek tartalmazzák a kölcsönzés árát is.

A gyerekek többnyire négyéves koruktól sajátíthatják el a síelést, míg a snowboardosok minimum életkora általában nyolc év. Néhol pedig úgynevezett síóvodákban is elkezdhetik a gyakorlást.

Életre szóló élmények az egész családdal

Életre szóló élmények az egész családdal

Életre szóló élmények az egész családdal

Csoportos tanfolyam vagy magán síoktató? Ez természetesen a családi kasszától függ, de azt is figyelembe kell venni, hogy a gyermekeink mennyire képesek a társaikkal együtt tanulni!

Ha a kicsik mégsem lesznek a síelés rajongói, rengeteg nagyszerű tevékenységet találhattok még ki a hóban, amitől biztosan felcsillan a szemük!

A lélegzetelállító sarki fény

Ez is érdekelhet:

A lélegzetelállító sarki fény

 

2023.11.29. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.