Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Snorkeling: TOP 15 hely világszerte

Európai merülőhelyekEgzotikus merülőhelyekGyakori kérdések

Csak súlytalanul lebegni a víz felszínén, majd lemerülni, és teljesen megfeledkezni a világról – snorkeling közben megtapasztalhatjátok ezt az érzést, és még megannyi izgalmas kalandban lehet részetek a Titeket körülvevő végtelennek tűnő víz alatti világban! A földkerekség minden táján találunk tökéletes merülőhelyeket - lássuk, hogy melyek azok!

Áttekintés

Ha nemcsak az ösztönöz a nyaralásotok során, hogy megismerjétek az ország kultúráját és a helyieket, hanem a káprázatos vízi világ rejtelmeibe is betekintést szeretnétek nyerni, a legjobb választás egy fehér homokos, kristálytiszta vizű, napsütéses tengerpart! Bár ez nagyon egzotikusnak hangzik, nem muszáj átutazni érte a fél világot. Válogassatok a következő európai úti célok között!

Miért is repülnétek el a világ másik végére, ha akár egy karnyújtásnyira is átélhetitek a legizgalmasabb vízi kalandokat? Például gondoltatok már arra, hogy megfelelő felszereléssel Izland hideg vízében is búvárkodhattok? Most kiderül, hogy hol várnak még Rátok bakancslistás búvárparadicsomok!

Búvárkodás a Vörös-tengerben – Egyiptom

Ez is érdekelhet:

Búvárkodás a Vörös-tengerben – Egyiptom

 

Európa legjobb merülőhelyei

A következő úti céloknak két közös vonásuk van: lenyűgöznek a szépségükkel, és mindegyik nagyon könnyen elérhető. Akár közvetlen repülőjárattal, autóval, vonattal vagy komppal – az utazás ezekre a célállomásokra garantáltan nem tart sokáig!

1. Halkidiki, Görögország

A görög Halkidiki-félsziget mágikus erővel vonzza a turistákat a világ minden részéről, álomszerűen fehér strandjaival és türkizkék vizével. Három félsziget – Kasszandra, Sithonia és Athos – gondoskodik arról, hogy szélvédett öblökben fedezhessétek fel a paradicsomi víz alatti világot. A Földközi-tenger rendkívül nyugalmas Halkidiki sziklás hegyekkel körülvett partjainál, és nem is kell messzire úszni a színes zátonyok közelségének köszönhetően. Abban az esetben, ha először próbálnátok ki a snorkelinget, számos vízisport iskolában sajátíthatjátok el a merülés fortélyait, tapasztalt oktatók útmutatásával.

Snorkeling a Robinson beachen Halkidikiben

Snorkeling a Robinson beachen Halkidikiben

KÉP: Snorkeling a Robinson beachen Halkidikiben

2. Azori-szigetek, Portugália

Az Észak-Atlanti-óceán egyik portugál szigete igazi paradicsom a tengeri állatok szerelmesei számára. Többek között bálnák, delfinek, tengeri teknősök és atlanti ördögráják nyüzsögnek ezen a területen. Leginkább São Miguel szigetén figyelhettek meg rengeteg tengeri lakót a természetes élőhelyén, miközben velük együtt élvezhetitek a víz csendjét. A polipok, a morénafélék és a tengeri csillagok mellett ritka skorpió- és tűzhalakat is megcsodálhatunk az Azori-szigetek partjainál egy kis szerencsével és türelemmel. A kristálytiszta vízből nagyszerű kilátás nyílik a színes és fajokban gazdag korallzátonyokra.

11 kötelezően felkeresendő, de még nem nagyon ismert portugál helyszín

Ez is érdekelhet:

11 kötelezően felkeresendő, de még nem nagyon ismert portugál helyszín

 

A sziklás sziget az Atlanti-óceánon való elhelyezkedésének köszönhetően a világ egyik legjobb helye a búvárkodáshoz. Valójában, a vulkanikus eredetű Azori-szigetek kiemelkedően gazdag tengeri növény- és állatvilággal büszkélkedhetnek a partszakasz közvetlen közelében.

Természetes medence az Azori-szigeteken

Természetes medence az Azori-szigeteken

3. Korzika, Franciaország

Korzikára is érdemes ellátogatni, hiszen több olyan részt is találtok a Földközi-tenger partvidékén, ahol minden adott a búvárkodáshoz. Napos időben akár 30 méter is lehet a víz alatti látótávolság, ráadásul a kiváló vízminőség is megsokszorozza az élményt!

Bonifacio, Korzika legrégebbi városa

Ez is érdekelhet:

Bonifacio, Korzika legrégebbi városa

 

Korzika keleti partja a sekély homokos strandjaival ideális a kezdők számára. Legyen szó Rondinara, Santa Giulia, Pinarello vagy Calvi strandjairól - a hosszú, finom homokos keleti strandok egytől egyig alkalmasak a snorkelinggel még csak ismerkedő nyaralók számára. Canella rejtett öble egy remek bennfentes tipp - itt nem kell megküzdenetek a zsúfoltsággal. A középhaladók és a profik pedig már bátran merészkedhetnek Korzika északi, nyugati és déli sziklásabb partjaira, például a Portói-öbölbe, a Lavezzi-szigetekre vagy Roccapina strandjára.

Snorkeling a korzikai Santa Giulia strandon

Snorkeling a korzikai Santa Giulia strandon

4. Elba, Olaszország

Elba, a Földközi-tenger varázslatos szigete lélegzetelállítóan változatos halfajokkal, medúzákkal, korallokkal és más színes tengeri lakóval csalogatja a búvárokat. Mindenekelőtt a kezdők és a gyerekek tetszését nyeri majd el az olasz sziget. Pédául Lacona és Marina di Campo strandjain nincs különösebb szükség előzetes merülési ismeretekre. Elba egyik leghíresebb búvárhelyszínét, a tűzvörös szarukorallokban tündöklő Punta di Fetovaia-t sem érdemes kihagyni. Ha már tapasztaltabb snorkelezőként érkeztek a szigetre, feltérképezhetitek a pomontei Elviscott hajóroncsot és környékét. A szerencsétlenségben elsüllyedt jármű 1972 óta fekszik a tengerfenéken, körülbelül 15 méter mélységben.

Víz alatti kalandok Elba strandjainál

Víz alatti kalandok Elba strandjainál

5. Makarska, Horvátország

A horvát Adriai-tenger partján, Dalmácia közepén fekszik a Makarskai riviéra hófehér kavicsos strandjaival, amelyek keskenyen lejtenek a tengerbe. A kristálytiszta, meleg vízben számos öbölben snorkelezhettek, Hvar és Brač tengeri szigetei különösen alkalmasak erre. A legjobb merülőhelyeket hajóval közelíthetitek meg, és így a távoli, elhagyatott öblöket is elérhetitek.

Az Adria élővilága igen sokszínű. Az apró halak mellett ritkább fajok is gazdagítják a tengert, úgymint garnélarákok, korallok és hatalmas polipok. Egy kis szerencsével még csikóhalakat is megfigyelhettek a Makarskai riviérán. Akárcsak Pomontén, a horvát Adriai-tenger partján is találhattok hajó- vagy repülőgéproncsokat, valamint a titokzatos barlangokat is érdemes felfedezni!

Izgalmas felfedezőtúra az Adrián

Izgalmas felfedezőtúra az Adrián

6. Ustica, Olaszország

Ustica egy parányi vulkanikus sziget Szicíliától északra, amelyet Olaszország első víz alatti természetvédelmi területének nyilvánítottak. Nem meglepő, ugyanis fajokban gazdag tengerrel büszkélkedhet. Érdekesség, hogy tenger fenekét buja zöld neptunfű borítja, ezért nevezik a helyiek a „Földközi-tenger tüdejének“ a kis szigetet. Ennek a növényzetnek köszönhetően magas a víz oxigéntartalma, ami hihetetlenül sokoldalúvá varázsolja a víz alatti tájat.

Búvárkodás a Földközi-tengerben

Ez is érdekelhet:

Búvárkodás a Földközi-tengerben

 

Legyen szó barrakudáról, tengeri fogasról, vagy fűrészesfogú sügérről, valamelyiküket jó eséllyel látni fogjátok Ustica meredek, sötét vulkanikus sziklákkal körülvett, barlangos partjainál. A sziget azonban nem kifejezetten ajánlott azoknak a nyaralóknak, akik homokos strandokat részesítik előnyben.

Ustica szigete nagyszerű helyeket kínál

Ustica szigete nagyszerű helyeket kínál

7. Medas-szigetek, Spanyolország

A spanyol Medas-szigetek kétségtelenül a víz alatti sportolók egyik kedvence. Az aprócska lakatlan szigetcsoport Costa Brava partjainál, Katalónia területén érintetlen korallzátonyokkal, illetve festői barlangokkal várja a felfedezőket. Itt biztosan nem lesz hiány a tenger lakóiból, ugyanis védett természetvédelmi területnek nyilvánították. A murénákon kívül megfigyelhettek rákállatokat, tengeri fű réteket és tengeri csillagokat.

Ha rendelkeztek búvár engedéllyel, semmiképp se szalasszátok el a Delfin-barlangot! A húsz méter mélyen elhelyezkedő barlang egy föld alatti légbuborékban található. A nevét pedig a bejáratánál kivehető delfinalakzatról kapta.

A Medas-szigetek vízi világa

A Medas-szigetek vízi világa

8. Ghar Lapsi, Málta

Málta sem okoz csalódást, ha felejthetetlen tengeri kalandok után kutattok! Ezúttal a Ghar Lapsi öblöt vesszük számításba, amely tulajdonképpen egy természetes úszómedence. Ezen a több, mint 200 méter hosszan húzódó védett fürdőhelyen kékeszöld vízben úszhattok, miközben kisebb zátonyokat térképezhettek fel. Angolnák, ráják és még csikóhalak is nyüzsögnek Málta színes víz alatti világában. A sziklás táj megvédi Ghar Lapsit a széltől, így ezen a ponton különösen nyugodt és szelíd a tenger, ezért kezdők is szabadon búvárkodhatnak itt.

Málta ékköve, Ghar Lapsi

Málta ékköve, Ghar Lapsi

9. Silfra-hasadék, Izland

Az izlandi Thingvellir Nemzeti Parkban található Thingvellir-tó jéghideg vize napsütéses napokon akár 100 méteres látótávolsággal kápráztatja el a búvárokat. És erre itt szükség is van, mert egy egészen különleges kaland vár az idelátogatókra: a Silfra-hasadék egy kilométer hosszú törés, amelyet lenyűgöző lávakövek vesznek körül.

Izland - a kopár szépség

Ez is érdekelhet:

Izland - a kopár szépség

 

De ez nem minden: ezenkívül a Silfra-hasadék az egyetlen olyan hely a világon, ahol két kontinentális lemez találkozásánál snorkelezhettek, pontosabban az észak-amerikai és az eurázsiai között. Bár ez talán veszélyesnek és adrenalindúsnak hangzik, valójában kezdők számára is lehetséges. Még búvárengedélyre vagy sok éves tapasztalatra sincs szükség a Silfra-hasadékban. Ne felejtsetek el neoprén búvárruhát viselni, mivel itt a víz legfeljebb 4 Celsius-fokig melegszik!

Silfra-hasadék a Thingvellir Nemzeti Parkban

Silfra-hasadék a Thingvellir Nemzeti Parkban

10. Schmaler Luzin, Németország

Németországban is adódik lehetőség a merülésre, a Schmaler Luzin tó tarka víz alatti világában! Az északkelet németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány gyöngyszeme ez a mintegy hat kilométer hosszú tó, a mecklenburgi tóvidéken. A jégkorszakban keletkezett állóvízben megfigyelhető az angolna, a csuka, a süllő és a compó, akár már 15 méteres látótávolságból is. Az őshonos halak látványa minden bizonnyal még a legtapasztaltabb búvárok számára sem mindennapi!

A kristálytiszta vizű Schmaler Luzin tó

A kristálytiszta vizű Schmaler Luzin tó

Egzotikus búvár-úti célok

Az egzotikus helyszínek rajongói sem maradnak ötletek nélkül, ha kifejezetten búvárkodni indulnának a nagyvilágba! Öt különböző búvárparadicsomba kalauzoljuk el az érdeklődőket, méghozzá olyan lenyűgöző víz alatti világokba, ahol rengeteg színes halfaj, korall és sok más különleges tengerlakó kápráztat majd el!

Egzotikus nyaralás: a legszebb élmények itt várnak!

Ez is érdekelhet:

Egzotikus nyaralás: a legszebb élmények itt várnak!

 

1. Similan-szigetek, Thaiföld

A thaiföldi Ko Similan Nemzeti Park kilenc szigete egyre több lelkes búvárt és snorkelezőt vonz. Nem véletlenül övezi nagy érdeklődés a szigetvilágot – a víz kristálytiszta, a Thaiföldre jellemző finom homokos strandok és sűrű esőerdők pedig sokak tetszését elnyerik. A legfontosabb viszont az, hogy a víz alatti világ lenyűgöző bepillantást enged az egzotikus tengeri lények életébe. Legkönnyebben kisbusszal közelíthetitek meg a Similan-szigeteket Khao Lak-ból.

Snorkeling az Andamán-tengerben

Snorkeling az Andamán-tengerben

2. Maldív-szigetek

A Maldív-szigeteket is a búvárok Mekkájának tekinthetjük. A hideg és meleg áramlatok rendkívüli biodiverzitást eredményeznek az Indiai-óceán 1200 szigetén. A színes korallok és nyüzsgő halak mellett polipokat, tengeri teknősöket, gömbhalakat, murénát és bohóchalakat is meg lehet figyelni. Cetek, szirtcápák, valamint manta ráják is úszkálnak a Maldív-szigetek sekélyebb vizeiben. Vezetett búvárszafarira is lehet jelentkezni, mely során bemutatják a legjobb merülőhelyeket!

Ideális körülmények a búvárkodáshoz

Ideális körülmények a búvárkodáshoz

3. Sharm el Sheikh, Egyiptom

Egyiptom bővelkedik a szebbnél szebb búvárparadicsomokban, melyek közülük Sharm el Sheikh tűnik ki a leginkább. Tiszta időben a messzi korallmezőket is megpillanthatjátok, amelyek temérdek halnak adnak otthont. A teknősök, ráják és tonhalak sem számítanak ritkaságnak a Vörös-tengerben. Az igazán szerencsések akár delfinekkel is találkozhatnak!

Sharm el Sheikh egy színekben gazdag célpont

Sharm el Sheikh egy színekben gazdag célpont

4. Bora-Bora, Francia Polinézia

Bora-Bora egy luxussziget, ahol a búvárkodás áll a középpontban! Szokatlan élmény egy olyan szállodában vagy bungalóban megszállni, amiben átlátszó üvegpadló választ el az óceántól. Bora-Borán erre is van lehetőség! Ha egy másik nézőpontból is megcsodálnátok a gazdag élővilágot, akkor búvárszemüveget fel, és irány a Csendes-óceán! Ha nagy vágyatok rájákkal és cápákkal merülni, érdemes meglátogatni a Francia Polinéziában található szigetet, és tegyetek egy túrát a víz alatti világban profi snorkeling instruktorokkal! Bora-Bora különösen a haladóknak ideális, mert a cápákon kívül mérgező halak és medúzák is találhatók a tengerben.

Bora-Bora, a búvárok paradicsoma

Bora-Bora, a búvárok paradicsoma

5. Bocas del Toro, Panama

A gyönyörű Panamában található Bocas del Toro szigetén igazi karibi hangulat uralkodik: vadregényes strandok, sűrű mangrove erdők és ragyogó kék ég veszi le az embert a lábáról! Ez a terület elsősorban a búvárok és snorkelezők paradicsoma, hiszen a Karib-tenger szinte minden korallfajtája megtalálható itt.
Számos védett öbölben tapasztalhatjátok meg a tenger sokszínűségét. A Dolphin Bayben még fürge és játékos delfineket is megcsodálhattok.

Kalandozás Bocas del Toro szigetén

Kalandozás Bocas del Toro szigetén

Gyakori kérdések

Ha van egy-két kérdés, amire még keresed a választ a nagy búvárkaland előtt, a következőkben jó eséllyel megtalálod!

Milyen eszközök kellenek a snorkelinghez?

A program lefoglalása előtt tájékozódjatok arról, hogy az ár tartalmazza-e a teljes felszerelés kölcsönzését is, vagy saját magatoknak kell erről gondoskodnotok! Szerencsére a snorkelinghez használt eszközöket kedvező áron lehet beszerezni, ugyanis az alapfelszerelés csak egy búvárszemüvegből és egy légzőcsőből áll. Szemüveg helyett búvármaszkban is lemerülhettek, amihez pipa is tartozik. Igény szerint búváruszonyt is vehettek, mert gyorsabbá és könnyebbé teszi a víz alatti mozgást. Legyen szó búvárboltról, sportboltról vagy online üzletről – megéri egy kicsit mélyebbre nyúlni a zsebetekben, mert az olcsó, minden üdülőhely szuvenírboltjában kapható felszerelések általában gyenge minőségűek.

Tömegek szeretik, de miért? Amit a snorkelingről tudni érdemes

Ez is érdekelhet:

Tömegek szeretik, de miért? Amit a snorkelingről tudni érdemes

 

A búvárruha nemcsak a hidegtől és az UV-sugárzástól véd, hanem a mérgező medúzacsípéstől is. Ha nem szereted az uszonyokat, beszerezhetsz vízicipőt is helyettük, ami szintén megvéd az éles kövektől és a tengeri sün szúrós tüskéitől. Ha szeretnétek megörökíteni a fantasztikus víz alatti élményeket, érdemes szert tennetek egy vízálló kamerára!

Mennyi előzetes tapasztalatra van szükségem, ha snorkelezni szeretnék?

Ez a vízi sport nagyon gyorsan tanulható, ezért nyugodt és sekély vizekben nincs szükség különösebb tudásra vagy tapasztalatra. Ilyen helyszínen érdemes először kipróbálni a snorkelinget, de ha egyedül nem mertek belevágni, kérjétek egy búvároktató segítségét! Ő megtanítja a helyes légzéstechnikát, ami bizony elengedhetetlen ennél a sportnál!

Kezdőként azonban soha nem szabad egyedül nekiveselkedni az erősen hullámzó, gyors sodrású vizeknek, ahol sziklák vagy veszélyes állatok lehetnek a környéken! Azt tanácsoljuk, hogy bármilyen nagy tapasztalattal is rendelkeztek, mindig legalább ketten induljatok el snorkelezni!

Hogyan küzdhetjük le a félelmet és a pánikot?

Fogadd el a saját határaidat, és figyelj a tested figyelmeztető jelzéseire – ha már nem bírod, akkor hagyd el egy kis időre a vizet! A hipotermia (kihűlés) elkerülése érdekében érdemes rövid neoprén búvárruhát (shorty-t) viselni, mert a vízben sokkal gyorsabban hűl le a test. Kezdőként mindenképpen kerüljétek el az ólomöveket!
A biztonság kedvéért javasoljuk a jelzőbójákat is, amelyekkel elkerülhető a hajókkal való ütközés.

Mitől lesz igazán stresszmentes egy utazás?

Ez is érdekelhet:

Mitől lesz igazán stresszmentes egy utazás?

Sajnos, mint bármelyik sport, a búvárkodás sem veszélytelen. Előfordulhatnak balesetek, vagy pánikrohamok, mert a vízi állatok, a megváltozott légzés vagy az ismeretlen felszerelés gyakran félelmet vált ki az emberből. Ilyenkor az a legfontosabb, hogy nyugodtak maradjunk és egyenletesen lélegezzünk! Minél magabiztosabbak vagyunk a víz alatt, annál inkább rutinszerűvé válik a merülés.

Felelősség snorkeling közben?

A snorkelezés és a búvárkodás során nemcsak saját magunkért vállalunk felelősséget, hanem a vizekért, és azok lakóiért is. Törekedni kell arra, hogy megőrizzük a gyönyörű élőhelyeket, ezért soha ne nyúljatok halakhoz, tengeri élőlényekhez vagy korallokhoz!

Utasbiztosítás - A felhőtlen nyaralás elengedhetetlen kelléke

Ez is érdekelhet:

Utasbiztosítás - A felhőtlen nyaralás elengedhetetlen kelléke

 

Kagylót vagy növényt inkább ne vigyetek haza szuvenírnek, és ügyeljetek arra, hogy a víz alatti kalandozás során óvatosan közlekedjetek a korallzátonyok közelében! Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ne hagyjunk szemetet sem a vízben, sem a tengerparton!

Ha mindenki betartja ezeket az egyszerű szabályokat, a jövő búvárai is felejthetetlen látványban részesülnek, bárhol is járnak majd a világon!

2024.02.28. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.