Megnyitás | Vissza a főmenühöz

15 csodás úti cél 2024 telére

TOP 5 gazdaságos úticélTOP 5 egzotikus úticélTOP 5 síparadicsom

Az 5 legjobb ár-érték arányú üdülőhely a téli napokra

Minél hosszabb vakáció, a lehető legkevesebb pénzből? Ennek a kívánságnak is próbálunk eleget tenni, ezért összegyűjtöttünk öt olyan varázslatos, de ár-érték arányban kedvező úticélt, ahol napsütésből és tengerpartból egyáltalán nem lesz hiány!

Punta Cana (Dominikai Köztársaság)

Kristálytiszta víz, 32 kilométer hosszan elterülő finom homokos strandok, magasra törő pálmafákkal szegélyezve: itt biztosan részed lesz az igazi karibi életérzésben! A mesebeli Punta Cana üdülőváros a Karib-tengeren, a Hispaniola-sziget keleti csücskében található, amelyen a Dominikai Köztársaság Haitivel osztozik. A Costa del Coco, azaz a „Kókusz-part” a sziget egyik, hanem legnépszerűbb strandja. Tökéletes választás egy klasszikus tengerparti nyaraláshoz, ugyanis átlagosan napi kilenc óra zavartalan napsütés, 28 °C-os meleg, és paradicsomi strandok várnak körülbelül 26 fokos vízhőmérséklettel.

Az enyhén lejtős Bavaro Beach a vízisportok szerelmeseinek, és a gyermekes családoknak egyaránt megfelelő, akárcsak a nyugalmas Juanillo Beach. Bár az exkluzív szállodakomplexumokban minden adott a szórakozáshoz, érdemes egy kicsit kimozdulni is. Például megéri befizetni egy egynapos motorcsónak- vagy hajókirándulásra Isla Saona-ra, ahol felfedezhetitek a Parque Nacional del Este természetvédelmi területét. Az út során számos megállót tesz a kapitány, így szabadon úszhattok és búvárkodhattok, de akár még delfineket is megfigyelhettek a Karib-tenger hullámain.

  • Ajánlott időszak: decembertől áprilisig

Thaiföldi körutazás - Irány Koh Samui és Koh Phangan!

Ez is érdekelhet:

Thaiföldi körutazás - Irány Koh Samui és Koh Phangan!

 

Koh Samui (Thaiföld)

Az ázsiai hangulatú téli pihenéshez hová máshová is utazhatnánk, ha nem Thaiföld legkedveltebb üdülőszigetére, Koh Samuira! A Thai-öbölben, a szárazföldtől keletre fekvő sziget többek között a Chaweng és Lamai nevezetű álomstrandjairól, a spiritualitásról, a jóga- és wellness-kultúrájáról, valamint a lenyűgöző búvárhelyekről és a Full Moon Partykról ismert. Télen a városnézés sem bizonyul elviselhetetlennek az átlag alatti csapadéknak és a harminc fok körüli hőmérsékletnek köszönhetően. A legfontosabb, elmulaszthatatlan látványosságok közé tartozik a tizenkét méter magas Nagy Buddha-templom (Wat Phra Yai) és egy másik jelentős buddhista templom, a Wat Plai Laem. A festői természet is egyedülálló látnivalókat tartogat, melyek közül érdemes meglátogatni Koh Samui legszebb vízesését, a 20 méter magas Na Muang-ot, valamint a dzsungel mélyén rejtőző Titkos Buddha Kertet.

  • Ajánlott időszak: decembertől márciusig

Jamaica

A Hispaniola-szigettől most nyugatra hajózunk a Karib-tengeren, így elérünk a rum hazájába, ami nemcsak a reggae zeneműfaj, hanem Bob Marley szülőföldje is. Jamaica erdővel borított hegységei, a vadregényes dzsungelek, és a sziklazátonyokkal szegélyezett partok megszámlálhatatlan élményt tartogatnak. Járjátok be a sziget minden szegletét, túrázzatok, szörfözzetek vagy búvárkodjatok a türkizkék karibi vízben! A sokat dicsért Montego-öböl és Kingston, vagyis az ország fővárosa korántsem minden, amit érdemes lenne megnézni egy jamaicai utazás során! Olyan aspektusból láthatjátok a szigetet távol a rengeteg all-inclusive szállodakomplexumtól, amely által sokkal nagyobb betekintést nyerhettek a valós mindennapi életbe. Például érdekes lehet megismerni a rum elkészítésének módját egy lepárlóüzemben, csakúgy, mint ellátogatni egy kávéültetvényre vagy megcsodálni Spanish Town lenyűgöző gyarmatkori épületeit. Az időjárásra panaszkodni nem lehet, ugyanis a nappali hőmérséklet 28 fok körül alakul, a víz pedig kellemes 26 fokkal várja a strandolni vágyókat.

  • Ajánlott időszak: decembertől áprilisig

Kuba

Három a magyar igazság, ezért a Karibi-szigetek közül is ennyit mutatunk most be! Az 1250 kilométer kiterjedésű Kuba a Karib-térség legnagyobb szigete. A pasztellszínű házikók, a színes ’50-es évekbeli veterán autók és Fidel Castro mellett annyi minden kötődik még Kubához. Az egyik legnépszerűbb latin táncstílus – a salsa – felejthetetlenné teheti a kubai éjszakát, de a Cohiba szivarok és a rum alapú Cuba Libre is kihagyhatatlan kuriózumok. Amíg itthon mínuszokat mutat a hőmérő, addig Kubában 26 °C-os melegnek örülhettek.

Az utazás menetéről tudni érdemes, hogy három kubai városba érkeznek repülőjáratok: Havannába, Holguinba, és Varaderoba. Az utóbbi szinte kétségtelenül a legkedveltebb, a fehérhomokos tengerpartjának, meleg és lassan mélyülő vízének köszönhetően. Ugyanakkor az Atlanti-óceánon fekvő Cayo Coco korallsziget láttán is eláll a lélegzetünk! Az aktív pihenést kedvelő nyaralók felfedezhetik Havanna óvárosát, egy kisebb vidéki várost, Cienfuegos-t, Santiago de Cuba városközpontját, és a sziget nyugati részén található Valle de Viñales-t (Viñales-völgy), amely az UNESCO Világörökség része. Ha Kuba, akkor egy dohánygyári látogatás is a kihagyhatatlan programok közé tartozik.

  • Ajánlott időszak: novembertől áprilisig

Florida (USA)

Florida bűvöletében: út Hemingway házától a Kennedy Űrközpontig

Ez is érdekelhet:

Florida bűvöletében: út Hemingway házától a Kennedy Űrközpontig

 

Álmaitok nyaralása talán az Egyesült Államokban keresendő – azon belül pedig a napfény államában, Floridában! Méltán emlegetik így, hiszen naponta átlagosan nyolc órát süt a nap, a tél végi-tavasz eleji időjárás pedig tökéletes a vakációhoz. Ebben az időszakban a levegő hőmérséklete nagyjából 25, az Atlanti-óceáné pedig 22 fokos. Az északi Jacksonville-től az olyan jól ismert városokon át, mint Daytona Beach, Orlando, Fort Myers, Palm Beach és Miami, a déli Florida Keys szigetcsoportig, az Egyesült Államok legdélebbi állama sok mindent kínál. Miami, mint karibi hangulatú metropolisz és tengeri félszigete, Miami Beach a felhőkarcolókkal tarkított látképével, a nyüzsgő Ocean Drive-val, az Art Deco negyed színes házaival és természetesen a finom homokos tengerparttal csalogatja a turistákat. Az Everglades Nemzeti Park pedig remek lehetőséget ad a természetjárásra. Az igazi kalandorok akár befizethetnek egy kirándulásra is, ahol egy vadőr vezet át a nádasokon és mangroveerdőkön egy propelleres csónakkal. De vigyázat: aligátor veszély! Egy utazás a 42 hídon keresztül Key West szigetére vagy egy kitérő a Disney World Resortba szintén megfontolandó ötlet, ha Floridába vezet a következő utatok!

  • Ajánlott időszak: decembertől áprilisig

Top 5 távoli egzotikus úticél

Bár a következő öt helyszín sincs egy karnyújtásnyira, a hőn áhított jótékony napsütésből biztosan nem fogtok hiányt szenvedni például Srí Lankán, Dubaiban, Gambiában, Zanzibáron vagy a dél-afrikai Fokvárosban! Engedjétek meg, hogy elkalauzoljunk Titeket öt különleges kultúrájú, vallású és életmódú országba!

Srí Lanka

Srí Lanka, az Indiai-óceán gyöngyszeme – gyakran emlegetik így az Egyenlítőtől nem messze fekvő szigetországot. Az elnevezés szerintünk egyáltalán nem túlzás, ugyanis nem könnyű felülmúlni a látványt. Változatos tájak és elővilág, a művészet, és a több ezeréves kultúra az egyedülálló látványosságaival felejthetetlenné teszik az ott eltöltött napokat. Ha muszáj kiemelnünk néhány látnivalót, akkor biztosan felkerül a listára Polonnaruwa királyi óvárosa, Sigiriya sziklaerődje, a Kandiban található buddhista Szent fogereklye temploma, valamint Dambulla barlangtemploma. Az állatbolondoknak különösen ajánljuk egy elefánt árvaház, vagy teknősbéka-keltető meglátogatását. Természetesen a strandolásé is lehet a főszerep, hiszen a 31 °C-os kánikula és a 26 fokos Indiai-óceán kellemes időtöltést kínál a vizes programokhoz is, például a Ventura vagy a Mirissa Beach-en. Srí Lankán kirándulni is jókat lehet, legyen szó a Horton-síkság zöld nemzeti parkjának hegyeiről, vagy a Nuwara Eliya teaültetvényről, ahol mérsékeltebb meleg idején elidőzhetünk.

  • Ajánlott időszak: novembertől márciusig

Dubai (Egyesült Arab Emírségek)

Sivatag, tevék, strand, tenger, luxus, vásárlás, és felhőkarcolók ameddig a szem ellát: így jellemezhetjük az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb emirátusát. Dubai főként az extravaganciája miatt népszerű a nyugati turisták körében, ami az építészetében is megmutatkozik. Az azonos nevű város látképét a 830 méter magas Burj Khalifa uralja, ami a környék szimbólumává is vált. Lifttel juthatunk fel a csúcsára, ahol egy 360 fokos kilátóteraszról gyönyörködhetünk a metropolisz utcáiban, a Perzsa-öbölben és az Arab-sivatagban. Egy tiszta napon pedig egészen az ománi Hadzsar-hegységig is elláthatunk. Semmiképpen sem érdemes kihagyni a Burj Al Arab-ot, a Palm Jumeirah mesterséges szigetet, és a Csodakertet, ahol csaknem 45 millió virág kápráztatja el a látogatókat.

  • Ajánlott időszak: novembertől áprilisig

Gambia

Gambia? De hiszen Afrika nyugati részén található. Lehet ott nyaralni? A válasz természetesen igen! A fekete kontinens nyugati részén fekvő kis országot korábban Afrika csendes szépségének és titkos nyaralóhelyének tartották, azonban egyre inkább köztudott, hogy egy olyan célpont, ahol el lehet vonulni a turisták hatalmas tömegétől. Az országot teljesen körbeveszi Szenegál, és csak egy kis partvonala van az Atlanti-óceánhoz, ahol a főváros, Banjul található. Földrajzi szempontból az azonos nevű Gambia folyó erdős, szinte őserdős partszakaszaival és a mögötte elterülő szavannával határozza meg az ország arculatát. A tengerparti nyaralás 32 Celsius-fokos melegben és 21 fokos vízhőmérséklettel egészen kellemes. Aki több kalandra vágyik, az elindulhat kirándulni, hogy krokodilokkal, majmokkal és színes madarakkal találkozzon.

  • Ajánlott időszak: novembertől májusig

Zanzibár (Tanzánia)

A vörös kontinens gyöngyszemei: A 10 leggyönyörűbb afrikai tengerpart

Ez is érdekelhet:

A vörös kontinens gyöngyszemei: A 10 leggyönyörűbb afrikai tengerpart

 

A kelet-afrikai szigetcsoport az Indiai-óceán egyik sztárja, és Tanzánia egyik ékköve. Zanzibár a népszerűségét legnagyobb részben a cukorfehér homokkal borított tengerpartjának köszönheti, amit tetéz a világ egyik legszebb búvárterülete, valamint a gazdag növény- és állatvilág. Ez az egzotikus helyszín a fontos kiviteli cikknek számító fűszernövényeiről is híres, ezért nagyszerű program lehet egy ültetvény meglátogatása. Ezután érdemes feltérképezni Zanzibár város egykori központját, Stone Town-t, a Beit el-Sahel-t, azaz a Szultán palotáját, valamint a régi Ngome Kongwe erődöt. A fűszernövények hosszú múltra visszatekintő kultúrája pedig arra csábít, hogy felkeressünk egy helyi piacot, ahol a legfinomabb egzotikus gyümölcsök és fűszerek széles kínálatával találjuk szemben magunkat. Egyébként szuvenírnek sem utolsó egy üvegcse vanília, szegfűszeg, szerecsendió, koriander vagy kömény. A nyári hangulatú zanzibári vakációt a 32 °C teszi tökéletessé.

  • Ajánlott időszak: január és február

Nyugat-Fokföld (Dél-Afrika)

Különleges hangulat járja át azt a helyet, amely az Atlanti- és az Indiai-óceán találkozásánál fekszik. Pontosan itt található Nyugat-Fokföld tartomány a Jóreménység fokával, Afrika délnyugati részén. A gyönyörű tengerparti régió Papendorp falujától egészen a Garden Route Nemzeti Parkig kiterjed, valamint a hegyvidéki Tankwa Karoo Nemzeti Parkot és vadrezervátumot is magába foglalja. A tartomány központját a világ legszebb városai közé sorolják, ugyanis Fokváros rendkívüli természeti kincseket tudhat magáénak, például lélegzetelállító kilátást nyújtó Tábla-hegyet. Emellett számos műemlékkel és még egy futball stadionnal is büszkélkedik. A külvárosi Bloubergstrand régióból nemcsak festői kilátás nyílik a egész metropoliszra, hanem a strandoláshoz és pihenéshez is nagyszerű választás. Még sosem láttál afrikai pingvineket a szabadban? Akkor irány a Boulders Beach, ahol még úszhattok is a frakkot viselő aranyos szárnyasokkal! Az elővilág még több lakóját figyelhetitek meg testközelből a vadasparkok egyikében. Például a Buffelsfontain Game & Nature Reserve-ben szafarin vehettek részt. A kulináris élményeket keresők figyelmébe ajánljuk Stellenbosch és Worchester városainak szőlőültetvényeit, melyek termékeny síkságai a legjobb feltételeket biztosítják a gyümölcs termesztéséhez. A kiváló dél-afrikai fehérbor nélkül nem lenne kerek a nyaralás!

  • Ajánlott időszak: októbertől áprilisig

Top 5 sípálya a 2024-es télre

Hol élvezd ki a telet, ha nem Neked való a síelés

Ez is érdekelhet:

Hol élvezd ki a telet, ha nem Neked való a síelés

 

Aki a havas hegyek felé venné az irányt és szeretné teljes pompájában kiélvezni a tél szépségeit, annak segítünk megtalálni álmai síparadicsomát. A következőkben öt alpesi sírégiót mutatunk be, nevezetesen Salzburg tartományt, a svájci Graubündent, a Bajor-Alpokat, Dél-Tirolt és a francia Alpokat.

Salzburg tartomány (Ausztria)

23 síterület, 2750 kilométernyi sípálya és a 3000 méter magasságban fekvő gleccsersíterep, a Kitzsteinhorn tökéletes körülményeket teremt egy téli vakációhoz Salzburg tartományban. A legjobbak között megemlíthetjük St. Gilgen, Ski amadé, a Zillertal Arena és az Obertauern sípályáit. Azonban a salzburgi régió legnagyobb és egyben legnépszerűbb célpontja a Saalbach Hinterglemm – Leogang – Fiberbunn, más néven a Skicircus. Itt 70 felvonóval juthatunk fel a 114 kék, piros, és fekete pálya egyikére, amelyek összesen 270 kilométeren visznek vissza a völgybe. A síelésen kívül számos más szabadidős tevékenységgel üthetjük el a téli szabadságunkat, többek között a kivilágított lejtőkön való éjszakai futással, sífutással, szánkózással, vagy hótalpas túrázással. Ráadásul a fáradalmakat egy közeli termálfürdőben is kipihenhetitek, például a népszerű fürdővárosban, Bad Gasteinben. A lejtőkön való felszabadult csúszás után pedig nem maradhat ki az après-ski, ahol már vár a forró Jagertee és a finom Brettljause!

  • Ajánlott időszak: decembertől áprilisig

Graubünden (Svájc)

Svájcban is rengeteg szuper síparadicsom várja a sportolni és kikapcsolódni vágyókat, különösen az ország délkeleti felén, Wallis és Graubünden kantonokban, valamint a Berni-Alpok területén. Most Graubündenbe kalauzolunk el Titeket! Svájc legnagyobb kantonja az osztrák és az olasz Alpokkal egyaránt határos, és talán a legváltozatosabb hegyi terepet kínálja. Több, mint 40 síközpont közül választhattok a képességeiteknek megfelelően. Az olyan dallamos nevű helyszínek, mint St. Moritz, Davos, Arosa és Klosters szinte mágnesként vonzzák a turistákat, azonban a legkedveltebbnek Film Laax Falera-t tartják. Nem csoda, hiszen 224 kilométernyi sípályán fejleszthetitek a tudásotokat, ráadásul 44 kilométer hosszan a freeride is engedélyezett a profi sízők számára. A tartományt a 3018 méter magas Vorab-gleccser koronázza meg, amely egész évben síelésre alkalmas. Annak ellenére, hogy a snowboardozás úttörői csak az 1980-as években kezdték népszerűsíteni a sportágat Svájcban, mára Laax a snowboard Mekkájának számít, amit az itt alapított Freestyle Academy is alátámaszt. Négy hóparkkal büszkélkedik, ahol megtalálható a világ legnagyobb „half-pipe“-ja, vagyis félcsöve, valamint 90 izgalmas akadály.

  • Ajánlott időszak: decembertől áprilisig

Bajor-Alpok (Németország)

Allgäu és a Berchtesgadener Land járás között mintegy 89 síterep áll rendelkezésre a Bajor-Alpok lankáin. Rengeteg, pontosan 637 kilométernyi pálya várja a téli sportok szerelmeseit. Szerencsére, a nagy kiterjedésű pályahálózathoz 357 sílift tartozik, megkönnyítve a közlekedést. Sok neves nemzetközi téli sporteseményt rendeznek a Bajor-Alpokban, ennek köszönhetően pedig hatalmas népszerűségnek örvendenek az itteni síparadicsomok, például Oberstorf, Garmisch-Partenkirchen, Ruhpolding, Inzell és Königsee. A Garmisch Classic 708 és 2050 méter közötti magasságban a Bajor-Alpok legnépszerűbb síterülete. Hausberg, Alpspitze és Kreuzeck környékén találjuk Németország leghóbiztosabb síparadicsomait, 40 kilométer hosszan. A hegy könnyű és közepes nehézségű pályáin különösen a családok és a kevésbé tapasztalt síelők érzik otthon magukat - számos síiskola és gyermekterület is segíti itt a mozgásforma elsajátítását. Az aktív nyaralók télen és nyáron sem fognak csalódni a 2700 méteren fekvő Zugspitze gleccseren, melynek hegyi állomása a 360°-os panoráma-kilátóval tökéletes egy lélegzetelállító egynapos kiránduláshoz.

  • Ajánlott időszak: decembertől áprilisig

Dél-Tirol & Észak-Olaszország

Olaszország legészakibb tartománya 39 síközpontból áll. A Reschen-hágótól az Innerpflerschen át, a Klausberg-Ahrntalig, valamint a Dolomitok és Alta Badia három csúcsától a Val Gardenáig vagy az Ortler-csoportig: itt mindenki megtalálja a megfelelő sípályát és szállodát a dél-tiroli teleléshez. A jól ismert téli sportközpont, Val Gardena 1563 és 2500 méter közötti tengerszint feletti magasságban a legnépszerűbb síterület, és ezért sokak számára álom úti cél a Dolomitokban. A Sella Ronda részeként a Val Gardena különösen népszerű a rövid távolságok és a lejtőkhöz való közvetlen hozzáférés miatt, valamint összeköttetést biztosít a Dolomiti Superski-hez, a világ legnagyobb síkörhintájához. A hagyományos síelés, snowboardozás és szánkózás mellett extra adag adrenalinnal töltődhettek fel a jégmászásból, mert az itteni jeges sziklafalak a legjobb alapot nyújtják ehhez az izgalmas sporthoz.

  • Ajánlott időszak: novembertől áprilisig

Francia Alpok (Franciaország)

A festői francia Alpok, azon belül is a 4810 méter magas Mont Blanc nemcsak azért jó választás a síeléshez, mert ez egész Európa legmagasabb pontja. Az is növeli a vonzerejét, hogy egyedül az Auvergne-Rhône-Alpes régió 138 síterületnek ad otthont az Alpok délnyugati lábánál. A legkedveltebb célpontok közé tartozik a Chamonix Mont-Blanc és a Val Thorens (a Les 3 Vallées részeként), amelyek a műlesikló világbajnokságokkal hívták fel magukra a figyelmet. Chamonix 69 különböző nehézségi szintű, 108 km kiterjedésű pályával, 48 felvonójával és két szabadidőparkjával biztosan nem okoz majd csalódást. Az Alpok legmagasabban fekvő sífaluja, Val Thorens valamivel délebbre található, 2300 méteres tengerszint feletti magasságban. A 3 völgy, azaz a Trois Vallées a világ legnagyobb összefüggő, 600 km-es pályarendszere, ahol adottak a feltételek egy tökéletes téli vakációhoz a hegyekben!

  • Ajánlott időszak: novembertől áprilisig

Az ajánlás végére érve reméljük, hogy valamennyivel közelebb kerültetek álmaitok téli pihenéséhez! Bizonyára sokunkban felmerül a kérdés, hogy mégis mikor érdemes lefoglalni a következő utazást, hogy a lehető leggazdaságosabb opciót tudjuk elcsípni. A kívánt ajánlattól és az egyéni elvárásoktól függően nem tudunk pontos időpontot meghatározni. Az esetek többségében azonban jobb hamar cselekedni! Ha idejekorán lefoglaljátok a téli egzotikus utazást vagy a síüdülést, a lehető legszélesebb kínálatból tudtok válogatni. Ráadásul, a szezon elején úgynevezett early bird kedvezményekkel is találkozhattok, amelyek jócskán megkímélik a bankszámlát.

Minél tovább várunk tehát a foglalással, annál inkább leszűkül a választék, és drágábbak is az ajánlatok. Viszont, aki nem szeretné, nem tudja hónapokkal előre elkötelezni magát, rugalmas az időbeosztása, vagy last minute kedvezményben reménykedik, akkor is járhat jól anyagilag - legalábbis akkor, ha bármilyen helyszínre nyitott!

2024.01.23. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.