Kanári-szigetek Kanári-szigetek

 • Gasztronómia, helyi konyha, nemzeti ételek

  A kanári-szigetek-i őslakosok (gaucsok) sokáig teljesen elszigetelve éltek az európai kultúrától. Be kellett érniük a helyi terményekkel. Étlapjukon főleg kásák szerepeltek, amelyekbe aromatikus növényeket kevertek. A 15.században a spanyolok behozták a kukoricát, terményeket, manapság főként olivaolaj, fokhagyma, fűszerek hozzáadásával készítik az ételt.

  A szállodákban a nemzetközi konyha specialitásait kínálják, a hagyományos ételek ritkaságnak számítanak. A globalizáció eredményeként feltűntek a fastfoodok és pizzériák.

  A Tapast előételnek kínálják, sonkaszeletek,hal és sajtfalatkák formájában.

  Az őslakosok konyhájának ízvilágát képviseli a Gofio nevű étel, amit feltétnek kínálnak, sósan és édesen is fogyasztható lisztszerű étel.

  Az óceánban elterülő szigeteken sokféle halat kínálnak, főként grillezve vagy kirántva. Specialitásnak számít a vieja, íze a pontyéhoz hasonló, a sancocho főtt, szárított hal , krumplival és fokhagymával. Klasszikus étel a tonhalsaláta.

  Ünnepekkor a disznósült és a marinált nyúl dominál. A Puchero nevű étel marhahús és disznóhús keveréke borsóval, krumplival, hagymával, répával, babbal ,fűszerekkel, amit rögtön lábasból fogyasztanak.
  Nagyon közkedveltek errefelé a mojo öntetek különféle helyi fűszerekkel.

  A papas arrugadas sós vízben főtt apró krumplidarabkákat takar. Fontos terméknek számítanak a juh-, ill.kecskesajtok, amelyek ízét a hozzáadott tej befolyásolja. A hegyi sajtok íze egészen más, mint az alföldieké A legismertebb az El queso del flor (virágossajt), amit articsóka kivonatával ízesítenek.

  A desszert a főétel szerves részét képezi. Bienmesabe- mandulakrém tojássárgájával és mézzel, flan-karamellakrém, franbollo-tejből és kukoricalisztből készült kása ,de ezen kívül a flambírozott banánt és a fagylaltot is érdemes megkóstolni.

  Italként minőségi ásványvizet szolgálnak fel, esetleg sört, vagy bort.A Sangria-t, mézpálinkát (ron conmiel), vagy banánlikőrt (cobana),mint helyi specialitásokat élvezhetjük.