Kanári-szigetek Kanári-szigetek

 • Nemzeti ünnepek és események

  Spanyolország katolikus ország, ezért az állami ünnepek többsége a vallással is összefügg. Az Újévet (Ano nuevo) színes tüzijátékkal köszöntik, az emberek ilyenkor hajnalig táncolnak.

  Január 7.- Háromkirályok ünnepe, Vízkereszt, ilyenkor a család tagjai megajándékozzák egymást, és egy különleges kerék alakú tortát sütnek. Az, aki megtalálja az elrejtett aranykoronát, egy napra királlyá válik, aki babot talál, meg fell fizetnie az egész torta árát.

  Klasszikus ünnepnek számít a Zöldcsütörtök, Nagypéntek, Húsvétszombat és Húsvéthétfő. Az apák napját március 20-án tartják, ami egybeesik Szent József ünnepével. Május 1. a munka ünnepe.
  Dia de las Canarias-a Kanári-szigetek napját május 30-án ünneplik.

  Isten testének ünnepén az utakat sóból és homokból, vagy hamuból készült szőnyeg borítja . A házakat zászlókkal, virágokkal és pálmalevelekkel díszítik.

  Augusztus 15.- Nagyboldogasszony, Asunción
  Október 12.- Amerika felfedezéséről emlékeznek meg (Dia de la hispanidad)
  November 1.- Mindenszentek
  Dec 6.- az Alkotmány ünnepe
  Dec 8.-Szűz Mária szeplőtelen fogantatása
  December 25., 26.-Karácsony ünnepe

  Az állami ünnepeken kívül minden szigetnek megvannak a saját ünnepei. Februárban sajátos karneváli hangulat uralkodik a szigeten. Először a karnevál királynőjét választják meg, pontosan két héttel hamvazószerda előtt. Ilyenkor előadásokat szerveznek, afrikai szokásokat és hagyományokat ápolnak. Ilyenkor egy hatalmas papírból készült szardínia temetésére is sor kerül, amit a menet belehelyez a sírba.

  Tenerife szigetén a Romerias nevű ünnepségnek van hagyománya, amit a helyi patrónusok tiszteletére rendeznek. Az Aboriginal fiesta nevű ünnepségre Gran Canaria szigetén kerül sor. A Las Palmas-ban található Fortalezade Ansite erődítményben a spanyolok és az eredeti őslakosok közötti csatát próbálják meg rekonstruálni, melynek végén a szigetet a spanyol koronához csatolták.