Madeira Madeira

 • Érdekes helyek

  Funchal

  Funchal a Madeira-szigetek fővárosa, lakosainak száma 100 847. A várost 1421-ben a portugál bevándorlók alapították, az évek alatt jelentős kulturális és gazdasági központtá nőtte ki magát. Építészetére az európai hatás jellemző, amely ma is lenyűgözi a turistákat. Az egyházi és a kalózok elleni védelem érdekében épült építmények a régi időket juttatják eszünkbe. A sziget legrégebbi építménye a Santa Catarina templom, amely az azonos nevű parkban található. A park a város központjában remek pihenőhely. A sziget kolonizációjának idejéből származik a Sé katedrális, amelynek építését 1518-ban fejezték be. A 15.század végén kezdték el a Santa Clara kolostor építését, amelyet Zarco kapitány, a sziget felfedezőjének legidősebb fia alapított. Az épületben a ferences rend női alrendje nyújtott menedéket az özvegyek számára. Zarco kapitányt és családját a kolostor templomában helyezték örök nyugalomra, amelyet a portugál építészet oly jellegzetes motívumai, a kék fényesített csempék díszítenek.

  Többet megtudhatunk a város történelméről, ha ellátogatunk a helyi erődítményekbe, amelyek a kalózok elleni védelemben kaptak szerepet. A funchali öbölben a sok hajón kívül Kolumbusz Kristóf Santa Maria nevű hajójának pontos mását is megtalálhatjuk. A kikötő közelében található a Sao Lourenco erőd, amely a 16.századból származik, és ma a városi hivatalok székhelye. Szintén itt láthatjuk a 17. századi Palácio de Sao Lourenco, valamint a Fortaleza do Pico elnevezésű erődítményt. A modern művészet múzeuma a Forte de Sao Tiago-ban kapott helyet. Az épületegyüttes negyedik részét a Forte do Iljou alkotja. A városban a 19.században fényképészeti múzeumot alapítottak, amely ma Photographia-Museu Vicentes név alatt működik, ahol száz éves ritkaságokat is láthatunk. Keramikát a Casa –Museu Frederico de Freitas Múzeumban, csipkeárut a Tapecaria e Artesanato da Madeira nevű múzeumban láthatunk.

  A városközpontban az Avenida Arriaga utcán található a The Old Blandy Wine Shop, ahol megismerkedhetünk a madeirai borkészítés rejtelmeivel. A borkóstoló segítségünkre lehet abban, hogy milyen bort válasszunk. A legkeresettebb a Madeira nevű bor.

  Funchalon kívül sok egyéb érdekes hely vár ránk Madeira szigetén. Funchaltól 8 km-re fekszik Canico, amely óvárosában több érdekes építmény is található. A Santana nevű skanzen, amely a sziget északkeleti részén található, a madeirai folklórt mutatja be. Casas de Colmos jellegzetes házainak kék-fehér vakolata és ápolt kertjei a vidéki életet tárja elénk. A házakat és szerény berendezésüket belülről is megnézhetjük. Camacha faluban a fonott áruk jelentik a legnagyobb bevételt, igazán különleges darabokra lelhetünk itt. Ponta do Garajau város felett emelkedik a Krisztus szobor, amely széttárt karjaival csupán valamivel kisebb, mint Brazíliában található mása. A sziget délkeleti részén található Santa Cruz, amelyet a 15.században alapítottak, itt áll az Igreja Matriz de Santa Cruz templom, amely 1533-ban lett befejezve. Porto Santo szigetén található a Kolumbusz Kristóf Múzeum, amelyet a nagy utazó egykori lakhelyén , Vila Baleárban rendeztek be. A híres hajós egykor itt vette feleségül Bartolomeo Perestrelo, a sziget egyik felfedezőjének a lányát. Porto Santo-t a kalózok elől a Castela Peak magaslat tetején épült erődítmény védte, amelyet a 16. században épült.