Madeira Madeira

 • Gasztronómia, helyi konyha, nemzeti ételek

  Madeirán tartózkodva a kultúrán kívül betekintést nyerünk az itteni konyhába és az étkezési szokásokba is. Itt járva kellemes hangulatú éttermek közül válogathatunk, amelyek helyi specialitásokat, ínyenc desszerteket, és borok széles választékát kínálják. Nem kell aggódnunk az ételrendelés miatt,mert az étlapok kínálata több nyelven van feltüntetve,s az étel megnevezése mellett legtöbbször fénykép is szerepel. Az éttermek árai elfogadhatóak, főként a délutáni menük ára kecsegtető. 13 és 25 euro közötti összegért kiadós ebédben lehet részünk, amely magába foglalja a levest, a főételt és a desszertet. A desszertek elengedhetetlen részét képezik az exotikus gyümölcsök, amelyeket flambírozva kínálnak, vagy a sütemények, fagylalt és karamell készítésénél használnak fel.

  A madeirai konyha egyik alappillérét a halak és a tenger gyümölcsei képviselik, csakúgy, mint a portugál konyhában. Az étlapon szereplő espada nevű étel angolnaszerű, sötét színű halat takar, amelynek húsa különlegesen ízletes. A piacon is beszerezhető hal akár 2 m hosszúra is megnőhet, leggyakrabban sült banánnal szolgálják fel.

  Kedvelt a madeirai tonhal húsa is, amely a zöldségsaláták tartozéka, vagy finom steak-ként is fogyasztható, borból készült mártás kíséretében. Ezen kívül rendelhetünk cápahúst, polipot, rákot és kagylót is.

  A marhahús szintén elengedhetetlen része a madeirai konyhának. Az estepada nyársra húzott húsdarabkákat takar, amelyet babérlevéllel, vagy ananásszal párolva készítenek el. A húst babérfa füstjén készítik el, amely különleges ízt ad az ételeknek. Különlegességnek számít az ökörnyelv, amelyet madeirai borból készült mártással kínálnak.

  Köretként rizst, burgonyát, kukoricalisztből készült rudacskákat, vagy bolo de caco kenyeret szoktak felszolgálni. Az utóbbi kukoricaliszt, árpaliszt és édesburgonya keverékéből készül. Az asztalról nem hiányozhat a friss zöldség sem, amely a levesek szerves részét képezi. A leggyakrabban fokhagyma- , káposzta- és paradicsomlevest fogyasztanak.

  Aperitívként a Madeira nevű bor kerül leggyakrabban az asztalra, amely speciális eljárással, hevítés, erjesztés és érlelés kombinációjával készül. E borkészítési eljárás a 17.századig nyúlik vissza. Azért, hogy a bor jól bírja az Európába vezető hosszú utat, brandyt is hozzákevertek. Az eljárás az évek folyamán egyre tökéletesedett, mind a mai napig alkalmazzák. A cukormennyiség alapján a Madeira bor több fajtáját különböztethetjük meg, mint pl. Boal, Bual, Malmsey, Sercial és Verdelho. Ezen kívül sok minőségi vörös- és fehérbor közül választhatunk.