Madeira Madeira

 • Fakultatív programok és szórakozási lehetőségek

  Madeira remek helynek bizonyul az aktív pihenés eltöltéséhez, mivel kirándulási lehetőségek hosszú sorát kínálja. A sziget fővárosában, Funchalban járva, ellátogathatunk a Jardim Botanico botanikuskertbe és a Tropical Garden kertbe, amely egy hegycsúcson található, s épp ezért libegővel a legegyszerűbb feljutni. A Jardim Botanico teraszszerű ,lépcsőzetesen elhelyezkedő kertje a 60-as években nyitotta meg a kapuit a látogatók előtt. Sok ritka növényfajt láthatunk itt. A Tropical Garden-ből csodás kilátás nyílik Funchalra. Nem messze innen található az orchideakert, ahol kedvünkre vásárolhatunk ebből a pompás virágból, valamint a védett madarak parkja. A gazdag gyarmatosítók fényűző villákat építettek a szigeten, főként a Monte-hegy tetején. A villák többsége ma már szállodaként működik. A Monte-hegyről a vállakozó kedvű turisták kézzel készített fajárművekkel ereszkedhetnek le, amit népviseletbe öltözött férfiak vezetnek, és amelyet saját lábukkal fékeznek. Régen ezen járművek segítségével szállították a nehéz árut.

  Funchal környéke szintén figyelemre méltó. A várostól 20 km-re található a Cabo Giaro fennsík, melynek 590 m magas sziklafala a világ legmagasabbjai közé tartozik. Funchaltól 10 km-re található Cacha falvacska, ahol egykor Winston Churchill lakott. A helyi főtérről csodaszép kilátás nyílik a tengerre.

  Túrázás keretén belül eljuthatunk Madeira legmagasabb csúcsára, a Pico Ruivo-ra (1862m), valamint a Pico do Arieiro –ra is.(1818). A Paul da Sera fennsíkról, amely 1500 m magasan fekszik, szintén csodás kilátás nyílik a környező hegyekre. A fennsík Rabacal környékén található, tagoltsága a skót tájra emlékezetet. A fennsík alatt völgy húzódik, ahová a sziklafalakról csordogáló patakok vize gyűlik össze, ezek alkotják a Ribeira da Janela folyót. Sétálhatunk az ún.levádák mentén is, amelyek régen a vizet szállították a lakott területekre. A természetes öntözőcsatornákat karabantartott járdák szegélyezik Ezek a csatornák mintegy 2150 km hosszan húzódnak a szigeten. Az elszántabb hegy- és sziklamászók a meredek sziklafalon felkapaszkodva egészen magas pontokig juthatnak fel. Hegyi túrára indulva számolnunk kell az esetleges köddel és felhősödéssel, amelyek a hegyekben gyakori jelenségnek számítanak. A Funchaltól 70 km-re északkeletre fekvő Porto Moniz szintén érdekes helynek számít.

  Az itt található, korlátok nélküli ösvények vízesések mentén húzódnak, amelyek vize sokszor egyenesen az útra zuhog, nem kis veszélyt jelentve ezzel. a turistákra. Csodás kilátás nyílik innen a tájra., de ha autóval utazunk, veszélyes nézelődni, inkább az utat figyeljük a lezúduló víz miatt. A Porto Moniz nevű partszakaszon vulkanikus eredetű tavacskákat láthatunk, de ellátogathatunk az itt fekvő halászfaluba is. A helyi éttermekben a legkülönfélébb halspecialitásokat szolgálják fel, amelyeket érdemes megkóstolni.

  Funchaltól 45 km-re fekszik Sao Vincente kisváros, ahol egy vulkanikus eredetű barlang található. Sok érdekességet tudhatunk meg, ha ellátogatunk a Vulkanológiai Múzeumba, valamint a barlangba, amely 400 ezer évvel ezelőtt egy vulkánkitörés során keletkezett. A fekete láva sok érdekes képződményt alakított ki. Ponta De Sao Lourenco félsziget az érintetlen természetével csalogatja magához a turistákat. A magas zátonyokat az óceán habjai ölelik körül, szélcsendes és napos időben akár fürödhetunk is a Prainha nevű homokos parton.

  Bár a tengerpartok nem éppen Madeira erősségei, szép időben mégis jó kikpacsolódást nyújthatnak. A strandokat fekete homok, vagy kavics borítja.A vízisportok közül legkedveltebb a búvárkodás és a szörfözés. A szállodákhoz tartozó sportpályák sokféle sportolási lehetőséget kínálnak, ahol lehetőségünk nyílik arra, hogy a túrán meghúzódott izmainkat széttornázzuk.