Madeira Madeira

  • Növényvilág

    Madeira flórája egyedinek számít, az Azori-szigetekkel, a Kanári-szigetekkel, Marokkó déli részével és a Kapverdákkal együtt Makaronéziához tartoznak, ahol számos endemikus faj él. Madeirán a legismertebb ilyen endemius növény a sárkányfa, amely az afrikai baobabhoz hasonlít.

    A virágok kedvelői ellátogathatnak a Jardin botanico da Madeira virágparkba, amely Funchalban található. Itt megcsodálhatjuk a meseszép orchideát, mirtust, liliomot és broméliát. Exportra főként orchideát, sztrelíciát és antúriát termesztenek, amelyek számára rendkívül kedvező a sziget klímája. Sok turistát annyira lenyűgöznek a virágok, hogy speciális csomagolásban haza is szállítanak belőlük. Séta közben ibiszkuszt, liliomot, kaméliát, paliszandrát, mimózát láthatunk, a virágok sora szinte végtelen. A sziklás hegyoldalakon aloe terem.

    Egyedinek számítanak a babérerdők, innen származik a nálunk is ismert babérlevél. Eredeti állapotukban csupán kevés szigeten maradtak meg, bár egykor a Földközi-tenger egész partvidékét beborították. Az UNESCO által védett babérerdő 15 ezer hektáron terül el, 300 és 1300 m t.sz.f.magasságban. 750 m magasságban egy ritka erdőség terül el, amely már a harmadidőszaktól jellemző a tájra.750 m magasságig megterem az alma és a szőlő, 300 m-ig trópusi gyümölcsök termesztése folyik.