Marokkó Marokkó

  • Gasztronómia, helyi konyha, nemzeti ételek

    Marokkó konyhája merőben eltér az európai ízvilágtól., de a spanyol és a francia ráhatásnak köszönhetően mégsem egészen idegen. Alapját a zöldség és gyümölcs képezi. Fontos étel a tajine, amely hús, burgonya és zöldség hozzáadásával készül. A tajine-t agyagedényben tálalják, amelyet szintén tajine-nek hívnak. A kessara nevű étel kenyérpalacsinta, amelyet a legtöbb ételhez kínálnak. Nálunk is ismert és közkedvelt a kebab, amelyet itt bárányhúsból készítenek. A következő jellegezetes étel a harira, a hüvelyesekből készült húsleves, tojással és korianderrel ízesítve. Kedvelt étel a kuskus is. Figyeljünk arra, hogy a gyümölcsöt és zöldséget fogyasztás előtt alaposan mossuk meg. Kis éttermek és büfék minden sarkon akadnak, áraik igen kedvezőek. Ha nem szeretnénk étteremben étkezni, a helyi élelmiszerboltokban mindent megkaphatunk, amire egy európai turistának szüksége lehet. A víz elméletileg iható, de legyünk óvatosak, a biztonság kedvéért fogyasszunk inkább palackozott vizet. Ezt szintén minden sarkon olcsón megvehetjük. Csak az oázisok környékén drágább a víz. Ami az alkoholfogyasztást illeti, tartsuk tiszteletben, hogy muszlim ország révén az alkoholfogyasztás szigorúan tiltott. Természetesen a turisták fogyaszthatnak alkoholt, de az nehezen beszerezhető a hazaiak pedig ignorációnak tarthatják. Tradicionális ital a mentatea, amelyet erősen és édesen is fogyasztanak. A marokkóiak ezzel ellensúlyozzák az energiadús alkohol tilalmát.