Portugália Portugália

 • Érdekes helyek

  Alantejo

  Egyike az 5 portugál tartománynak, amely az ország területének egyharmadát foglalja el. Az ókorban az egész Római Birodalmat ellátta terményekkel, mai arculata inkább sztyeppes, sok gát és víztározó található itt. Az itteni falvacskák máig megőrizték középkori hangulatukat. Több védett területet és néhány figyelemre méltó megalitikus építményt is találunk itt,ilyen a neolitikus Cromleque dos Almendres, amelyet 96 szikladarab alkot.

  Estremoz

  A belterületen fekvő történelmi kisváros Alantejo tartományban található. Főként kézzel készített agyagszobrocskáiról ismert, amelyek a turisták körében kedvelt szuvenírnek számítanak. A város történelmi központját kiterjedt erődítmény védi. Az ún. felső városban található a várkomplexum a csodás márványtoronnyal.

  Odemira

  Az Alantejo tartományban található kisváros a Sudoeste Zenei Fesztivál révén ismert. A természet szépsége is rabul ejt, egyediségéről pedig az itt található tájvédelmi körzet tanúskodik.

  Beiras

  Sok történelmi jelentőségű rom, vár, erődítmény, sőt fényűző kastély ia található itt, mint pl. Leiria, Ourém és Pombal. Érdemes megemlíteni Batalha és Alcobaca kolostorokat, amelyek az UNESCO Világörökségének részét képezik. Ha jobban meg szeretnénk ismerkedni a város történelmével, látogassunk el a fátimai zarándokhelyre, járjuk be Coimbro és Aveiro történelmi városokat, az utóbbit a portugál Velenceként is emlegetik.

  Porto

  Az ország északi részének bortermő vidékén fekvő város Portugália második legnagyobb városa, amely az UNESCO Világörökségének részét képezi. Első ránézésre modern arculatú, ennek ellenére számos régi építményt és festői helyet fedezhetünk fel. Az eredeti városközpontot egy 13.századból származó várfal védi.A legjelentősebb és legcsodáltabb építmények közé tartozik a márvánnyal díszített Bolsa, azaz Tőzsdepalota, és a Torre dos Clérigos, azaz a Klerikusok Tornya. Több múzeum is található itt (az Orvostudományi Múzeum, vagy a Tengerészeti Zoológia Múzeuma). Nem utolsó sorban érdemes megtekinteni a román stílusban épült Szent Ferenc és a Carmo templomot, ami jellegzetes színes csempeképekkel, azulejossokkal van díszítve. A természet szerelmesei biztosan nagyra értékelik a portói botanikuskertet is. Lisszabon A 13.századtól Portugália legnagyobb városa és egyben fővárosa, amely az ország nyugati részén a Tejo folyó partján fekszik. I.e a 12.században alapították. A város egyik legfontosabb látnivalója a Szent Jeronimus kolostor, amely a 16.századból származik, és mór stílusban épült. A kolostor a város Belém nevű negyedében található, és a olyan híres tengerészek nyughelye, mint Vasco da Gamma és Louis de Camoes. Hasonlóan mór stílusban épült a Belém-torony, amely a Tejo folyó partján épült és őrtoronyként, valamint katonai fegyverraktárként is szolgált. Az egyik legdominánsabb építmény a román stílusban épült Castelo de Sao Jorge, azaz Szent György vár, amelyet középkori utcák szegélyeznek. Lisszabon egyben a sárga villamosok és a foci városa, amelyet mindenképpen érdemes megnézni. Algarve E portugál provincia a déli part mentén húzódik. Jól érződik az arab civilizáció hatása, amely a középkorban birtokolta a területet. Lagoa és Luze strandjai a világ legjobbjai közé tartoznak. Alvor Az eredetileg római kikötő sokáig arab fennhatóság alá tartozott. Ma kisebb turistaközpont , amely sokéves halászati hagyományal rendelkezik. Alvora fő látnivalója az egyedülálló mauri templom a Divino Salvador, amely egy római korból származó, rendkívül értékes reliéf , azaz dombormű.díszít. A közelben találhatók Abicada római korból származó romjai is. Carvoeiro Az álmos halászfalucska ismét kezd ébredezni.. A sokszínű természet, a megannyi barlang, és az Algar Seco nevű bizarr sziklaalakzatok miatt kedvelt úticél. Lagos Egy nagyobb zajos város, amely a középkorban kikötővárosként fontos szerepet töltött be. A város a híres Tengerész Henrik székhelyeként szolgált. Ha közelebbről meg szeretnénk ismerkedni a történelemmel, érdemes megtekintenünk a Forte da Ponta da Bandeira erődítményt, az Archeológiai Múzeumot, és az Igreja de Santo António templomot.