Portugália Portugália

  • Helyi konyha

    Habár első megítélésre nem is tűnik úgy , Portugália mégis az igazi ínyencek hazája. A konyhát a római és az arab konyha is befolyásolja, de érződik a spanyol és a francia hatás is. Észak-Portugália és az ország központi területének fő étele a disznóhús, köretként burgonyát, hüvelyeseket és káposztát szolgálnak fel.

    Az ország déli területein főként halakat és a tenger gyümölcseit fogyasztják , köretként kruppli, rizs, zöldségsaláták és olivaolaj kerül az asztalra.

    A levesek szintén közkedveltek. A legjellegzetesebb a bacahau- az atlanti tőkehalleves, a Pescada grelhado-grillezett tőkehal és a Bifé de atum- azaz rántott tonhalszeletek. A leghétköznapibb étel a grillezett szardínia, viszonylag drága ínyencségnek számít az Arroz de Marico, ami párolt rizs a tenger gyümölcseivel. Igazi algarvai specialitás a Cataplna-párolt kagylók olivaolajon, egy tálba párolva paprikával, hagymával, paradicsommal és különféle fűszerekkel.

    Ami az italokat illeti, minden étteremben felszolgálnak buborékos és buborékmentes ásványvizet is, az alkoholmentes italok kínálata is igen széles. Kávérendelés esetén érdemes tudni, hogy um café név alatt erős presszókávét kapunk. Ha dupla kávét szeretnénk, igyunk um café duplo-t, de vigyázzunk a szívünkre! A bor itt nemzeti szimbólum, ennek bizonyítékaként szolgál a számos borospince-vinho da casa. A portugál gin, a brandy és a whisky is olcsóbb, mint Európában, ennek ellenére nagyon finomak. Sokkal érdekesebbek a helyi italok. A medronha nevű ital nyugati szamócából , a figa fügéből ginginhy cseresznyéből a bagaca pedig szőlőből készül. Az itt gyártott sörök, pl. a Sagres, a Crystal és a Super Bock nagyon finomak.