Portugália Portugália

 • Utazási és közlekedési lehetőségek

  Portugália turisztikai szempontból igen keresett hely, mint a belföldi, mint pedig a nemzetközi közlekedés is ennek megfelelő, igen fejlett színvonalú. A belföldi légi közlekedést két légitársaság, a Tap és a Portugalia bonyolítja le. A fő útvonalak Lisszabon-Porto a Lisszabon-Faro városok között vannak. A légiközlekedést Madeirára és az Azori-szigetekre a Tap nevű légitársaság biztosítja.

  Az autóbuszközlekedés igen magas szinten van, az autóbuszhálózat sűrű és működőképes. A fő autóbuszállomás a Terminal Rodoviário. A vonattal szemben az autóbusz valamivel drágább. A legismertebb a Rodoviaria Nacional. Az autóbuszközlekedésnél Portugáliában három féle járatot különböztetünk meg , a gyors (expressos),a helyi (rápidas), és a lassú (carreiras) járatokat. A legjobb osztály az alta qualidade. Az út Lisszabon és Porto között megfelelő körülmények között mindössze 5 percig tart.

  Az állami vasutak neve Caminhos de Ferro Portuguesses , szerelvényei három színvonalra oszthatók. A helyi járatok R betűvel vannak jelölve , az interreginonális és rápido IR rövidítéssel, az  intercidáda pedig IC-vel.

  A leggyorsabb az IS Alfa, amely Lisszabon és Porto között közlekedik.

  A legkényelmesebb módja a Portugáliába való érkezésnek a repülőgéppel való utazás. Portugáliába utakat szervező utazási irodákból nincs hiány. Autóval az út igen körülményes és főleg hosszú. Nem lenne szabad megfeledkezni az autókkal utazóknak a autópályamatricákról, amiket szinte bárhol meg lehet vásárolni, de az egyes alagutakon való áthaladásért is fizetni kell. Autóval Spanyolországon keresztül juthatunk Portugáliába, de akár vonattal is utazhatunk. A vasútvonal Madridon és Párizson keresztül halad.