Szíria Szíria

 • Utazási iratok

  A beutazás napjától számítotott legalább 6 hónapig érvényes útlevél. Izraeli belépést, tartózkodást igazoló útlevélbejegyzéssel (pecséttel) nem célszerű Szíriába utazni.

 • Vízum

  Magyar állampolgár csak érvényes vízummal utazhat be Szíriába. Az egyszeri, kétszer vagy többszöri beutazásra jogosító vízum a Budapesti Szíriai Nagykövetségen vagy egyéb külföldi szíriai külképviseleten igényelhető.

  Magyar állampolgár a Damaszkuszi Nemzetközi Repülőtéren is vehet fel vízumot, de az ügyintézés akár több órát is eltarthat, ezért különösen a Budapestről a MALÉV-járatával hajnalban Damaszkuszba érkezők számára ez a módozat nem javasolt.

  A beutazóvízum 15 nap tartózkodásra jogosít, ezt meghaladó időtartam esetén a tartózkodási engedély meghosszabbítását kell kezdeményezni az illetékes szíriai idegenrendészeti hatóságnál.

  A belépéskor a határon az útlevélben feltüntetik, hány napra jogosult a belépő turista Szíriában tartózkodni. A 15. nap elteltével a külföldinek be kell jelentkeznie az idegenrendészeti hatóságnál. A belépéskor az erre figyelmeztető angol/francia nyelvű pecsétet az útlevélkezelő beüti az útlevélbe.

  Nem turista célú (munkavállalás, tanulmányok folytatása, látogatás), az egy hónapot meghaladó tartózkodás esetén a fogadó intézmény, személy igazolása szükséges a tartózkodás céljának és időtartamának indoklásához.

  Szíriába érkezéskor (közúti határátkelőhelyen, illetve a Damaszkuszi Nemzetközi Repülőtéren) angol/francia nyelvű statisztikai űrlapot kell kitölteni, amit az útlevéllel együtt pecsételnek. A lepecsételt űrlapot meg kell őrizni és kiutazáskor az útlevéllel együtt kell bemutatni.

  A Damaszkuszi Nemzetközi Repülőtérről történő elutazáskor 200,- SYP (kb. 4,- USD) értékű okmánybélyeget kell vásárolni, amit az útlevélkezeléskor a statisztikai űrlappal együtt kell átadni.

 • Vám- és devizaelőírások

  Turista célú beutazáskor az úticélnak és a tartózkodás időtartamának megfelelő ruházat, élelmiszer, fényképezőgép, videokamera, laptop behozatalát nem tiltják vámjogszabályok.

  A hatóságok különösen szigorúan viszonyulnak az antik tárgyak és régiségek kiviteléhez. Ezekből a főleg turisták által látogatott helyeken bőségesen kínálnak utánzatokat, de eredetinek látszó hamisítványokat is. Muzeális értékű tárgyak kivitele esetén az elkobzás mellett számolni kell őrizetbe-vétellel, pénzbüntetéssel és akár 30 napos elzárással is.