Bali Bali

 • Helyi konyha

  A helyi lakosok konyhájának alapja a rizs, amely jóformán az összes napi étel alapját képezi, még a reggeliét is. Nemzeti specialitás a spanyol paeléhez hasonlító étel, amelyet itt nasi gorengnek hívnak (rizs zöldséggel, hússal, tojással és különféle fűszerekkel sütve). Közkedvelt feltétek a rizshez a húsok vagy zöldségek aromatikus mártásban, amelyet curries – nek hívnak.

  Másik helyi specialitás a sült malac, amelyet a helybeliek babi guling – nak hívnak. Az indonéz konyha nagymértékben használja a fűszerféléket és csípős alapanyagokat, mint például a fokhagyma, chilli vagy a gyömbér (ami mellesleg nagyon egészséges).

  Az étlapból természetesen nem hiányozhatnak a hal – és tengeri gyümölcsfélék, amelyek Balin mindig frissek és ínycsiklandóak. Ezek az élelmiszerek elérhető áron kaphatóak, tehát ha Balira utazik, akkor élvezze ki a tengeri élőlények gazdag ízvilágát az elkészítési módók bármelyik fajtájában. A nagyobb szállodaközpontok sokszor rendelkeznek specializált étteremmel, ahol csakis tengeri élőlényekből – halakból és más tengeri gyümölcsökből – készült ételeket tálalnak fel.

  Ami az árszintet illeti, a nemzetközi szállodák és éttermek drágán adják az ételeket és italokat. Ahol azonban olcsóbban és talán még ízletesebben meg tud ebédelni, vacsorázni, mint a szállodákban, azok a helyi éttermek. Ezek az éttermek elegendő szintű higiéniával rendelkeznek, nagyon magas minőségű ételt és sokkal alacsonyabb árat kínálnak.

  Még egy figyelmeztetés a legvégére – a gyümölcsöt vagy a nyers zöldséget konzumáció előtt meg kell fözni vagy legalább alaposan megmosni, hogy elkerülje a bélfertőzéseket. Oda kell figyelni a vízpótlásra is, vizet csakis üvegeset igyon.