Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Fél nap alatt autóval elérhető üdülőhelyek

Csodálatos naplemente

Csodálatos naplemente

Imádok belföldön utazni, pihenni hiszen Magyarország megannyi csodát tartogat. Ugyanakkor időről-időre érzem a végtelen tenger halk hívását, amelynek képtelen vagyok ellenállni - szerencsére azonban nem is kell. Ez a hiány gyorsan és egyszerűen csillapítható, hála a szomszédos országok tengerparti üdülőhelyeinek, amelyek autóval akár fél nap alatt is egyszerűen elérhetők, de pár napos, szervezett utak keretein belül is meglátogathatjuk őket. Lássuk, melyek ezek!

Szlovénia

Bledi-tó, Szlovénia

Bledi-tó, Szlovénia

Szlovénia olyan, mint egy tündéri kis ékszerdoboz a csodás erdőivel, kristálytiszta vizeivel, a Triglav Nemzeti Parkkal és szépséges tengerpartjával. Engem Svájcra emlékeztet, csak kicsiben. Rendezettsége, békéje és vendégszeretete mindig megnyugvást hoz a lelkemnek, ahányszor csak ott járok.

Kirándulások Szlovéniában

Ez is érdekelhet:

Kirándulások Szlovéniában

Habár az ország viszonylag kis méretű, mégis számos üdülőhellyel rendelkezik. Ezek közül a legismertebb a Bledi-tó és környéke, valamint az Adriai-tengerparton található Piran és Portorož városkái.

Nézd meg az idei nyár legjobb szlovén ajánlatait!

A hegyekkel és erdőkkel körül vett Bled települése és a mellette elterülő Bledi-tó látványa egyszerűen magával ragadó. Különlegessége a tó közepéből kiemelkedő aprócska sziget és a rajta található Mária mennybemenetele templom. A hiedelem szerint, aki háromszor megkongatja a harangot annak teljesül a kívánsága, így nem meglepő módon gyakran hallani harangzúgást a szigetről. A hely további egyedisége, hogy a tó partja felett, egy sziklán magasodik a Bledi vár, amelynek falairól pazar panoráma tárul az ember szeme elé.

A Bledi-tó ideális választás, ha csónakázásra, madárcsiripelésre, és erdőkre vágyik az ember. Plusz pont, hogy itt fürödni is élmény, hiszen a termálforrásoknak köszönhetően kellemes és enyhe a víz.

Piran, Szlovénia tengerpart

Piran, Szlovénia tengerpart

Aki inkább a tengerparton veszne bele a pillanat varázsába, annak irány Piran, vagy a közvetlenül mellette elterülő Portorož. Piran kedves kis városkájában olaszos hangulat és megannyi látnivaló fogad. A házak fölé emelkedő vármaradvány és az itt álló Szent György templom képe uralja a tájat. A rejtélyesen kanyargó szűk kis utcácskák, és a múltat idéző óváros garantáltan belopja magát mindenki szívébe.

Irány a szlovén tengerpart!

Ez is érdekelhet:

Irány a szlovén tengerpart!

Míg Piranban a középkori romantikus hangulat dominál, addig Portorož modern tengerparti életérzést nyújt. Homokos tengerpart, szállodák, bárok és a parti sétány biztosítják itt a pihenést.

Olaszország

Italy, Comói-tó, Varenna

Italy, Comói-tó, Varenna

Olaszország teljes egésze üdülőparadicsom, különösen az olyan idealisták számára, mint jómagam. Ennek megfelelően nehéz egy-egy térséget vagy várost kiragadnom belőle. Ugyanakkor, ha az autóval és busszal hazánkból viszonylag rövidebb idő alatt elérhető helyeit keressük, akkor mindenképpen az északi felére kell helyezni a hangsúlyt.

Ennek megfelelően klasszikus tengerparti pihenésre ott van Bibione a hatalmas szállodáival, sok kilométeren át elnyúló homokos tengerpartjával és éttermeivel. Kisgyerekes családok számára kiváló, ugyanis a víz kellemes és lassan mélyül.

Nézd meg az idei nyár legjobb olasz ajánlatait!

Azoknak, akik inkább a tavakat, a kis falvacskákat és a csónakázást részesítik előnyben a Comói-tó felkeresését tudom ajánlani. A fordított Y alakzatot mintázó tó Európa egyik legmélyebb állóvize. Ennek következtében nem kifejezetten alkalmas a fürdőzésre, itt sokkal inkább a vizuális élvezeté és a hajózásé a főszerep. Nyáron nincs forróság, így akik hozzám hasonlóan nem bírják a 35 °C-ot, azoknak nagyon jó választás.

Olaszország legszebb strandjai

Ez is érdekelhet:

Olaszország legszebb strandjai

A környéket övező hegyek, az örök maradásra csábító települések és a csodás növényzet bájos egyvelege teszi a Comói-tavat oly ellenállhatatlanná. Minden szeglete tartogat valami csodát. A számomra legkedvesebb városait, Menaggiot, Varennat, Bellaggiot és természetesen Comót mindenképpen fontos megemlítenem.

A tó legjelentősebb (fő)városának számító Como egy élettel telii turistaközpont. Itt a klasszikus régi épületek, mint a gótikus stílusú Duomo és a modern kor vívmányai tökéletes egyveleget alkotnak. Remek bázisul szolgálhat a vidék feltérképezéséhez, de különösen Bellaggio megismeréséhez. Bellaggio egy pillanat alatt megigézett. Macskaköves utcácskáival, szuveníreket kínáló boltjaival, valamint régi, letűnt korokra emlékeztető épületeivel és az Alpokra néző pazar látképével könnyen belopja magát bárki szívébe.

Italy, Portofino

Italy, Portofino

Képeslapra illő, meseszép tengerparti nyaralásra vágyóknak a Ligur-tengerpartot tudom ajánlani. Liguria attól olyan izgalmas, hogy megannyi különböző életérzést adó tengerparti települést rejt. A luxusjachtoktól hemzsegő Portofinótól kezdve a művészeket inspiráló Lericin át a nyüzsgő Portovenere-ig széles a választék. Így anyagi lehetőségeinkhez és ízlésünkhöz szabva könnyedén megtalálhatjuk a legideálisabb bázist, ahonnan kiindulva bejárhatjuk ámulatba ejtő csodáit.

Portofinóban a Brown-kastély kertjéből paradicsomi kép tárul a szemünk elé. Innen tökéletesen belátni a teljes horizontot: a település kikötőjében sorakozó aprócska hajókat, a fényűző luxusjachtokat, a festői tájba tűzdelt színes házakat és a kéklő tenger csillogását. A hely békés atmoszféráját még a turisták sokasága sem tudja elfedni.

A Portofino mellett elterülő Santa Margherita nem csupán néhány utcácskából áll, ennek köszönhetően sokkal több lehetőséget nyújt. Megannyi különböző árkategóriájú szállás közül választhatunk itt, az éttermekben pedig tengerparti finomságokat kapni. Főtere, kis utcácskái, hosszan elnyúló parti sétánya, kellemes strandjai és megnyugtató hangulata teszi oly különlegessé.

Olaszország 10 legszebb városa egynapos kirándulásokra

Ez is érdekelhet:

Olaszország 10 legszebb városa egynapos kirándulásokra

Portofino térségét elhagyva, a tengerparton déli irányban haladva elérkezünk Portovenere és Cinque Terre Nemzeti Park területére. A vidék felfedezéséhez én Portovenerét (vagy Porto Venere) választottam bázisul, mely Cinque Terrével az UNESCO világörökség részét képezi. Édes, megismerésre érdemes község ez, amelynek legjelentősebb nevezetessége a 12. századból hátramaradt erőd a Szent Péter-templommal. Érdemes gyalog bejárni a szűken kanyargó kis utcákat és csodálni az öböl szépségét.

Portoveneréhez hasonlóan az UNESCO Világörökséghez tartozó Cinque Terre is páratlan és gyönyörű. Az öt falucska nagyon hasonló, mégis merőben eltér egymástól. A tenger kék csillogásán és az egyedi falvak látványán túl, a régió szerves részét képezi a Cinque Terre Nemzeti Park, melyet az ország legkisebb nemzeti parkjaként tartanak számon.

Horvátország

Horvátország, Rovinj

Horvátország, Rovinj

Az ország északi része, különösen az Isztria-félsziget rendkívül kedvelt a magyar nyaralók körében. Ennek egyik oka, hogy autópályán viszonylag hamar, Budapestről 6-8 óra alatt elérhető. Ezen felül csodálatos természeti szépséggel bír, tele romantikus falvakkal és kalandra hívó kisebb-nagyobb szigetekkel.

Horvátország homokos strandjai

Ez is érdekelhet:

Horvátország homokos strandjai

Az Isztriai-félsziget egyértelműen legismertebb városa a festői Rovinj. Aki járt már Rovinj macskaköves óvárosának utcáin, az tudja, mennyire rabul ejtően szép. Az óváros legmagasabb pontján álló Szent Eufémia-székesegyház kapujában állva lélegzetelállító panorámában lehet részünk. Persze Rovinjban nemcsak a régi épületek, hanem a tenger kéksége, a pezsgő hangulat, a barátságos helyiek és a hajózási lehetőségek végtelen tárháza szintén rendelkezésünkre áll. Csónakról vagy hajóról szemlélve a város egy teljesen más arcát mutatja meg. A finom horvát tengeri ételek pedig megkoronázzák az egész ittlét élményét.

Horvátország, Opatija

Horvátország, Opatija

Persze az Isztria-félszigeten nem Rovinj az egyetlen figyelemre méltó üdülőhely. A Római Birodalom egykori települése, Pula, és a művészeti értékeiről ismert Grožnjan ugyancsak nagyszerű helyek. Porec és Opatija városkáiról sem szabad megfeledkeznem, mivel itt szintén nagyszerű nyaralási opciók várnak.

Nézd meg az idei nyár legjobb horvát ajánlatait!

Az Isztria-félszigeten túl a Kvarner-öböl és annak szigetei szintén nagyszerű pihenési lehetőségeket tartogatnak. A sokak körében kedvelt Krk sziget mellett Cres és a festői Lopar strandot magáénak tudó Rab szigetét is érdemes felkeresni.

2021.06.04. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.