Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A világ legjobbjai – 10 hely, amit Neked is látnod kell!

Földünk megannyi csodálatos kulturális és természeti értéket kínál. Szerencsésnek mondhatja magát az, aki ezek közül legalább egyet megismerhet élete során. Ha még nem döntötted el, hogy hová szóljon a következő repülőjegyed, akkor most segítünk közelebb kerülni a megoldáshoz!

AusztráliaPeruVietnámKambodzsaIzlandOlaszországMaldív-szigetekTörökországHorvátországUSA

Áttekintés

Napjaink utazási szabadsága hatalmas kiváltságot jelent – gyorsan, és viszonylag olcsón olyan helyekre juthatunk el, amelyekről a nagyszüleink még talán álmodni sem mertek. A Halong-öböl felfedezése minden bizonnyal ugyanolyan vágy sokak számára, mint a Machu Picchu romjai előtt állni. Természetesen a gyarapodó lehetőségekkel együtt a döntés is jócskán megnehezedik. Bár nem szabadíthatunk meg a választás gyötrelmétől, most megmutatjuk a mi kedvenceinket!

1. Nagy-korallzátony, Ausztrália

Először is a világ hét csodájának egyikéhez, és egyben a Föld legnagyobb korallzátonyához kalauzolunk el Benneteket. Az Ausztráliában található Great Barrier Reef nagyjából 2300 kilométer hosszan terül el. Pontosabban Queensland tagállam partjaival párhuzamosan fut, és a világűrből is látható. Gazdag víz alatti világban gyönyörködhettek, így ez egy igazi álom úti cél a búvárkodás kedvelőinek. Olyan tengeri lakók alkotják az élővilágot, mint a zöld teknős, a bohóchal, a tűzhal, valamint a kék tengericsillag és az atlanti ördögrája.

A Nagy-korallzátony Queensland partjainál

A Nagy-korallzátony Queensland partjainál

A korallzátony vidéke vonzó turisztikai célpont, leginkább a búvárok és a snorkelezők körében felkapott. Persze a felszínről is lélegzetelállító látványban lehet részetek, ezért érdemes részt venni egy vitorlázáson vagy hajókiránduláson. A vezetett túrák során rengeteg izgalmas információval gazdagodhattok, valamint a környező szigeteket is megismerhetitek. A zátonyt csaknem 1000 kisebb sziget alkotja, melyeken idilli fehér homokos strandok ejtik rabul a látogatókat. Az állatvilághoz is közelebb kerülhettek a hajókirándulások alkalmával, többek között teknősöket figyelhettek meg, vagy a ráják etetésének is szemtanúi lehettek! A Nagy-korallzátonyt madártávlatból is érdemes megcsodálni kisrepülőgéppel vagy helikopterrel.

2. Machu Picchu, Peru

Machu Picchu az egykori Inka Birodalom maradványa, amelyet máig mítoszok öveznek. Az ősi kultúra magasan fejlett építészete lenyűgözte a régészeket, ezért a romvárost a világ hét új csodája közé választották 2007-ben, illetve az UNESCO Világörökség címmel is büszkélkedhet 1983 óta. A ma Peruhoz tartozó, 15. században épült inka város 2400 méter tengerszint feletti magasságban található Huayna Picchu és Machu Picchu között. Néhány évtized alatt (feltehetőleg 1438-tól 1471-ig) a lakosok két negyedet építettek: a város alsó fele a közönséges polgárok otthona volt, a felső részt pedig az isteneknek szentelték. Ennek megfelelően lent lakóépületeket és üzleteket találtak, míg fent a Szent Tér, a vallási vezetők templomai és palotái helyezkedtek el.

Machu Picchu a perui Andokban

Machu Picchu a perui Andokban

Nem meglepő, hogy rengetegen szeretnék testközelből látni a világ egyik csodáját. A hely állapotának és egyedi szépségének megőrzése érdekében csak korlátozott számú látogatót fogadnak egy nap. Kizárólag előre lefoglalt jeggyel fedezhetitek fel a komplexumot, amiben egy helyi idegenvezető is a segítségetekre lesz. Különböző túrák között válogathattok, amelyek egy nap alatt bemutatják a legfontosabb látványosságokat, mint például a Főtemplomot, és az Incauhasi palotát. Ha szívesen barangolnátok a dél-amerikai ország hegyei között, több napos kiránduláson is részt vehettek!

3. Halong-öböl, Vietnám

A Halong-öböl, vietnámiul Vịnh Hạ Long az ország északkeleti részén, Quảng Ninh tartományban található. A fővárostól, Hanoitól nagyjából 150 kilométer távolságra helyezkedik el az 1500 km2 területű természeti csoda, amely az „alámerülő sárkány öble“-ként is ismert. Ez a név az öböl eredetéről szóló mítoszhoz kötődik, ugyanis a legenda szerint egy sárkány hozta létre a körülbelül 2000 kis szigetet, tüzet és smaragdokat okádva. Azonban egy másik monda alapján egy sárkány farkának ütésével alakult ki Vietnám egyik gyöngyszeme, a Halong öböl.

Halong-öböl, az alámerülő sárkány öble

Halong-öböl, az alámerülő sárkány öble

A Halong-öböl szépségének köszönhetően 1994-ben rangos elismerésben részesült, ugyanis az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították. 2011-ben pedig a világ hét új csodája közé választották. Míg az öböl legtöbb szigete lakatlan, Cát Bà kedvelt úti cél a nyaralók körében. Az öböl legnagyobb kiterjedésű szigete igényes szálláshelyeket kínál a turistáknak, így sokan választják kiindulási pontjuknak. Számtalan program közül lehet választani, legyen szó például hajókirándulásokról a közeli szigetekre és barlangokba. Persze az izgalmas vízi sportokról sem feledkezhetünk meg, mint a kajakozás, a búvárkodás és a snorkeling.

A legjobb vietnami ajánlatok

Ha igazi búvárparadicsomot kerestek, irány Van Don vagy Cong Do szigete! A természetbarátoknak kihagyhatatlan helyszín a Cát Bà Nemzeti Park, ahol számos különböző nehézségű túraútvonalon válhatnak eggyé Vietnám sűrű zöld környezetével!

4. Angkor Wat, Kambodzsa

Nem kérdés, hogy Kambodzsának és a lélegzetelállító templomainak helye van a tíz között! Ezek közül is a legismertebbről lesz most szó, a dzsungel kellős közepén tornyosuló Angkor Wat-ról. Nevét az ország szívében található Angkor térségről kapta, ami 250 kilométerre található Kambodzsa fővárosától, Phnom Penh-től. A buddhista templomegyüttes meglátogatása előtt érdemes körbejárni a közeli Siem Reap városát, ami egyébként repülőtérrel is rendelkezik. Sokan oda érkeznek, majd onnan indulva fedezik fel az egyházi épületeket, akár önállóan, akár vezettet csoportban.

Angkor Wat, a vízben tükröződő templom

Angkor Wat, a vízben tükröződő templom

Az UNESCO Világörökség részeként egy minden tekintetben lenyűgöző építményről beszélünk. A nagysága, a precíz építési technikák és a homokkőből készült figurák könnyen ámulatba ejtik az embert. A története egészen a kilencedik századig nyúlik vissza, amikor a khmer nép az építésébe kezdett. Igen ám, de mindezt a habarcs ismerete nélkül hozták létre! Az Angor Wat valójában a mai napig a világ egyik leghatalmasabb szakrális épülete. Az egész komplexum nem kevesebb, mint 1000 épületet foglal magába. Ebből adódóan, több napra lesz szükségetek, ha fel szeretnétek fedezni a körülbelül 400 km2-es terület minden zegét-zugát.

A 10 elveszett város, amelyek elkápráztatnak

Ez is érdekelhet:

A 10 elveszett város, amelyek elkápráztatnak

 

Tipp: Érdemes a kora reggeli órákra időzíteni a templomegyüttes meglátogatását, amely reggel 5 órakor nyit. 5 és 6 óra között a napfelkelte különleges fényben füröszti az épületet és az azt körülvevő tájat.

5. Seljalandsfoss, Izland

Izland egy bámulatos úticél, és többek között számos vízesésnek ad otthont. Az Atlanti-óceán szigetének déli partja rejti az ország legkiemelkedőbb természeti látványosságait. Az 1-es főútvonal közvetlenül a Seljalandsfoss vízeséshez vezeti a látogatókat, amely 66 méter magasból zúdul a mélybe, majd egy tóban gyűlik össze. A meredek sziklafal egykor közvetlenül a tengerparton volt, amíg a földtömeg el nem mozdult, szakadékot hagyva maga után.

Hűvösebb úti célok nyárra

Ez is érdekelhet:

Hűvösebb úti célok nyárra

 

Biztos távolságból, a gátról tökéletesen megfigyelhető a hatalmas víztömeg, bár gyakran még így is megáznak a látogatók a kicsapódó vízpárától. Itt bizonyára szembesülni fogtok a természet erejével, ami vitathatatlanul Izland egyik legnagyobb vonzereje. Ráadásul, a Seljalandsfoss egyike azon kevés vízeséseknek, amelyek ösvénye a vízfüggöny mögött fut. A nem mindennapi élmény azonban csak a megfelelő, túrázásra alkalmas lábbelikben lesz teljes!

A káprázatos izlandi Seljalandsfoss

A káprázatos izlandi Seljalandsfoss

A képen látható vízesés egyébként az egész régió névadója. Bőven találtok még ezen a területen látnivalókat, ezért akár hosszabb időre is megéri tervezni. Legyen szó kempingről, vagy komfortos apartmanokról, mindent megtaláltok a közelben! Szintén bakancslistás helyszín a 40 méter magas Gljúfurárfoss (vagy Gljúfrabúi) vízesés. A zuhatag vize eltűnik egy hasadékban, de ha van elég bátorságotok a vízesés lábához menni, felfedezhettek egy sziklabarlangot!

6. Alberobello, Olaszország

Dél-Olaszország mesebeli „törpe házikói“ a Puglia régióban található Alberobello város híressé vált jelképei lettek. A kőből épült, kúpos tetejű, fehérre mázolt házakat trullóknak nevezik (olaszul „trulli” többesszámban), és csaknem ezer darabot csodálhatunk meg belőlük Alberobello keskeny utcáin. A 10000 lakost számláló település mindössze egy óra vonatútra található Bari kikötővárosától, de számos más gyönyörű tengerparti helyszínt is érdemes még útba ejteni, például Polignano a Mare-t, és Monopolit.

Mesebeli házak Alberobello városában

Mesebeli házak Alberobello városában

Alberobello látványosságai közül a szó szoros értelmében kiemelkedik a Trullo Sovrano, ugyanis ez az egyetlen kétszintes trulló. Érdemes meglátogatni, ha felkeltette az érdeklődéseteket a házikók története, mivel egy múzeummá alakították át. Emellett a Sant’Antonio di Padova (Páduai Szent Antal) zarándoktemplom az egyik legjelentősebb épület, amely a város képéhez igazodva kúp formájú kupolát visel.

Olaszország 10 legszebb városa egynapos kirándulásokra

Ez is érdekelhet:

Olaszország 10 legszebb városa egynapos kirándulásokra

 

Jó hír, hogy a trullókat nem csak kívülről lehet megcsodálni! Sokat étteremként vagy kávézóként üzemeltetnek, így az 1996 óta az UNESCO Világörökség részét képező épületek belsejét is megtekinthetik a látogatók. Ennél még izgalmasabb, hogy néhány trulli házat szép szállássá alakítottak ki a központban a nyaralók számára. Ez még azt is lehetővé teszi, hogy az éjszakát egy autentikus trullóban töltsétek!

7. Maldív-szigetek

Az Indiai-óceánból 26 szigetcsoport emelkedik ki, összesen több, mint 1000 szigettel. Ezek az atollok alkotják a Maldív-szigeteket, vagyis sokak szerint a világ egyik legszebb helyszínét. Malétól, a szigetcsoport fővárosától nem messze, pontosabban Hulhumalé kis szigetére érkeznek meg a repülőgépek a világ minden tájáról.

A legjobb utak a Maldív-szigetekre

Malé a nyüzsgő kulturális életéről híres, olyan látnivalókkal, mint a Sultan Park a maléi Nemzeti Múzeummal, ahol idilli zöld környezetben, különleges növényekkel, szökőkúttal és tavacskákkal körülvéve pihenhettek. A Maldív-szigetek különleges vonzerejét azonban a távoli szigetek adják, a kristálytiszta vizű csendes strandokkal. Gazdag tengeri élővilágának köszönhetően a búvárok is imádnak itt merülni. A több, mint 700 halfaj mellett korallok, teknősök és cetcápák is élnek az Indiai-óceán vizében.

Vízi bungalók a Maldív-szigeteken

Vízi bungalók a Maldív-szigeteken

A délen fekvő Ari atoll cetcápa rezervátumában közel kerülhetnek a látogatók a tengeri óriásokhoz. A világ egyik legnagyobb, gyakran 12 méteres hala mellett úszni egészen kivételes élmény. Azoknak, akik inkább a víz felszínén élnének át kalandokat, rendelkezésükre állnak hajókirándulások, vitorlázás, valamint a kitesurf és a SUPozás.

8. Kappadókia, Törökország

Kappadókia térség Törökország középső részén található, és nagyon különleges, szinte mesébe illő sziklaképződményekkel ejt minket ámulatba. Ezek kúpként emelkednek az égbe, és gyakran tündérkéményeknek nevezik őket. Nem kell sok fantázia ahhoz, hogy akár a felnőttek is elképzeljék, ahogy kis tündérek repülnek ki a földpiramisokból.

Hello Kappadókia!

Ez is érdekelhet:

Hello Kappadókia!

 

1985-ben nyilvánították az UNESCO Világörökség részévé, és azóta is népszerű úti cél mind a természetbarátok, mind a történelem iránt érdeklődők körében. Kappadókia hosszú túrákra hívogat, amelyek során felfedezhettek néhány barlangot. A kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik Göreme és Zelve szabadtéri múzeumai. Megéri meglátogatni a barlanglakásokat, valamint a templomokat is, amelyeket a keresztények az ókori római üldözés idején a sziklák védelmében építettek. Derinkuyu földalatti városa, melynek legmélyebb pontja 85 méteren található, szintén lélegzetelállító helyszín. A tizenegy emeletből nyolc akadálymentesített. Zelve egy mecsetnek is otthont ad - ez az egyetlen épület, amelynek falai egyértelműen kiemelkednek a környezetéből.

Kappadókia barlangjai

Kappadókia barlangjai

A túraútvonalakon és a kerékpárbérlésen kívül lehetőség van még arra is, hogy lóháton térképezzétek fel Kappadókiát. Ha még ennél is nagyobb izgalmakra vágytok, a hőlégballonos repülés felejthetetlen élmény lesz napfelkeltekor! Tudtátok, hogy Kappadókia a hőlégballonozás fellegvára?

9. Dubrovnik, Horvátország

A dalmát tengerparton fekszik a világhírű kikötőváros, Dubrovnik. Számunkra ez a világ egyik legszebb helye, mert nemcsak az Adriai-tenger partján való elhelyezkedése fantasztikus, hanem maga a középkori város is látnivalók hadát kínálja.

Fedezd fel Horvátország 10 gyönyörű kis szigetét!

Ez is érdekelhet:

Fedezd fel Horvátország 10 gyönyörű kis szigetét!

 

A történelmi óvárosban töltött nap alatt gyorsan világossá válik, hogy az UNESCO miért döntött úgy, hogy Dubrovnikot 1979-ben a Világörökség részévé nyilvánítja. A történelmi központ a gyalogosok számára van fenntartva, és többek között elvezet Roland lovag szobrához, háttérben a Szent Balázs templommal.

Dubrovnik óvárosa felülnézetből

Dubrovnik óvárosa felülnézetből

Ha Dubrovnikba vezet az utatok, a városfalak mentén kötelező végig sétálni, mivel ez Európa legjobb állapotban megőrzött erődítményrendszere. Mintegy két kilométer hosszan, öt különálló szakaszon, 16 torony és bástya látható. A legnépszerűbb a Lovrijenac-erőd, amely a városfalakon kívül, egy 37 méter magas szikla csúcsán található. Érdemes részt venni egy vezetett túrán, hogy biztosan ne maradjatok le semmiről, és érdekes háttérinformációkkal gazdagodjatok!

10. Yosemite Nemzeti Park, USA

Az Egyesült Államok is számtalan lenyűgöző természeti kincset tudhat magáénak. Az ország harmadik legrégebbi nemzeti parkja, a Yosemite Nemzeti Park számunkra a világ egyik legszebb helye. San Franciscótól nagyjából 300 kilométerre, Kaliforniában található, és a világörökség része. A mintegy 3000 km2 nagyságú természetvédelmi terület változatos tájait sziklák, vízesések, tiszta patakok és erdők gazdagítják, és különösen a több ezer éves mamutfenyőiről híres. A Tenaya Lake csodálatos hely a kikapcsolódásra, legyen szó piknikezésről, vagy akár fürdésről. A Merced folyón pedig családbarát evezőtúrákon és gyorsabb vadvízi evezésen is részt vehettek.

Sekély tó a Yosemite Nemzeti Parkban

Sekély tó a Yosemite Nemzeti Parkban

A zöldellő Yosemite Nemzeti Park a mindennapok nehézségeit elfeledtető túráin kívül az adrenalindús kalandok kedvelőinek is tartogat élményeket. Például lovas kirándulások, ejtőernyőzés és vadvízi evezés vár Titeket. A zuhatagok meglátogatása szintén kihagyhatatlan program, főként a 739 méter magas Yosemite-vízesés, amely a 20. legnagyobb a világon. A régió ideális a hegymászáshoz is. Ha sikerül felküzdeni magatokat a Glacier Point meredek lejtőjén, lélegzetelállító kilátás nyílik a 2199 méter magasan fekvő nevezetességekre, mint a Half Dome, a Liberty Cap és a High Sierra.

Amerikai utazás amerikai ételekkel

Ez is érdekelhet:

Amerikai utazás amerikai ételekkel

2024.03.11. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.