Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Útikönyv a Vörös-tengerhez


A Vörös-tenger egy egészen egzotikus helyszín, ahol a Ti álmaitok is valóra válhatnak! Legyen szó naphosszat tartó pihenésről a napsütötte tengerparton, aktív nyaralásról, amiből nem hiányozhat a búvárkodás, vagy az álomszerű naplementék megcsodálásáról – itt bárki megtalálja az igényeinek megfelelő programot! Arról meg vagyunk győződve, hogy a hegyek által körülölelt vízpart rengeteg élményt tartogat!

ÁttekintésIzraelJordániaEgyiptom

Áttekintés

Kezdjük egy kis földrajzzal! A Vörös-tenger Északkelet-Afrika és az Arab-félsziget között fekszik. A tenger több országgal is határos, nevezetesen Szaúd-Arábiával és Jemennel, de északon Izraelt és Jordániát is érinti. Az afrikai oldalon Szudán, Eritrea, Dzsibuti, valamint Egyiptom rendelkezik partszakasszal. A turizmus szempontjából Izrael, Jordánia és Egyiptom a legfontosabbak.

Ha a Vörös-tenger kerül szóba, akkor sokaknak a búvárkodás jut eszébe először. A zátonyok sokasága miatt nagyon vonzó úticél a vízisportok kedvelőinek. Arról nem is beszélve, hogy elképesztően sokszínű állatvilággal találkozhatunk, a víz sótartalmának és egyben a magas hőmérsékletének köszönhetően. A télen 22 fokos víz nyárra általában 28 fokra melegszik fel. Ne hagyjátok otthon a búvárszemüveget és a pipát, mert gyönyörű látványban lehet részetek!

De a szárazföldi természet is éppen annyira bámulatos! Különösen a széles sivatagok és a végtelen hosszú partszakaszok teszik különlegessé a tájat.

Izrael

Az Izraeli Állam rendkívül sokoldalú – míg az ország északi része a zöld környezetével csalogat, addig délen a száraz sivatag sziklaalakzatait csodálhatjuk meg. Eilat az egyetlen izraeli nyaralóhely a Vörös-tenger partján, mivel a város az ország legdélebbi csücskében fekszik, közvetlenül az Akabai-öbölben.

Valójában nyugati színvonalon nyaralhattok Izraelben, modern körülmények között. Tegyetek egy sétát a legendás kikötőbe, ahol bárokból, kávézókból és éttermekből élvezhetitek a Vörös-tengerre nyíló kilátást.

Coral Beach Eilatban

Coral Beach Eilatban


Coral Beach Eilatban

Strandolásra a Coral és a Mosh Beach-en van lehetőségeket. Ha az utóbbira esik a választásotok, egy kis hippi életérzésre kell számítanotok! Eilat híres a nyüzsgő éjszakai életéről, de a kalandvágyó utazók is bőven válogathatnak a programlehetőségek közül. Például a környező sivatagi hegyek tökéletesek a lovagláshoz és a quadozáshoz, de terepjárós szafarikat is szerveznek.

Eilat azért is nagyszerű úticél, mert kiindulási pont lehet a környékbeli nevezetességek felfedezéséhez. Így például ellátogathattok a csupán 2,5 órányi autóútra fekvő Holt-tengerhez, vagy a 135 kilométerre található jordániai Petra városába. Ha egy kicsivel több idő áll a rendelkezésetekre, akkor egy vezetett kirándulásra is befizethettek Kairóban. Busszal juthattok el Egyiptom fővárosába, ami több megállót is tesz.

Eilat és a Delfin-szirt – merülés a delfinekkel

Ez is érdekelhet:

Eilat és a Delfin-szirt – merülés a delfinekkel

 

Beutazás

Budapestről Eilatba nagyjából hatórás a repülőút, és Tel Avivban át kell szállni. Onnan pedig az Eilat-Ramon Repülőtérre érkeztek meg. A reptéri transzfer 20-40 perc alatt ér a városközpontba. 

Hotelek & Szállások

A Vörös-tenger partján mindenféle árkategóriában találtok szállodákat, a családbarát tengerparti hotelektől kezdve, az ötcsillagos luxus szállodákig.

Hotel Eilatban

Hotel Eilatban
 

Hotel Eilatban

Jordánia

Jordánia sivatagi államában évezredes kultúra és különféle történelmi kincsek várnak rátok! A pihenni vágyók a Holt-tengerben úszva lazíthatnak, és hagyhatják magukat sodródni a víz súlytalanságában.

Akaba, Jordánia tengerparti városa mindössze 15 kilométer távolságra van Eilattól. Az Akaba-öböl csücskében található tengerparti várost Jordánia kapujának tekintik. Az óváros kanyargós utcáin sétálgatni nagyon hangulatos, és közben útba ejthetitek a legfőbb látnivalókat. Az északabbra fekvő Petra romvárosa a modern világ hét csodájának egyike.

Vörös-tengeri nyaralás Akaba strandján

Vörös-tengeri nyaralás Akaba strandján


Vörös-tengeri nyaralás Akaba strandján

A Rum vádi sivatag felfedező túrára hívja a természet szerelmeseit, ahol érdemes meglátogatni a beduinokat. Akár még egy éjszakát is eltölthettek az egyik faluban, a tiszta csillagos égbolt alatt.

Ha nem éritek be a Vörös-tengerrel, akkor Akabából esetleg a Holt-tengerhez is szervezhettek egy rövid kirándulást! Attól függően, hogy a tenger melyik részére szeretnétek menni, körülbelül 2-3 óra vezetési idővel tervezzetek. Miután megérkeztetek, tárt karokkal vár titeket a sós tenger, ahol akár iszappakolással is kényeztethetitek magatokat! Arra nagyon figyeljetek, hogy sós víz ne kerüljön a szemetekbe! A magas sótartalom miatt rengeteg ásványianyag van az iszapban, ami jó hatással van a bőrre.

A Közel-Kelet ízei: Egyiptom, Jordánia és Izrael

Ez is érdekelhet:

A Közel-Kelet ízei: Egyiptom, Jordánia és Izrael

 

Beutazás

Az Amman Queen Alia Nemzetközi Repülőtér 6-12 óra alatt érhető el Budapestről. Innen az arab világ számos különböző célállomására is eljuthattok.

A híres Jordánia: látogasd meg kedvenc filmjeid helyszínét!

Ez is érdekelhet:

A híres Jordánia: látogasd meg kedvenc filmjeid helyszínét!

 

Hotelek & Szállások

Jordániába megérkezve rengeteg kényelmes hotelben szállhattok meg. Közülük sokan saját stranddal rendelkeznek, tehát a tengerpart szó szerint karnyújtásnyira van. Szerencsére ezeken kívül kedvezőbb árú szállásokat is találtok. Az apartmanok és panziók jó alternatívát jelenthetnek a luxus üdülőhelyekkel szemben.

Egyiptom

Egyiptom vörös-tengeri partszakasza egészen 800 kilométer hosszúra nyúlik. Éppen ezért ilyen népszerű a turisták körében. Itt bőven van lehetőség felfedezni a csodaszép vízivilágot búvárkodás közben, vagy egyszerűen csak pihenni a strandon.

Sharm El Sheikh

Luxuskörülmények között nyaralhattok az egyiptomi metropoliszban, Sharm El Sheikhben, amely a Sínai-félsziget déli csúcsán található. A legnépszerűbb strandok közé tartozik a nyüzsgő Na'ama-öböl és a családbarát Terrazzina strand.

Nemcsak a pihenésre vágyók érezhetik itt jól magukat, a búvárok is nagyra értékelik Sharm el Sheikh élőlényekben gazdag víz alatti világát. Azonban érdemes kirándulást tenni a környékbeli területekre is, mert a Sínai-félszigettől 40 kilométerre található a Thistlegorm roncsa - egy teherszállító hajó, amelyet a német légierő bombázója süllyesztett el a második világháborúban 1941-ben.

Kilátás Sharm El Sheikbhen

Kilátás Sharm El Sheikbhen

Kilátás Sharm El Sheikhben

A vízivilág mellett a város szélén magasodó sziklás Sínai-hegy is számos programlehetőségre invitál! Kipróbálhatjátok a tevegelést, valamint egy villámgyors quadozásban is részetek lehet!

Hurghada

Hurghada egy igazi klasszikus, ha a Vörös-tengerről és utazásról esik szó. Az egyiptomi üdülőhely bővelkedik az all inclusive szállodákban, amelyek világraszóló kényelmet biztosítanak, és ahol a legjobb strandokon süttethetitek a hasatokat.

Hurghadában kedvező áron pihenhettek

Hurghadában kedvező áron pihenhettek


Hurghadában kedvező áron pihenhettek

Hurghada - a megunhatatlan klasszikus

Ez is érdekelhet:

Hurghada - a megunhatatlan klasszikus

 

Ha mégis unalom ütné fel a fejét, akkor a hotelen kívül még ezernyi kaland vár rátok! Míg az aktív pihenésre vágyók búvártanfolyamokat, hajókirándulásokat vagy quad szafarikat foglalnak, a kultúra iránt érdeklődőket El Dahar - Hurghada óvárosa - vonzza, ahol színes piaci nyüzsgésben lehet részetek. Esténként kikapcsolódhattok a kikötő egyik bárjában vagy klubjában. Egy hűsítő koktél igazán jól esik, miközben gyönyörködtök a tengerre nyíló kilátásban!

Dahab

Dahab városa az Akaba-öbölben fekszik, körülbelül 80 kilométerre Sharm el Sheikh-től északi irányban. Itt nemzetközi hangulatot tapasztalhattok meg. Régen hippifaluként ismerték, ma a divatdiktátorok találkoznak itt a vegán finomságokat kínáló éttermekben, a város szórakoztató negyedeiben, vagy menő szabadtéri sportokkal ütik el az időt a Sínai-hegy környékén. Ezek közé nemcsak a mászás, szörfözés, quad túra és a jóga tartozik. A búvárkodás is nagy népszerűségnek örvend itt - különösen olyan helyeken, mint a Kék Gödör (Blue Hole), a Sziget (The Island) és a Canyon.

Napfürdőzés Dahab strandján

Napfürdőzés Dahab strandján

Napfürdőzés Dahab strandján

Kulturális tekintetben is van mit nyújtania az egykori halászfalunak, ugyanis a Sínai-hegy csúcsának lábánál épült fel a Szent Katalin-kolostor, ahová rengetegen elzarándokolnak. Népszerűségét annak köszönheti, hogy Mózes valószínűleg itt állt, amikor a hírhedt csipkebokor leégett. A kolostor 1600 méter magasságban található, ezért a hegy megmászása egy egész napos program. Feltétlenül csomagoljatok naptejet és elemózsiát!

El Gouna

A következő egyiptomi látnivaló nem más, mint El Gouna, vagyis a híresek és a gazdagok törzshelye. Ugyan néhány évvel ezelőtt még csak sivár sivatag honolt ezen a területen, mára birtokba vették a luxusvillák, az éttermek és a hotelek ezt a mesterségesen kialakított lagúnavárost. A fényűzést a yachtkikötőben állomásozó hajók fokozzák, amiket esténként a legjobb megcsodálni, a sétányon szóló élőzene kíséretében. A nap zárásaképpen betérhettek egy bárba vagy a helyi moziba is.

El Gouna lagúnavárosa

El Gouna lagúnavárosa


El Gouna lagúnavárosa

De a 20 000 lakosú városban napközben is sok mindent megtapasztalhattok - például kitesurf, búvárkodás, tevegelés és terepjárós túrák várják a kalandorokat. Ezenkívül az idilli mangrove-szigetek és a tízhektáros Desert Breath műalkotás pedig kirándulásra ösztönzi a turistákat. A kultúra iránt érdeklődőknek biztosan érdekes az El Gouna Múzeum, ahol még többet megtudhattok az ország történelméről!

Soma-öböl

Az egyiptomi Soma-félsziget nagyjából 40 kilométerre délre találhathó Hurghadától. Erre a nyaralóhelyre leginkább a szervezett turizmus jellemző, és különösen népszerű a vízisportok szerelmesei körében. Mivel nagyon kedvezőek a szélviszonyok, a kiteszörfösök előszeretettel látogatják a Soma-félszigetet. Az akár 27 fokos vízhőmérséket megfelelő ahhoz, hogy még októberben is szörfdeszkára pattanjatok!

Soma-öböl a Vörös-tenger partján

Soma-öböl a Vörös-tenger partján


Soma-öböl a Vörös-tenger partján

Marsa Alam

Az El Quseir-től délre található Marsa Alam egyelőre kevésbé felkapott célpont, így sokkal csendesebb, mint a többi egyiptomi város. Legyen szó látványos merülésekről, kalandos túrákról egy terepjáróval, vagy napozásról az álomszép strandokon – itt unatkozni biztosan nem fogtok!

Marsa Alam: tökéletes a búvárkodáshoz!

Marsa Alam: tökéletes a búvárkodáshoz!


Marsa Alam: tökéletes a búvárkodáshoz!

Búvárkodás az egyiptomi Marsa Alam-nál

Ez is érdekelhet:

Búvárkodás az egyiptomi Marsa Alam-nál

 

El Quseir

Az egykor jelentős kereskedőváros, El Quseir ma rengeteg látogatót vonz az idilli tengerpartjával, ahol a pihenésé és a búvárkodásé a főszerep. Ha tehetitek, foglaljatok privát stranddal rendelkező szállást. De a teljeskörű kényeztetés ellenére érdemes kitérőt tenni a városközpontba, és felkeresni a mecseteket, bazárokat, kifőzdéket és végül, de nem utolsósorban a 16. századi oszmán erődöt!

Makadi-öböl

A Makadi-öblöt is ajánlott számításba venni, ha Egyiptomba készültök. Makadi mindössze 30 kilométerre van Hurghadától, és a sportos családok nagy kedvence. Itt mindenféle vízisporthoz adottak a feltételek, de a legkisebb nyaralók valószínűleg szívesebben maradnak a 36 csúszdával rendelkező aquaparkban.

Szürkület a Makadi-öbölben

Szürkület a Makadi-öbölben

Szürkület a Makadi-öbölben

A sivatagban is van lehetőség új tevékenységeket kipróbálni, például a terep quadozást, a tevegelést, vagy a snowboardozást a homokos dűnéken. A nagy kalóriaégetés után jöhet a jól megérdemelt vacsora, amikor felfedezhetitek az arab gasztronómia csodáit! Ha többet szeretnétek látni Egyiptomból és elmerülnétek az ország kultúrájában, utazzatok el Luxorba, Kairóba vagy Alexandriába!

Egyiptom télen

Ez is érdekelhet:

Egyiptom télen

 

Szuez

Az utolsó egyiptomi helyszínünk a Vörös-tenger északi városa: Szuez! A tenger ezen a ponton folyik a Szuezi-öbölbe. Történelmi fontossággal bír a Szuezi-csatorna megépítése, ugyanis ekkor virágzott fel a kikötőváros gazdasága. A csatorna összeköttetést jelent a Földközi- és a Vörös-tenger között, ezért fontos kereskedelmi útvonal. A hajókirándulás a csatornán keresztül azonban nem éppen izgalmas, mivel csak a sivatagot látni minden irányban. Ehelyett inkább térképezzétek fel a Szuezi-öblöt, vagy egynapos kirándulást is tehettek a 153 kilométerre található Kairóba. Szuezben búvártanfolyamra is jelentkezhettek, vagy bejárhatjátok a gyarmati épületeiről híres óvárost. Ha érdekel a kultúra, akkor a Szuezi Nemzeti Múzeum kihagyhatatlan program! Itt megismerhetitek a város 7000 éves történelmét.

Beutazás

Budapestről csak Hurghadába lehet átszállás nélkül eljutni Egyiptomon belül, ez nagyjából négy órát vesz igénybe. Ha Kairóba vagy Sharm el Sheikbe utaztok sokszor Törökországban kell átszállni.

Hotelek & szállások

Egyiptomban minden árkategóriában találtok szállásokat. Mindegy, hogy egy wellness részleggel csábító luxushotel mellett döntötök, vagy keleti hangulatú családias szálláshelyet választotok: sok szállodának saját kijárata van a strandhoz! Ha a nyaralást a búvárkodásnak szentelnétek, jó választás lehet a külön erre a célra kialakított hotel, mivel ilyenből is akad!

2023.09.19. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.