Világatlasz

A dél –amerikai kontinens túlnyomó része a Föld déli féltekén fekszik. Dél-Amerikát keresztezi az egyenlítő. A kontinenst nyugatról a Csendes-óceán, keletről az Atlanti-óceán határolja. Észak-Amerikával keskeny földnyúlván köti össze, melyet gyakran Közép-Amerikának neveznek. E csatlakozás geológiai szempontból nagyon rég jött létre.

Dél-Amerika nyugati tengerpartjának teljes hosszán húzódik az Andok-hegység. Az Andoktól keletre a kontinens belseje felé haladva hatalmas trópusi esőerdőket találunk. A dél-amerikai szárazföld keleti oldala az Andoktól az Amazon vízgyűjtő területéhez tartozik.

Dél-Amerika első népesedése valószinűleg a mai Bering-szoroson átkelt emberek által kezdődött. Természetesen a déli Csendes-óceán felől érkezőembereknek is nagy a lehetősége.

A dél-amerikai kontinens a 16. századtól a 19. századig majdnem teljes egészében spanyol és portugál vezetés által szétosztott gyarmat volt. Manapság itt több független államot és néhány kolóniát (Fracia Guayana, Falkland-szigetek és a kötnyező szigetek) találunk.

A dél-amerikai kontineshez tartozik a környező szigetek túlnyomú része, melyet a kontinens valamelyik országa irányít.