Egyesült Királyság (Nagy-Britannia) Egyesült Királyság (Nagy-Britannia)

 • Pénznem, árak, vásárlások

  Habár Nagy-Britannia az Európai Unió tagállama, pénzneme mégis a libra az euro helyett. Az ország büszke arre, hogy a kivételek közé tartozik és nem vette át a közös pénznemet. A libra (pound) 100 centből áll. A nagyobb londoni cégek eurot is elfogadnak.

  Pénzt gond nélkül válthatunk a bankokban. Ezek délelőtt fél tíztől délután fél ötig tartanak nyitva, a nagyobb központokban hétvégén is. A pénzváltásért nem kell felárat fizetni, de ha bankautomatából szeretnénk pénzt kivenni, számolnunk kell némi költséggel.

  Utazási utalványt akkor válthatunk, ha meghosszabítjuk az útlevelet és a személyi igazolványt. Bankkártyát, mint pl. Maestro/Circus,Visa, Switch Kreditkártyát tulajdonképpen mindenhol elfogadnak.

  Pénzváltás bankban és pénzváltóban lehetséges. Először érdemes megnézni az aktuális árfolyamot és a felárat, mert a magánkézben lévő pénzváltó alacsony valutával csábít, viszont magas felárat számít. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a pénzváltó rendelkezik bizonyos London Tourist Board matricával. Pénzváltók az utazási irodákban is találhatók. ,pl. a High Streeten.

  London Európa fő bevásárlóközpontjaihoz tartozik.Mindent megtalálunk itt, legyen szó bevásárlóközpontokról, amelyek este nyolcig tartanak nyitva, kisebb üzletekről, amelyekben ötig-hatig vásárolhatunk. Mivel Nagy-Britannia a magas életszínvonalú országok közé tartozik, számítsunk arra, hogy itt kicsivel drágább az élet.

 • Tájékoztató árak

  Az árak tényleg magasak. A többi nyugat-európai országtól eltérően a szupermarketben vett étel is drága. Napi ételmennyiség vásárlása akár 10 fontba is kerülhet. Ételárak a boltokban pl.: gyümölcslé/59 p, narancs- kg/0,3 L, kenyér/39 p, 6 tojás/ 79 p, csibe/ 3,5 L... A szállók és éttermek (40 font körüli ételár) természetesen lényegesen drágábbak, ésszerű megoldás a gyors büfékben enni (take away, pl-. Shwarama/2,8L, menü a McDonald's-ban/2,8L, fish and chips-két személyre/3,7L, Big Burger/2L). Hal hasábburgonyával, hamburger (igazi, nem a MC Donald's-tól) vagy más orient étel három font körüli áron kapható. Képeslap a 0,1-0,3 fontért, póló 5 fontért és cd 7-13 fontért (előadótól függően) kapható. Műemlékek, múzeumok belépődíja 2-10 font.