Egyesült Királyság (Nagy-Britannia) Egyesült Királyság (Nagy-Britannia)

  • Utazási és közlekedési lehetőségek

    Az utazás Nagy-Britanniába repülővel a legkényelmesebb.Egyenes járat minden nap indul, és ha fapados repülőgépet választunk, nem is lesz túl drága. Londonon kívül Birminghambe, Manchasterbe, Edinburghbe, Newcastleba , Leedsbe, Glasgowba és Cardiffba repülnek. Nagy-Britanniában remekül működik a belföldi légi közlekedés. A legismertebb légitársaságok közé a British Airways tartozik. Ez Birminghambe, Bristolba, Liverpoolba és Manchesterbe indít járatokat. Ha nem szeretnénk repülővel utazni, autóbusszal is utazhatunk, mert ezek is napi rendszerességgel indulnak. Az autóbuszok a francia Calaisen haladnak keresztül. Calaisból a buszok vagy az Euroalagúton keresztül, vagy a komppal jutnak át. Autóbusszal az egész királyság területén utazhatunk.A brit autóbuszok kényelmesek és modernek. Az árak nem sokban különböznek a vonatokétól. Autóbusszal legtöbbször messzi helyekre utaznak. Nagyon figyeljünk a zsebtolvajokra, amelyek a turistákra specializálódtak. A poggyászunkat soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. Helyet érdemes előre foglalni, mert az autóbuszok legtöbbször túlzsúfoltak.

    Ezen kívül vonattal is utazhatunk.Vonattal a francia Calaisba is eljuthatunk, a szoroson komppal kell átkelni, majd vonattal utazni tovább.A vonatok nagyon kényelmesek, a vasúthálózat igen színvonalas. Nagy- Britanniában 2400 vonatállomás található. A jegyeket helyben vásárolhatjuk meg, de előre is lefoglalhatjuk. A vonatok osztályok szerint vannak besorolva.

    Az autóval való közlekedés már korántsem olyan kényelmes, mint az előző lehetőségek, hiszen ne feledkezzünk meg a nagy távolságról.és arról sem, hogy egyáltalán nem egyszerű átállni a bal oldalon való vezetésre. Ehhez még hozzá kell számolnunk az autópályadíjat, az Euroalagút, vagy a komp díját. Az alagúton 35 percig tart átjönni, a francia Calaisból a brit Folkestone kikötőbe.

    Az utazás Nagy- Britannián keresztül nem túl bonyolult, ha megszokjuk, hogy az út bal oldalán kell közlekednünk. A közutak jó állapotban vannak, az úthálózat színvonalas, sűrű a forgalom, óvatosan kell vezetni. Az út bal oldalán közlekednek, a balról érkezőnek van előnye, de jobbról előzünk. Calais és Dover környékén a hajóközlekedés köti össze az öreg kontinenst Nagy-Britanniával. A hajójegyet előre kell megvenni, a kikötőben alkoholt és parfümöt árulnak. A francia part jóval olcsóbb, mint az angol. Ha csábít minket a tengeri hajózás, akkor Nagy-Britanniából átruccanhatunk Írországba, Németalföldre, Belgiumba, Spanyolországba, Németországba, Skandináviába, Franciaországba. A hajóközlekedés főként Nagy-Britannia és Észak-Írország, valamint a többi sziget között valósul meg.