Egyesült Királyság (Nagy-Britannia) Egyesült Királyság (Nagy-Britannia)

 • Helyi konyha

  Az angol konyha hosszú évekig nem tartozott a közkedveltek közé, túlságosan nehéznek, zsírosnak találták.Az utolsó években mintha újjászületett volna.Ezért az új generáció szakácsait illeti a dicséret, hiszen szinte megújították a brit ételeket, így a Michelin listája alapján a szakácsok sok csillagot tudhatnak magukénak. A szakácsok a brit konyhának francia és etnikai arculatot adtak és máris kész egy megújított ízvilág.

  A legtöbb színvonalas étterem természetesen a fővárosban található, mintegy 12.000. Az éttermek skálája hosszú, de számítanunk kell rá, hogy egyáltalán nem olcsó mulatság. A magas életszínvonal is tükröződik az árban., de Londonban olcsóbb éttermeket is találunk. Ezek közé tartozik az indiai konyha , amely kiváló ételeivel és áraival egyaránt csábító. A vegetáriánusok is megtalálják a kedvükre valót, sokféle étel közül válogathatnak.Az éttermek a legnagyobb számban a West Enden vannak, a legtöbb speciális étterem a Soho negyedben található.Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb luxusétterem a nobless helyeken található. Ilyen pl. Kensington és Notting Hill. A kedvelt különleges ételek közé tartozik a nachos, az indiai tempuru, az indiai balti vagy bhajis, ami rántott zöldségpalacsintát jelent. Ezen kívül kedveltek az olasz és thai ételek is.

  Az eredeti brit ételek közé tartozik a Fish and Chips. Érdekes módon ezt az ételt nem mindenhol lehet kapni. A gyorsételek közé tartozik és sokszor  lencsekásával kínálják.A legízletesebben a londoni Rock Sole Plaice a Cornevt Gardenben készítik el. Igazi hagyományos brit ételnek számít már évszázadok óta a roast beef. A marhahús tradicionális vasárnapi ebéd mint otthon, mint pedig az éttermekben.A West End tradicionális hangulatát megfűszerezhetjük, ha rendelünk Pie and mash-t.Ez marhahúsvagdalt krumplikásával, ehhez liquor nevű mártást kínálnak , amelyet zöldségből készítenek hozzá egy kis petrezselyemmel. Pie and Mash shopok főként a West Enden vagy a Waterloo Stationon-vannak (Cookes at the Cut). A Pub grub ún.vendéglátóipari bástyákat jelent, ahol déli menüt szolgálnak fel. Bangers a mash név alatt kolbászt fogyaszthatunk krumplikásával. A Ploughman's lunch , sajtot, kenyeret és rántottát takar. A steak and kidney pie pedig nem más, mint marhahús és disznóvese tésztában.

  Híres az angol reggeli, ami rántottából, szalonnából, kolbászból, tojásból , babból, paradicsomból és gombából készül. Mindez egyetlen tányéron. Az angol tea természetesen mindennek az alapja. Az angol villásreggeli további variációja a füstölt sajt és a kása. Klasszikus reggelinek számítanak még a zabpelyhek és a toastok. Délután fél négykor következik a tea, amelyhez száraz kekszet és szendvicseket kínálnak. A klasszikus desszertek közé tartozik a puding befőttel ,melasszal és gyümölcskaláccsal.

  Ami a vendéglőket illeti, nagyon sokoldalúak. Főleg Londonra jellemző ,hogy különböző stílusú és ízvilágú vendéglők sokaságát találhatjuk meg itt. A legrégebbi vendéglő a 17.századból származó The George a Borough a High Street-en..Ezen kívül több kávézó és bár is megtalálható itt.