Egyesült Királyság (Nagy-Britannia) Egyesült Királyság (Nagy-Britannia)

 • Ünnepek és események

  Nagy-Britannia ünnepeinek többségét nálunk is tartják. Ehhez tartozik az Újév is. A legnagyobb ünnepségekre természetesen Londonban kerül sor. Itt tartják a London Parade nevű felvonulást, de ezen kívül ünnepelnek még a Trafalgar téren és a Temze partján is. Ezen kívül a Soho negyedben és a kínai negyedben a kínai újévet is megünneplik.

  Világszínvonalra nőtte ki magát az Oxford és Cambridge egyetemek diákjai között rendezett evezőverseny. A versenyt a Temzén rendezik , a Putney -Mortlake közötti szakaszon, igen jelentős eseménynek számít.

  Minden év áprilisának harmadik vasárnapján rendezik a Londoni Maratont. Ez a világ legnagyobb maratonja, mintegy 30 000 ember részvételével. A befolyt pénzösszeg nagy részét jótékonysági célokra fordítják.

  Május második felében rendezik Chelsea-ban a virágkiállítást , ami a maga nemében egyedülálló a világon..

  Júniusban tartják a Royal Ascot nevű rendezvényt, amikor is a brit nemesség csodás ruháit és kalapjait mutatja be, igen színvonalas társasági eseménynek számít.

  Június 11-e körül, szombati napon rendezik a Trooping the Colours-t, amikor a királynő a saját születésnapjának ünnepére hivatalosan is körbelátogat a városban.

  Június végén, július elején rendezik Wimbledonban az All England Club-ot, ahol a legjobb teniszezők harcolnak a wimbledoni győzelemért.

  Júliusban a Royal Albert Hall-ban klasszikus zenei koncertet láthatunk, ami nyolc héten át tart.

  Augusztusban Londonban ne hagyjuk ki a karnevált sem, amelyre Notting Hill-ben kerül sor és amely pontosan a Bank Holiday weekendre esik.

  Szeptemberben rendezik azt a vizi versenyt, amelyen Rochombl-tól Greenwichig tartó szakaszán több száz ember versenyez.

  Októberben a Trafalgar téren a Trafalgar Day Parade-t láthatjuk, ilyenkor emlékeznek Nelson admirális győzelmére, amelyet Napóleon felett aratott.

  Novemberben ül össze a nyári szünet után a parlament, amit a királynő nyit meg, egy parlamentig tartó díszes felvonulás keretében.

  November második szombatján tartják a Lord Mayor's Show-t , ahol az allegorikus szekerekkel való felvonuláson az új polgármestert ünneplik.

  November 5-én ünneplik a Guy Fawkes Day-t, amikor is az egész város fényárban úszik a tüzijátékoktól. Azt szimbolizálják, hogy nem sikerült felgyújtani a parlamentet.

  Az Oxford Street-en ,valamint a Regent Street-en karácsonyfát állítanak. A december az advent időszaka, a várost csodásan feldíszítik és kivilágítják. A Trafalgar-téren este a karácsonyfánál karácsonyi dalok csendülnek fel, a fát pedig minden évben Osló lakosai hozzák.