Egyesült Királyság (Nagy-Britannia) Egyesült Királyság (Nagy-Britannia)

 • Utazási iratok

  Az Európai Unióhoz történő csatlakozás napjától a közösségi jog szerint a magyar állampolgárok is élvezhetik a személyek szabad mozgása alapszabadságának fontos részjogosítványát, a személyazonossági igazolvánnyal történő utazást: az Európai Gazdasági Térség tagállamai területére a beutazás, ill. ezen államok területén történő utazás érvényes magyar személyazonossági igazolvány birtokában is lehetővé válik. A magyar állampolgárok az EGT tagállamokba az 1991. április 1-je előtt kiállított személyi igazolvánnyal (kemény borítójú, népköztársasági címerrel), az 1991. április 1-je után kiállított személyi igazolvánnyal (puha borítójú, köztársasági címerrel), a 2000. január 1-je után kiállított személyazonosító igazolvánnyal (kártya formájú, műanyag), illetve 2000. január 1-jét követően kiállított ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal is utazhatnak.

  A zökkenőmentes határátkelés érdekében - különösen a kezdeti időszakban - javasoljuk az útlevél használatát. A brit hatóságok, pl. külön is felhívták a figyelmet arra, hogy a régi fajtájú, azaz csak magyar nyelven kiállított személyi igazolvány használatát nem ajánlják.

 • Vízum

  Javasoljuk az Egyesült Királyságba utazó magyar állampolgároknak, hogy belépésükkor rendelkezzenek oda-vissza megváltott (nem nyitott) menetjeggyel, a tartózkodás anyagi fedezetét igazoló elegendő készpénzzel, szükség szerint szállásfoglalással. A látogatás anyagi fedezetének meglétét bizonyíthatja az Egyesült Királyságban élő hozzátartozó vagy ismerős meghívólevele. Gyakran előfordul, hogy a bevándorlási tisztviselő a beléptetést megelőzően felveszi a kapcsolatot a meghívóval, megbizonyosodik a meghívás, a kötelezettségvállalás valódiságáról. Az anyagi fedezetre vonatkozóan napi kvóta nincs, de figyelembe kell venni az utazóknak, hogy az Egyesült Királyságban az árszínvonal igen magas. A több hétre vagy netán több hónapra érkezőknek feltétlenül javasoljuk, hogy hozzátartozójuktól, ismerősüktől előzetesen meghívólevelet szerezzenek be. Hasznos, ha a meghívólevélhez a meghívó személy bankszámlakivonatát is csatolja. Önmagában a hitelkártyára, mint fizetőeszközre való hivatkozás nem elegendő az anyagi fedezet igazolására.

 • Vám- és devizaelőírások

  A kedvtelésből tartott állatok beléptetése előtt az állatokat hat hónapig karanténban kell elhelyezni. A karantén költségei az állat gazdáját terhelik.
  Az Egyesült Királyság törvényei tiltják a 8,8 mm pengehosszúságot meghaladó méretű kés (vagy egyéb szúró-vágó eszköz) közterületen való birtoklását. Ennek megszegése 6 havi börtönbüntetést és/vagy pénzbírságot vonhat maga után.