Egyesült Királyság (Nagy-Britannia) - Belfast Egyesült Királyság (Nagy-Britannia)

  • Leírás

    Észak – Írország, az Egyesült Királyság egyik állama a fővárosból, Belfasztból van irányítva. Városi státuszát Belfaszt 1021 – ben kapta meg Írország szétvállásakor. Körülbelül 310 000 lakosa van. Egy 115 km2 – es területen két kerület osztozik – Antrim és Down. A várost zöld dombok veszik körül, melyek Jontahan Swiftet is megihlették a Gulliver utazásai című mű írásakor. A Lough belfasti kikötő idális elhelyezkedése hozzájárult a hajóipar fejlődéséhez. A 20. század elején a Harland és Wolf társaság dominált, akik a szerencsétlen Titanicot építették fel és amely hihetetlen 35 000 ipari dolgozót foglalkoztatott.

    Az első állandó lakosok a bronzkorban telepedtek le és maguk mögött hagyták az 5000 éves Giant´s Ring emléket. Közelében fekszik a valamikori vár romja a vaskorból. A 17. században az angolok benépesítették a vidéket és magukkal hozták a technikai felfedezéseket. Ezért lett a városból az első ipari központ, mely a hajó – és gépiparra fókuszált. A 2. Világháború teljesen tönkretette a várost és az itteni életet. A német bombardérok lerohanása után rengeteg élet veszett el és a legtöbb épületet lerombolták. A 20. század 60 – as éveiben Belfaszt túltette magát a pénzügyi válságon és felharcolta magát a magas életminéségű városok közé, habár még manapság is problémai vannak a bűnözéssel és a vallási zavargásokkal.

    Észak – Írország központját évente több ezer turista látogatja. Köszönhetően a helyi városháza és külföldi partnerek együttműködésének a város a tengeren túl is hirdetve van. A legközkedveltebb kulturális ünnepek közé tartozik a Belfaszti Filmfesztivál és a Queen´s – ben megrendezett Belfaszti Fesztivál. A zenei életet kellőképpen képviseli az Ulszteri Szimfonikus Zenekar. Az építészetben is találni nagyon sok emlékhelyet. A modern stílust képviseli a Waterfront Hall koncertterme. Sir Charles Lanyon projektálta a viktoriánus korabeli épületeket. A legsikeresebb épületei közé tartozik a Lanyon Building a Királyi Egyetem területén. A már említett Titanic építménye is speciális feltételeket kívánt meg. Belfasztban megépítették a legnagyobb száraz dokkot a világon két hatalmas daru segítségével – Sámsonnal és Góliással. 1895 - ben fejezték be a Nagy Opera építését. Belfasztban székel a BBC és az UTV.

Legújabb értékelések Egyesült Királyság (Nagy-Britannia) - Belfast

összes ajánlás Egyesült Királyság (Nagy-Britannia) - Belfast