Jamaica Jamaica

 • Gasztronómia, helyi konyha, nemzeti ételek

  Jamaikán biztos, hogy ízleni fognak az ételek. Az ország arról híres, hogy nagymennyiségű étterem található itt – sajnos sok alacsony mínőségű is működik, ahol fennáll a veszélye a gyomorbántalmaknak. Ezért csakis az ismert és keresettebb éttermeket és fogadókat keresse fel. Néhány tipp – próbálja ki a tengerparti éttermeket a kék ég alatt, vagy az ötcsillagos luxus szállódák éttermeit.

  A jamaikai konyha a karibi hagyományokból ered. Fűszerezett és a helyi alaponyagokat használja fel. Főételként sokszor rizst, borsót, csirkét és töltött táskákat tálalnak, melyeket különböző fűszerezett szószokkal és eléggé nagymennysiégű gyümölccsel egészítenek ki. A hagyományos finomságok közé tartozik a jamaikai csirke kókuszolajon, répával, hagymával, póréhagymával, édeskrumplival, paradicsomokkal és borssal elkészítve. Kedvelt ital a jamaikai rum, dzsúszok, a helyi Red Stripe sör és Tia Maria, ami egy csokoládélikőrös kávé.

  A jamaikai konyha specifikuma a füstölt disznó – és csirkehúsból készült ételek, egy speciális fűszert felhasználva, melyet „jerk“- nek neveznek. Azt kérdezi, miről is van szó ebben az esetben? Egy hagyományos ételről van szó, amely azon időkből ered, mikor a helyi néger lakosság kereste a módot arra, hogyan lehetne a húst konzerválni, hogy a meleg időben minél tovább elálljon.

  A közkedvelt italok közül nem hiányozhat a jamaikai rum kólával keverve és a kiváló jamaikai Blue Mountains kávé, a világ egyik legminőségibb kávéinak egyike. Mindegyik étteremben lehet megfelelően ízletes sört is kapni.

  Néhány tipikus eledel és alapanyag

  A nagyon ízletes gyümölcsök közé tartozik az Ackee, amely fán nől, sötét vörös színe van és éretlen állapotban nagyon mérgező. A belső részét reggelihez szokják tálalni. Breadfruit egy speciális gyümölcs, amelyet Tahitiről hoztak be - a csillogó zöld bogyókat főtt állapotban tésztákhoz, rizshez vagy zöldséghez adják hozzá, továbbá grillezik, sütik vagy kirántják. Nem szabad elfeledkeznünk a Star Fruit - ról sem, melynek sárga gyümölcse speciális csillag alakú. Ez a gyümölcs általában nagyon édes, dezertek, édes italok elkészítéséhez és ezek díszítéséhez használják fel.

  Jamaikának megvannak a maga eredeti fűszerei. Próbálja ki az Annatto – t, a jamaikai pézsma ízű sárga fűszert, melyet virágzó fák magjaiból nyernek. Továbbá a Bay Rum – ot – a megnevezése egy kicsi sötét bogyókat (Maleguetta Pepper) termő fa nevéről van vezetve. Ebből nyernek egy sokoldalú fűszert, amelyet elsősorban levesekbe és szószokba tesznek.

  Némelyik étteremben biztos, hogy találkozhat a Callaloo - val, mely egy tipikus spenótra hasonlító jamaikai zöldség. Úgy is szokták nevezni, hogy kínai spenót. A burgonyára fogja emlékeztetni a Dasheen gumó. Főve, mint feltétet, vagy kockára vágva levesekben szervírozzák.

  A jamaikaiak kedvelik a kecskehúst. Általában speciálisan készítik el a kecskehúst curry -vel. A helyi konyha a kecske mindegyik részét felhasználja, beleértve a fejét, amelyből levest készítenek. Próbálja ki a Jack nevezetű halat - ez egy zöldfestésű speciális tengeri hal. 60 kilót nyom és többféle módon készítik.

  Jamaikán kiélvezheti a friss mangót, papáját vagy homár ízét. A jamaikai konyha röviden nagyon ízletes és biztos, hogy mindenki megtalálja itt a magának tetszőt.