Jamaica Jamaica

 • Növényvilág

  Jamaika egy gyönyörű természet trópikus éghajlat általi hatással. Gyönyörű fehér homokos partokat, korall – zátonyos tengerpatot, trópikus erdőket, hegyeket és mészkőképződményeket látni. A trópikus erdők tele vannak értékes fákkal, gyönyörűen virágzó növényekkel és kaktuszokkal. A szigeten sok endemikus növény és élőlény él. Így nem csoda, ha a jamaikaiak csatlakoztak a World Conservative Union – hoz, amely az egyedi természeti jelenségeket térképezi fel. Nem utolsó sorban figyelmeztetjük, hogy a növény – és állatvilág példányait szigorúan tilos kivinni az országból.

  Jamaika az a hely, ahol a szépségesen virágzó növények legkülönfélébb fajtái nőnek. A helyi természet több, mint 3000 fajta virágzó növényt kínál, melyek közül 827 fajta endemikus fajta. A gyönyörű virágok kedvelőinek biztos, hogy tetszeni fog a 237 fajta orchidea. Negyed részük szintén endemikus.

  Ezen exotikus országban sokszor összefuthat kaktuszokkal is. Helyi specialitások az ún. dinnye kaktuszok, amelyek formájukkal a közkedvelt gyümölcsre emlékeztetnek. Másik raritás az éjszaka virágzó kaktusz.
  Ha a hasznos növényekre kérdez, akkor tudnia kell, hogy Jamaika a mahagón és ébenfa exportálója, elsősorban az Egyesült Államokba visznek ki belőlük sokat. A helyi nagyon keményfa az Egyesült Államokban luxus bútorok gyártására használt. Jamaika a gyömbér nagytermelője, amely különféle formákban nő a szigeten. A gyömbér természetes orvosság. Nem szabad elfeledkeznünk a trópikus gyümölcsökről sem, főleg a közkedvelt jamaikai ananászra.

  Jamaika nemzeti fája az ún. kék mahoe, melynek virágjai mélykék tónusúak és így sok pillangót csábítanak. Elsősroban a száraz alföldeken a sziget déli részén található és a szokatlanul kemény fája közkedvelt alapanyaga volt az óceánjáró hajóknak.

  Jamaika nyugati tengerpartján gyönyörű mahagónfákat találni. A mahagón az egyedüli fa, amelynek gyökerei kibírják a sós vizet, így a tengerbe is nyúlhatnak. Az alsó részük ideális búvóhelyet nyújtanak a kisebb vízi élőlényeknek és mikroorganizmusoknak. Ezek a fákat a törvény védelme alatt állnak.