Mexikó Mexikó

 • Utazási és közlekedési lehetőségek

  Mexikóban van válaztási lehetősége, ami a közlekedési eszközöket illeti. Ha szervezett kirándulás alkalmával jut el az országba (leggyakrabban üdülésről van szó), akkor az első, amit az országban meglát, az egyik nemzetközi repülőtér lesz. Ezután legvalószínűbben autóbusszal vagy minibusszal jut el a célállomásba és a nyaralás idején kibérelt autóval fog közlekedni. Azok az utazók, akik saját maguk szervezik meg az idelátogatást, jobbára több, az országban rendelkezésre álló közlekedési eszközt fognak igénybe venni.

  Repülőközlekedés

  Két nagy nemzetközi repülőtere van Mexikónak - Benito Juárez Mexico City - ben és a Cancún Yucatán - on. Cancún – ban a repülőtérről minibuszok, ún. „colectivo“ járnak körülbelül 30 percenként a szállodákhoz. Kisebb nemzetközi repülőterek vannak a Cozumel - on (5 percre San Migueltől) és Méridában. Itt is minibuszokkal és taxikkal biztosítják a szállodába való eljutást, jelük: „transportación terrestre“. Mindkét repülőtéri közlekedési eszköz esetében a repülőtéri hallban kell megvenni a jegyet. Ami a belföldi járatokat illeti, a járatok hálózata sűrű és nagyjából kényelmes módja a közlekedésnek.

  Autóbuszok

  Az autóbuszközlekedés a legolcsóbb, így a leghasználatosabb. Ha távolsági járattal utazik, akkor azt ajánljuk, hogy inkább a luxus első osztállyal utazzon, mert ezek az autóbuszok fel vannak szerelve klimatizációval, kényelmes székekkel és akér WC – vel is rendelkeznek. A Yucatán – félszigeten helyi autóbuszok járnak Cancúnból Méridába, Playa del Carmen – ba és Tulúm - ba.

  Ami a városi forgalmat illeti, akkor az autóbuszok útja másolja a nagyvárosok főutcáit, így ezekkel az autóbuszokkal lényegében a városok bármely részébe eljuthat, úgy ahogy a szórakozáshoz, ahogy az emlékhelyekhez is. Mexiko City – ben metró is közlekedik, amit ajánlunk kihasználni.

  Taxi

  Mexikó Cityben általában a taxik zöld Volkswagen autók, vagy piros Nissanok. A repülőtéri taxik fehér színűek, a repülő fekete jelével egy sárga területen. A repülőtéren lehet jegyet váltani a taxikra, amelyet csak elég ezután megmutatni a sofőrnek. A legdrágább taxik a szállodák taxijai.

  Cancún – ban a turisztikai zónában zöld – fehér taxik működnek, amelyeket megrendelhet a szállodához, vagy egyszerűen megállíthat az utcán. Ezen taxik ára előre adott, érdeklődjön ezért a szállodában vagy az idegenforgalmi irodában.

  Vasút – és hajóközlekedés

  A mexikói vasúthálózat több, mint 17 000 kilométer hosszú, de inkább teherforgalomra használják őket. Csak a Yucatánon, a Sierra Tarahumara hegyvonulaton átvonuló vasútvonal bonyolít le személyi közlekedést is. Minden nap a „Copper Canyon Express“ jár erre, amely a Los Mochis és a Chihuaha közötti távolságot 15 óra alatt teszi meg.

  Mexikóban a hajóközlekedésnek is fontos helye van. Legjelentősebb kikötők az Acapulco, Altamira, Manzanillo, Coatzacoalcos, Ensenada, Tampico, Topolobampo, Guaymas, La Paz, Lazaro Cardenas, Mazatlan, Morro Redondo, Progreso, Salina Cruz, Tuxpan és a Veracruz kikötők. Mexikóban nagy mennyiségű hajózható folyómeder és vízi csatorna is van. Hajókázzon a Catemaco tavon vagy a Sumidero kanyonban, biztos, hogy nem fog csalódni. A Yucatán – félszigeten, pontosabban a Puerto Juárez kikötőből, amely Cancún központjától 10 percre található, minden fél órában kompok indulnak Isla Mujeres - re.

  Autókölcsönzés

  Ha szeretne kibérelni Mexikóban egy autót, akkor fel fog kelleni mutatnia az érvényes útlevelét vízummal együtt és a vezetői engedélyét. Csakis kreditkártyával lehet fizetni és a vezetőnek idősebbnek kell lennie, mint 21 évesnél (néhány autókölcsönzőnél akár 25 év is lehet a minimális korhatár). Autókölcsönzőből nincs hiány, főleg az idegenforgalmi központokban találni őket nagy számban.

  Ha autót fog bérelni, akkor olvassa el a szerződési feltételeket, nézze meg az autó állapotát és a biztosítási feltételeket – főleg autólopás, baleset vagy hiba esetében. Nézze meg, hogy az árban nincs e limitált számú kilométer benne foglalva és, hogy mi nincs az árban. Az autóbérlés ára egy napra általában 70 USD – től mozognak, természetesen a több napos bérlés mindig olcsóbb.