Mexikó Mexikó

  • Növényvilág

    Ami a növényvilágot illeti, főleg trópikus növényekkel kell számolnia a tipikus esőerdőkben az ország déli és keleti részén. Gyönyörű kép tárul elénk az élénkszínű pálmák jóvoltából, melyek színekben pompázó liánokkal és orchideákkal vannak körbefonva.

    A termények közül, melyek a helyi lakosság élelméül szolgálnak, termesztenek olajpálmát, cukornádat, kókuszpálmát, kakaófát, kávét és kukoricát. Mexikó hegyes vidékein cukornádat, kávét, búzát és zabot termesztenek. Az ország északi részét legfőképpen legelők és rétek fedik. Mexikóban még mindig nagy mennyiségű trópikus gyümölcsöt és zöldséget termesztenek, főleg chillit és paradicsomot. Az északi részen pedig a gyapottermesztés virágzik – főleg a Rio Grande és a Colorado partjai mellett.

    Annak ellenére, hogy Mexikóban nincs sok erdő, fafajtából nincs hiány. Elég gyakran találkozni cédrussal, tölgyfával és sokszor menedéket nyújt a borókafenyő hűs árnyéka. Magasabban inkább tűlevelű fák nőnek. Nem szabad elfeledkeznünk a trópikus fákra sem, mivel a bútoripar alapját képezik – mindegyik közül említsük meg a mahagónt.

    Ha Mexikóról beszélünk, talán mindenkinek először a tipikus kaktuszok jutnak eszébe, amelyekből rengeteg fajta nől az egész ország területén. A hegyekben, ahol néhol arktikus időjárás honol, észak – amerikai növényeket találni. Mexikó egy változatos ország, ezért a benne való kirándulások alkalmával a növényvilág legkülönfélébb képviselőivel találkozhat, olyanokkal, amelyeket itt nem látni.