Mexikó Mexikó

 • Nemzeti ünnepek és események

  Mexikóban a hivatalos vallási és állami ünnepek (días festivos) mellett minden évben megszámlálhatatlanul sok regionális ünnepet is rendeznek, tehát nagy a valószínűsége annak, hogy mexikói tartózkodása alatt legalább egy ilyen ünnepségen részt tud venni. Az ünnepeket természetesen örömmel teli, buja szórakozás kíséri, sok – sok étellel és itallal, hagyományos népi öltözékkel, tánccal, felvonulásokkal és tüzijátékokkal.

  Egész országos ünnep például január 17 – e, Szt. Antal napja, az állatok áldásának napja, továbbá a februári karnevál, vagy március 21 – e, amikor a napéjegyenlőséget ünneplik. Húsvét hetében pedig, amelyet Semana Santának neveznek, sok helyen játékokat és a Keresztútra emlékeztető felvonulásokat rendeznek. Nagy ünnepségnek számít május 10., amikor az anyák napját ünneplik, Szt. Izidor napja, amikor elkezdődik a magvetés. Egész május a kulturális fesztiválok jegyében telik Akapulkóban és Cancúnban. Június 1. napja pedig a tengerészek napja, amikor az összes kikötőben Mexikó egész partvonalán a Tengerészek napját ünneplik (úgyn. Día de la Marine). Augusztus 15 – én, amikor a Día de la Assunción vagyis Szűz Mária Mennybemenetelét ünneplik, az egész országban szertartásokat végeznek. A Karácsony előtti hét a megvendégelés jegyében történik, amely célja, hogy felevenítse a szent család vándorlását Betlehembe.

  Állami ünnepek

  Az államilag elismert ünnepek közé Mexikóban ezek tartoznak:
  1. január - Aňo Nuevo (Új Év)
  5. februát - Día de la Constitución (Az Alkotmány kikiáltásának napja)
  21. március - Natalicio de Benito Juarez (Benita Juáreze elnök születésének napja)
  változó Húsvéti ünnepek: Semana Santa (húsvét hete): Jueves Santo (Zöldcsütörtök), Viernes Santo (Nagypéntek)
  1. május - Día del Trabajo (a munka ünnepe)
  5. május - Batalla de Puebla (Pueblo melleti csata évfordulója)
  1. szeptember - Informe prezidential (Az 1. Kongresszus napja)
  16. szeptember - Día de la Independencia (Függetlenség napja)
  12. október - Día de la Raza, Descubrimiento de América (Kolumbusz ünnepe, Amerika felfedezése)
  2. november - Día de los Muertos (Halottak napja, Mindenszentek napja)
  20. november - Aniversario de la Revolución (a forradalom évfordulója)
  12. december - Día de Nuestra Seňora de Guadalupe (Guadalupei Szűz Mária napja)
  24 – 25. december - Noche Buena (Nagykarácsony napja), Navidad (Karácsony Isteni Lakomája)

  Ünnepi alkalmak

  Mexikóban különféle alkalmak idején úgyn. fiestákat rendeznek. A fiesták alkalmával összejönnek a barátok, ismerősök, család, szabályszerűen 20 ember, nagyobb részt a nyitott ág alatt. A gyerekek számára ún. piňatát készítenek, amely egy díszített kerámia edény, sok – sok cukorkával, gyümölccsel, dióval vagy játékokkal tele. A Piňata egy hosszú kötélen lóg, a gyerekek bottal próbálják elérni és aki eltalálja, belenyúlhat és elviheti a maga édes jutalmát. A fiestához természetesen hozzá tartozik az előzene és a tánc, szószerint a véget nem érő szórakozás és nevetés.