Srí Lanka Srí Lanka

 • Pénznem, árak, vásárlások

  Srí Lanka hivatalos pénzneme a rúpia (RS), amely 100 centből áll. Nem ajánlatos nagy értékű papírpénzzel az országba utazni, legtöbbször nem tudunk vele fizetni, az árusok ugyanis nem tudnak visszaadni belőle. Minden nagyobb bank és pénzváltó gond nélkül vált dollárt, librát és eurot. Hazautazás előtt ne felejtsük visszaváltani a pénzünket, az országon kívül ezt ugyanis sehol máshol nem tehetjük meg. Ha a bankban csekkel szeretnénk fizetni, számítsunk felárra. Intéznivalónkat a bankokban általában várakozási idő nélkül bonyolíthatjuk le. Minden városban találunk bankautomatát, Colombo és Kandy városaiban többet is, amelyek a Visa és a MasterCard bankkártyákat fogadják el.

  Általánosságban elmondható, hogy Srí Lanka drágább, mint India, az árak azonban még így is barátságosak. Egy kétágyas szobáért 500-100 RS-t kell fizetnünk, 1 km megtétele vonattal, vagy busszal 1,5 RS-be kerül, egy nagy palack vízért 50 RS-t, egy adag karival fűszerezett rizsért 150-250 RS-t kell fizetni. A fő turistaszezon idején az árak akár az eredeti háromszorosára is emelkedhetnek. Az árun általában két ár van feltüntetve, a turistának mindig többet kell fizetnie, mint a helyi lakosnak. Ez éppúgy vonatkozik egy buszjegyre, mint egy belépőre az állatkertbe, botanikuskertbe, nemzeti parkokba, kulturális rendezvényekre, vagy műemlékek megtekintésénél.
  Habár a szállással és étkezéssel kapcsolatos szolgáltatásoknál számítanak felárat, illik borravalót is adni. A hordárok, sofőrök és idegenvezetők az ár 10%-ára számítanak. Ha az árun nincs pontosan feltüntetve az ár, azt jelenti, hogy lehet alkudni, amit érdemes kipróbálni.

  A turisták Srí Lankáról szuvenírként leggyakrabban batikolt ruhákat, különféle fűszereket, teákat, festett maszkokat és féldrágaköveket vásárolnak.

 • Tájékoztató árak

  Az étkezés és a szállás is olcsó a szigeten. Fél dollárért már kapható egy adag átlagos étel. Legelőnyösebb készpénzt váltani, bár bank automatából egyre több van, de főleg a nagyvárosokban: Colombóban és Hikkaduw-ban.