Srí Lanka Srí Lanka

  • Növényvilág

    Srí Lanka növényzete igencsak sokszínű. A sziget területén rezervátumok és nemzeti parkok övezete húzódik. Az ország délnyugati területét esőerdők borítják, ezek jellegzetes fái az ében, a vasfűfélék , mint pl. a teakfa, valamint olyan növények, amelyeket a selyemgyártáshoz használnak. A növényzetet gyógynövények és csodás orchideák teszik még gazdagabbá. Srí Lanka középső része hegyvidéki és száraz, az itt elterülő széles legelők jellemző növényei a rododendronok. Az ország többi részét sűrű erdők, virágzó rétek és cserjések borítják.

    Srí Lanka kulináris specialitásaihoz a fűszernövények is hozzátartoznak, amelyek termesztése nagy kertekben folyik. A leggyakrabban használt fűszerek közé a bors, a szerecsendió, vanília, kardamon, fahéj és a szekfűszeg tartozik. A kertekben a friss fűszereken kívül szuvenírként aromatikus olajokat, gyógycseppeket és szirupokat is vehetünk.

    A bennszülött lakosok kertjeiben a fűszernövényeken kívül gyümölcsfák termesztése is folyik, amelyeket az új vallással együtt Indiából hozták az országba. Az egész szigeten előfordul az édesen illatozó vörös jázmin, amely a vallási szertartások részét képezi. A kolostorokat a méretes gyümölcseiről híres Sal nevű fa veszi körül. A teaházak köré árnyékot adó eukaliptuszfákat ültetnek.