Srí Lanka Srí Lanka

 • Utazási és közlekedési lehetőségek

  Légi közlekedés

  A belföldi légi közlekedés csupán Jaffna és Colombo városok között van biztosítva.

  Autóbuszközlekedés

  Srí Lankán részben privatizált, vagy kizárólag magánkézben lévő autóbuszjáratok közlekednek. Mind a helyi, mind pedig a távolsági buszoknál is megvannak a minőségi különbségek ,utazhatunk modern klimatizált , de egészen öreg buszjáratokkal is . Bár nem szokás helyjegyet foglalni, a buszokon vannak kizárólag nőknek fenntartott ülőhelyek. Ezt az előírást sokszor nem veszik figyelembe, ellentétben azzal az előírással, hogy az első két ülést a papság számára kell fenntartani.

  Vonattal való közlekedés

  Hétvégén és az ünnepnapokon a vonatok gyakran túlzsúfoltak, de általánosságban elmondható, hogy vonattal közlekedni még mindig kényelmesebb, min busszal. Srí Lankán minőségileg három osztályba lehet sorolni a szerelvényeket.

  A legolcsóbb a harmadosztály, itt utaznak a legtöbben, viszont csak kevésbé kényelmes padokon kaphatunk ülőhelyet. A másodosztályt már kevesebb ember veszi igénybe,
  a legkényelmesebb természetesen az első osztály, ahol klimatizált szerelvényeken utazhatunk. A városok közötti utazáshoz érdemes helyjegyet váltani. A kirándulóvonatok esetében ez kötelező. Az árak csakúgy, mint az autóbusszal való közlekedésnél viszonylag kedvezőek.

  Autóval való közlekedés

  Srí Lankán egyre több turista dönt úgy, hogy kölcsönzött autóval, vagy motorkerékpárral járja be az országot. Az árak ez esetben is kedvezőek. Kölcsönzésnél letétet kell fizetnünk, be kell jelenteni az útlevélszámot, de sokszor a repülőjegyünket is letétbe kell helyezni.

  Lakott területen a legnagyobb megengedett sebesség 52 km/h,településen kívül 72 km/h. Srí Lankán az út bal oldalán közlekednek. A közutak viszonylag biztonságosak, csupán a nem eléggé széles utak jelentenek veszélyt. A közutak minősége nem túl jó, de meghibásodás esetén bármelyik közeli faluban segítséget találunk, ahol ügyes autószerelők állnak a rendelkezésünkre.A nem karbantartott utakra sokszor tilos ráhajtani, csakúgy, mint a nemzeti parkokban és a természetvédelmi rezervátumokban.

  Kerékpár

  Srí Lankán nagyon elterjedt a ciklisztika. Részletes térképek és kerékpárkölcsönzők állnak rendelkezésünkre.De sokkal jobb ötlet, ha a saját kerékpárunkkal fedezzük fel a szigetet. A közutak minősége nem mondható ideálisnak, ezért jó, ha tartalékban van nálunk pótalkatrész, jutalomképpen függetlenül utazhatunk és olyan helyeket is láthatunk, ahová tömegközlekedési eszközökkel nem juthatnánk el.