Srí Lanka Srí Lanka

 • Helyi konyha

  Srí Lanka konyhája jellegzetes specialitásokkal büszkélkedik. A bevándorlók  receptjei szolgálnak alapul , ízviláguk mindenekelőtt az arab, portugál és a holland konyhára épül.A zöldségek és a kiváló gyümölcsök minden étel alapjául szolgálnak. A srí lankai vendéglők  különlegessége, hogy az étel elkészítése rendkívül hosszú időt vesz igénybe, épp ezért megszokottá vált az ételt előre  megrendelni, és majd csak akkor térni vissza a vendéglőbe, ha már elkészült. Srí Lankán az asztal megterítésénél nem raknak fel evőeszközt, itt ugyanis a vendégek kézzel fogyasztják az ételt, mivel a helyi szokások szerint csak így lehet élvezettel fogyasztani az ennivalót. Természetesen minden étkezés után egy kis vízzel teli  tálka áll a vendégek rendelkezésére ,hogy meg tudják mosni a kezüket.

  Srí Lankán a hagyományos ételek közé tartozik a rizs, karival megfűszerezve. Egészen csípős formában készítik el, de kapható nem csípős változatban is. A különböző kis  köreteket  külön tányérokon szolgálják fel a főétel mellé. Kapható itt pol sambol -reszelt kókuszdió, chilli és fűszerek keveréke. Abban az esetben veszik hasznát, ha a karit nem találták kellőképpen csípősnek. A köret tartalmazhat még zöldséget, marhahúst, ürühúst és halat.Tulajdonképpen létezik vegetariánus kari is, amely banánból, mangóból, krumpliból, dinnyéből, majomkenyérfából és hüvelyesekből áll. Srí Lanka egész területén a karinak különféle változatait találjuk meg, ezért egészen biztos, hogy mindenki megtalálja  a kedvére valót. Ami a rizst illeti, a legízletesebb mindenképp a piros hántolt rizs. A kari alapjául természetesen a fűszerek szolgálnak. Minden fűszer hazai ,a leggyakrabban  használt fűszerek közé tartozik a fahéj,kurkuma,chilli,karí és a pandan levelei.Ízesítésképpen használják még a kókusztejet, foghagymát és apróra vágott heringet.

  Az itteni specialitások alapjául  nagyrészt a hal és a tenger gyümölcsei szolgálnak. Gyakran szolgálnak fel szalmakrumplit salátával, ezen kívül kedvelt a rák mindenféle formában és aambul thyial, ami tonhalból készült lé.

  Italok

  A vizet Srí Lankán  kizárólag forrázás után szabad fogyasztani, de természetesen nem lesz  mindig alkalmuk megbizonyosodni róla, vajon tényleg át lett-e forrázva a víz.Érdemesebb olyan italokat fogyasztani, amik nem tartalmazhatnak tiszta vizet.

  A világ elismerését a teájának köszönheti, amit több külföldi országba is exportálnak. Itt csészéből isszák, tejjel és cukorral együtt. A kávénak errefele nincs jó híre,kizárólag a luxusszállodákban lehetnek elégedettek, másutt a miénktől teljesen eltérő íz egészen meglepő lehet számunkra.

  Mindenképp kóstolják meg  a friss citromdzsúzt,de bizonyosodjanak meg róla, hogy nem csapvízzel készült. Megtalálható itt a Coca-Cola,de kaphatunk itt gyömbérsört ,vagy thambilit,ami a kókuszdió narancssárga mása.
  Italként sört is fogyaszthatunk, ez azonban elég drága, és bizonyos ünnepek alatt nem szabad árulni. A külföldi italok is beszerezhetők. Érdekes ízű ital a toddy-amely kókuszpálmából készül, íze pedig a musthoz hasonlít. A toddyból erjesztéssel készül az azara- erős alkoholtartalmú ital, amely különféle erősségben és minőségben kapható. Koktélok elkészítéséhez használják.