Bulgária Bulgária

  • Állatvilág

    Az alacsonyabban fekvő területeken ugyanolyan állatok fordulnak elő, mint a mi erdeinkben, tehát vaddisznók, szarvasok, őzek és nyulak. A magasabban fekvő területeken láthatunk nyírfajdot, zergét és mufflont, Bulgária éppen ezért a vadászok gyakori célállomása. A vadásztrófeák behozatala szigorú vámintézkedések alá esik. Szigorúan tiltott a szabadon élő vagy minden élő állatból speciális engedély nélkül készült tárgy kivitele. 1991-ben Bulgária aláírta a CITES megegyezést, amely a veszélyeztetett állat-és növényfajták üzletelésének tiltását tartalmazza. Eme szabály megsértésénél bűnvádi eljárást indíthatnak, ezért semmiképpen sem ajánlják, hogy a fent feltüntetetteket mint ajándékot vigyék haza.

    Sok fajtája a vízi és a mocsári madaraknak, beleszámítva a veszélyeztetetteket, a nagy területen fekvő vízi felszíneken és Durankulak város közelében lévő mocsárban élnek. Sokfajta védett állatot az Aranyhomok nemzeti parkban találhat meg. Az itteni védett területen fekszik egy nagy kiterjedésű és nagyon közkedvelt hotelkomplexum. Az ismert turisztikai helyszín, Rusalka, a Taukliman természeti rezervátum része, amely értékes madár - és hüllőfajok otthona. Burgas városához tartozik 3 nagy tó, amelyek a legnagyobb lápos területet alkotják Bulgáriában. Egy nagyon értékes ornitológiai területről van szó, ahol a pelikánok, ibiszek vagy a kócsagok raknak fészket. Ropotamo folyó környékén terül el ugyanezen név alatt egy természeti rezervátum. Értékes madárfajtákat, teknősbéka és kígyófajtákat, halfajtákat véd, és élnek itt farkasok és sakálok is. A hely jelleme a szubtrópikus klímát jutattja eszünkbe. Az érintetlen természet képét őrzi a legnagyobb kiterjedésű nemzeti park is Bulgáriában, a Strandzsa. Ez a vidék a volt határmenti sáv, korlátozott belépéssel. Várna városa dicsekedhet turisztikailag vonzó delfináriumával. A Fekete-tenger vizeiben szintén észrevehetünk delfineket vagy fókákat.

    Bulgáriában találkozhat néhány nagyon veszélyes állatfajjal is. A hegyi erdőket lakják általában. Találkozhat itt hiúzzal, medvével vagy farkassal. A legnagyobb veszélyt a kígyók jelentik, mivel előfordulásuk nagyon gyakori Bulgáriában, úgy, mint a fajtáik száma is.