Bulgária Bulgária

Hivatalos megnevezés: Bolgár Köztársaság
Főváros: Sófia (Sofie)
Állami irányítás: plurális köztársaság egykamarás parlamenttel
Vallás: ateista és hitetlen 60 %, pravoszláv 30 %, muszlim 7 %, egyéb 3 %
Hivatalos nyelv: hivatali nyelv a bolgár, fontos feliratok latinul olvashatók, beszélnek oroszul, angolul és németül.
Időeltérés: egész évben érvényes kelet-európai idő, 1 órával több, mint nálunk.

Bulgária - már 17 490 Ft-tól

BULGÁRIÁRÓLBulgáriának 7,5 millió lakosa van. A lakosság nagy része a fővárosban, Szófiában lakik. Hivatalos nyelv a bolgár nyelv, amely azonban a környező nyelvek hatása miatt jócskán eltávolodott a szláv típusú nyelvtől. A világnyelvekkel nehezebben, viszont oroszul annál könnyebben megérteti itt magát az ember. A vallási megoszlásban a pravoszlávok dominálnak. A bolgárok nagyon temperamentumosak és vendégszeretőek, mindenféle esemény alkalmából virágokkal ajándékozzák meg a másikat, és még az ismeretlen emberek körében is elterjedt a tegeződés. A bolgár kommunikációban speciális a bólintás, mint az egyet nem értés jele, és a fejcsóválás, mint az egyetértés kifejezése. Sokszor próbálnak alkalmazkodni a bolgárok a külföldiek szokásaihoz, és sokszor használják ezeket a gesztusokat fordított értelemben, mint ahogy az Bulgáriában megszokott - könnyen létrejöhet a félreértés. Bulgáriába való utazásunkor nem kell félni semmilyen különösebb rizikótól. Azokon a helyeken, ahol koncentráltábban fordulnak elő emberek, fokozottan kell vigyázni a zsebtolvajokra, azonban ez nem csak Bulgáriára érvényes. Turistáknak szintén nem ajánlott, hogy egyedül menjenek távolabbi helyekre.

Bulgária nem tagadhatja le a különböző kultúrák hatását az egész országára - köszönhetően az elhelyezkedésének a Balkán-félsziget keleti részén, egy jelentős kikötői központtá vált. A bolgár műemlékek között találhatóak görög templomok, római fürdők, bizánci erődítmények és kupolás temetkezési helyek. Bulgária középső része 700 barlangot rejt magában, amelyekből a legmélyebb eléri a 415 métert is. A tengerpart 378 km hosszú és sokszínű természeti alakzat alkotja. Homokos tengerpartokból, erdős vonulatokból és hegyekből, folyóvölgyekből és sziklás öblökből áll. A Fekete-tenger, amely Bulgária partjait mossa, Bulgária legnagyobb természeti kincse. Büszke lehet tisztaságára és átlathatóságára egész 20 méter mélységig. A plázsok a tengerszint alá nagyon lassan csökkennek, amit legjobban a családosok kis gyerekekkel értékelhetnek. Télen a Fekete-tengeren elég sokszor vihar van, de nyáron nagyon nyugodt. Vize nagyon kevés sót tartalmaz, mivel a Duna és a Dnyeper folyók bele torkollanak.

A leggyakrabban látogatott nyári pihenőközpontok közé tartozik a Napospart, Aranyhomok, Neszebar, Primorsko és más célállomások.

Főleg az utolsó években nőtt a turisták száma, akik Bulgáriát nemcsak a nyári nyaralás helyszínéül, hanem mint sícélállomást is választják. Nagyon kedvelt modern síközpont a Bansko és a Pirin hegyvonulat, további keresett központ Borovec a Rila hegységben és Pamporovo a Rodopikben.


Bulgária - már 17 490 Ft-tól

Legújabb értékelések Bulgária

Összesen: 9 Szuper volt!

 • 9 Szállás
 • 8 Ellátás típusa
 • 10 Környék
 • 9 Alapár

Összegzés
Szuper volt! Teljes értékelés megtekintése

Elhelyezés
Családi szobában voltunk elhelyezve, ami tágas, csendes és kényelmes volt.

Ellátás
Mindennel meg voltunk elégedve. az ételek finomak voltak.

Hotel szolgáltatások
Csak az animátorokkal találkoztunk, egyéb szolgáltatást nem vettünk igénybe. Velük maximálisan elégedettek voltunk.

Tengerpart
Kb. 10 perces sétára volt, de szép és viszonylag lassan mélyülő, homokos tengerpart.

Eszter D. C., 2018.11.19., Tartózkodás dátuma: 2017.06.27 - 07.04.
Régió: Bulgária Bulgária, Napospart (Sunny Beach), Hotel: Calypso

Hasznosnak találta az értékést? Igen (1) Nem (0)

Összesen: 9,2 Kellemes hetet töltöttünk a barátainkkal. A kirendendelt idegenvezető udvarias, pontos, s megfelelő mennyiségű információval szolgált.

 • 9 Szállás
 • 8 Ellátás típusa
 • 10 Környék
 • 10 Alapár

Összegzés
Kellemes hetet töltöttünk a barátainkkal. A kirendendelt idegenvezető udvarias, pontos, s megfelelő mennyiségű információval szolgált. Teljes értékelés megtekintése

Elhelyezés
Tengerre néző, kellemes berendezésű szoba. A fürdőszobára ráférne a felújítás. Jó, hogy volt hűtőgép és klíma. A szálloda impozáns.

Ellátás
Bőséges, de az ételek nem voltak mindig melegek. Különösen igaz ez a levesekre.

Tengerpart
Közvetlen tengerparti fekvés, jó széles homokos sávval, ahol a nyugágyakat bérelni kell. A víz kellemesen meleg tiszta. A szálloda előtti medencék körül sok napágy van, s ingyenesek.

Dr Horváthné Mányoki Mária, 2018.10.04., Tartózkodás dátuma: 2018.08.27 - 09.03.
Régió: Bulgária Bulgária, Napospart (Sunny Beach), Hotel: Victoria Palace

Hasznosnak találta az értékést? Igen (8) Nem (0)

Összesen: 7,6 Összességében pozitív élményekben volt részünk,másnak is ajánlanánk,de a kapott szolgáltatás minősége nem állt egyenes arányban az...

 • 7 Szállás
 • 9 Ellátás típusa
 • 8 Környék
 • 7 Alapár

Összegzés
Összességében pozitív élményekben volt részünk,másnak is ajánlanánk,de a kapott szolgáltatás minősége nem állt egyenes arányban az árral.

Magyar nyelvű idegenvezető nagyon segítőkész és felkészült volt,minden kérdésünkre teljeskörű tájékoztatást kaptunk. Teljes értékelés megtekintése

Elhelyezés
Szálloda 3 csillagosnak felelt csak meg,elég puritán berendezéssel.Pozitívum,hogy volt klíma.

Ellátás
Teljes ellátásban részesültünk,változatosak voltak az ételek,mindenki talált magának megfelelőt.Felszolgálók kedvesek.

Hotel szolgáltatások
Furcsa,hogy a szállodai személyzet közül max. 1 ember tud angolul.

Viszont ha bármi probléma adódott(pl.eldugult a lefolyó)azonnal orvosolták.

Bár ingyen italokkal 10-22-ig üzemelt,megnyerő személyzettel,jó hangulatban

Tengerpart
Szállodától kb 5-7 perc alatt közelíthető meg gyalogosan a tengerpart,homokos,közepesen zsúfolt,parton étkezési lehetőség található.

Viszont a tengerben nagyon sok a hínár.

Névtelen, 2018.09.29., Tartózkodás dátuma: 2018.08.21 - 08.28.
Régió: Bulgária Bulgária, Napospart (Sunny Beach), Hotel: Avalon

Hasznosnak találta az értékést? Igen (3) Nem (0)

Összesen: 3,4 Bulgária tökéletes hely,De nagyon megkell nézni melyik szállást vesszük igénybe. Mi mellé fogtunk.

 • 3 Szállás
 • 4 Ellátás típusa
 • 5 Környék
 • 2 Alapár

Összegzés
Bulgária tökéletes hely,De nagyon megkell nézni melyik szállást vesszük igénybe.

Mi mellé fogtunk. Teljes értékelés megtekintése

Elhelyezés
Szállásunk nagyon átlag alatti volt.

Bulgáriába fogok utazni de ezt a szállodát elkerüljük.

Ellátás
Allinklusiv ellátást választottunk.

Étkezés nem volt változatos, és jónak sem mondható..

Hotel szolgáltatások
Szállodába nagyon ridegek voltak velünk nem is értették mit mondunk angolul vagy nem akarták vagy nem -beszéltek a nyelvet.

Reggel a takaritőnö simán bejött kopogás nélkül a szobába ha ruha nélkül talált épp csak nevetett,pár nap múlva már én is...

Tengerpart
Tengerpart tiszta,minden igényt kielégítő.

Névtelen, 2018.09.27., Tartózkodás dátuma: 2018.08.14 - 08.21.
Régió: Bulgária Bulgária, Napospart (Sunny Beach), Hotel: Azurro

Hasznosnak találta az értékést? Igen (5) Nem (0)

Összesen: 9,2 Mivel egyénileg utaztunk, a hosszú kocsikázás kissé fárasztó. A Szerbiai szakasz végén a hiányos vagy inkább nem kellő tájékoztatás miatt...

 • 8 Szállás
 • 10 Ellátás típusa
 • 10 Környék
 • 10 Alapár

Összegzés
Mivel egyénileg utaztunk, a hosszú kocsikázás kissé fárasztó. A Szerbiai szakasz végén a hiányos vagy inkább nem kellő tájékoztatás miatt kissé elveszettnek éreztük magunkat az éjszakai sötétségben amíg a GPS folyamatosan vissza akart fordítani a nem létező (a térképen már jelölt, de a valóságban még meg nem épült) autópályára.

Maga a pihenés nem volt felhőtlen a szó legszorosabb értelmében, de hát szeptember vége az szeptember vége Bulgáriában is. Összességében azonban jól éreztük magunkat. A hazaúton a már korábban említetten kívül még egyszer megtréfált a Szerb útszakasz. A vendégmunkások miatt kialakuló több órás várakozást elkerülendő Röszke helyett a Tompai határátkelő felé vettük az utunkat. Az új térképeken és a nemrég frissített GPS szerint is meglévő, a Szabadkát elkerülő út csak részben készült el és minden tájékoztatás nélkül szűnik meg és válik munkaterületté, ezért egyelőre csak a városon átvezető út használható. Teljes értékelés megtekintése

Elhelyezés
Mi a lakópark szerűen kialakított üdülőfalu szálloda épületében kaptunk szobákat. A viszonylag új építésű épületben a szobák minden igényt kielégítőek, ár - érték aránynak megfelelőek.

Ellátás
Az ajánlatban szereplő all inclusív ellátás némileg csorbult, hiszen a kínálatban csak fehér és vörös bor, valamint sör szerepelt melyeket az étkezési időkben és a délutáni cafe brake-nek nevezett időszakban önkiszolgáló módon lehetett igénybe venni. Az étkezés azonban kifogástalannak mondható, a büfé asztalokon változatos és jól elkészített ételeket találhattunk. A fűszerezéssel azonban hadilábon állnak, a magyar konyhához szokott embernek bizony gyakran kellett a só és borstartó felé nyúlnia. A csípős paprikát azonban legközelebb itthonról kell vinnünk.

Hotel szolgáltatások
A szálloda wellness részleggel is rendelkezik, azonban a medencék vize meglehetősen hideg, az itthon megszokott "dagonyázásra" nem alkalmas. De hát az ember nem wellnessezni megy a tengerpartra.

Tengerpart
A szálláshelynek (szándékosan nem írok szállodát) van egy közvetlenül, lépcsőn megközelíthető, homokos partszakasza, ahol a napernyők és napozó ágyak térítésmentesen vehetők igénybe és van egy büfé is, amely kínálata azonban nem tartozik az all inclusív ellátások körébe. De ez csak főidényben működik, mi már csak egy-két napig élvezhettük. A közeli homokos parthoz minden egész és fél órában közlekedik igény szerint egy vagy két elektromos kisautó. Az aszfaltos úttól 2-300 méteres, a homokdűnéken át kiépített palló terítésű járdán lehetett kijutni a homokos partra (jelentkezzen akire nem fér rá egy kis séta), amely tiszta és rendezett volt. Főidényben kettő, esetünkben azonban már csak egy büfé üzemelt a strandon, szintén kívül az all inclusív szolgáltatásokon. A napernyők és a napozóágyak azonban itt is térítés mentesen állnak rendelkezésre és meglepetésemre még európai módon felszerelt illemhelyek és zuhanyzók is voltak kiépítve. A gondtalan napfürdőzést viszont ebben az időszakban már gyakori felhők zavarták, a tenger vize azonban még teljesen élvezhető hőmérsékletű volt.

Fuchs Béla, 2018.09.27., Tartózkodás dátuma: 2018.09.14 - 09.21.
Régió: Bulgária Bulgária, Djuni, Hotel: Saint Thomas Holiday Village (Sveti Toma)

Hasznosnak találta az értékést? Igen (1) Nem (0)

összes ajánlás Bulgária