Bulgária Bulgária

  • Utazási és közlekedési lehetőségek

    Bulgáriában három nemzetközi repülőtér van - Szófiában, Burgasban és Várnában. Burgasba és Várnába irányulnak az utazási irodák charter járatai. Bulgáriába el lehet jutni vonattal is. Ez a mód azonban eléggé komplikált és költséges, annak ellenére, hogy a biztonsági helyzet a vasúton az utolsó időkben érezhetően javult. A legolcsóbb közlekedési módszer Bulágriába való utazáskor egyértelműen az autóbusszal való utazás. Szófiába, a fővárosba, autóbusszal minimum 24 órán át tart, a tengerhez körülbelül 30 óra alatt lehet eljutni.

    Az országba való belépés után 48 órán belül be kell jelentkezni a szállásra. Az utazási irodák ügyfelei helyett a regisztrációt az adott utazási iroda végzi el. Bulgáriába szabad behozni megfelelő mennyiségű cigarettát, alkoholt és élelmiszert. Tiltott a drogok, fegyverek, robbanószerek és benzin kaniszterekben való behozatala az országba. Műalkotások, vadásztrófeák és régiségek behozatala erősen korlátozott.

    A közlekedést Bulgáriában főleg autóbuszokkal és taxikkal biztosítják. Az autóbuszhálózat viszonylag sűrű és az árak alacsonyak. Tipikus a járatok néhány perces késése, és a menetidőre sem lehet százszázalékosan támaszkodni. Néhány, főleg a távolsági útvonalakon, a közlekedésért magáncégek felelősek, ami biztos, hogy a modernebb és a kényelmesebb utazásnak a záloga. A bolgár taxiknak sárga színük van, és árban is kedvezőek. Éjjel és a turisztikailag legsűrűbben látogatott területeken az árak magasabbak lehetnek.

    Szintén lehetőség van használni valamely magáncég szolgáltatásait, és kikölcsönözni egy autót. Minimum egy éves jogosítvány és betöltött 21. év a fetétele az autó bérlésnek. Lakott területen belül a megengedett legnagyobb sebesség gépjárműveknek 50 km/h, lakott területen kívül 90 km/h és az autópályán 120 km/h. Azoknak a vezetőknek, akik kevesebb, mint 2 éve rendelkeznek vezetői engedéllyel, lakott területen kívül a megengedett legmagasabb sebesség 70 km/h, az autópályán 100 km/h. A nagyobb városokon kívül a közlekedési utasítások gyakran csak ciril írásal vannak írva. A gépjármű kötelező felszerelésének része az elakadás-jelző háromszögön kívűl tűzoltó készülék is. A közlekedési kihágások büntetése (alkohol hatása alatti vezetés, a biztonsági övek be nem csatolása, helytelen parkolás vagy a gyorshajtás) sokkal szigorúbb, mint Magyarországon.