Bulgária Bulgária

 • Gasztronómia, helyi konyha, nemzeti ételek

  A bolgár konyhát az egyik legegészségesebb konyhának tartják Európában. E mögött nemcsak a felhasznált alapanyagok, hanem az elkészítési módjuk is áll. Az ételek könnyedek, kímélve vannak elkészítve napraforgóolajon. A bolgár nemzeti ételek nagymennyiségű zöldséget és főzött vagy grillezett húst, főleg halat és csirkét tartalmaznak. Majdnem minden egyes ételükhöz hozzá adják a hagyományos bulgár fűszert, a csubricá-t (nálunk úgy ismert, mint borsfű). A bolgárokra érvényes a tej és tejfélék gyakori fogyasztása, főleg a joghurtot és a sajtokat kedvelik. Kevesen tudják, hogy a joghurt éppen Bulgária területén volt felfedezve, amire a helyi emberek nagyon is büszkék. Az igazi bolgár joghurt nagyon sűrű, és különleges szaftos íze van.

  Bolgár nemzeti étel a bob csorba - bableves, amelynek íze változó a konkrét terület ízszokásai alapján. A hagyományos bolgár ételek közé tartozik a kebabcse (erősen fűszerezett, roston megsütött roládok darált húsból), tarator (hideg leves savanyútejből, uborkából, fokhagymából, dióból, kaporból és olivaolajból), kavarma kebap (borsfűvel fűszerezett disznóhús zöldséggel és csípős paprikával), muszaka (sütőben megsütött étel húsból, zöldségből, kaskavala sajtból, burgonyából, káposztából és más alapanyagokból), gjuvecs (gazdag zöldségtál, néha hússal is, borral tálalva), banicska (levelestésztából készült kalács juhsajttal töltve) és a balkava (édes bolgár sütemény). Bulgáriából ered a szintén híres sopszka saláta, amely a Sopok találmánya - a konzervativizmusukról elhíresült lakosok Szófia és Dupnice környékéről.

  A kitűnő bolgár konyhát kiegészíti a borok széles választéka, amelyek (speciálisan a vörösek) az egyik legjobb ízűeknek vannak titulálva az összeurópai skálán. Tipikus vörösborok a Gamza és a Mavrut, legjobb fehérek a Dimiat és a Pamid.

  Egyre nagyobb közkedveltségnek örvend a bolgár sör, amelynek csapolt változatát is megkóstolhatjuk a jobb éttermekben. A legismertebb a Stara Zagora, exportsör, amelyet a legízletesebbnek tartanak. Tipikus szeszes italok a rakia (borpálinka), mastika (ánizspálinka), mentolos pálinka, roza és a vodka.

  Alkoholmentes italokból a világon ismert márkákból a Cola, Fanta vagy a Sprite kapható. Gyakrabban isznak Bulgáriában erős presszót kicsi csészékben, mint törökkávét. Teákból legismertebbek a gyógynövényteák, mint például a kamilla, kakukkfű, vagy a boróka leveleiből készült tea.

  Nem ajánlott fogyasztani nem hőkezelt ételeket, melyek vizet tartalmaznak (pl. gépi ital, fagylalt). A vízvezetékből származó eredetileg iható, de az eltérő bakteriális összetevője emésztési problémákat okozhat.