Bulgária Bulgária

 • Pénznem, árak, vásárlások

  1leva, jelölés LV (1LV=100 stotinek),ajánlott Euro vagy USD váltása, cca 1 EUR = 1,95 LV,1 USD = 1,97 LV

  A bolgár pénznem egysége az 1 lev (BGL), amely 100 századra osztódik. A bankjegyek 1, 2, 5, 10 és 50 értékben, a pénzérmék 1, 2, 5, 10, 20 és 50 - es értékűek. Átváltáshoz alkalmasabb bankba menni, mint a kisebb átváltókat használni. Így elkerülheti az esetleges találkozást a nem becsületes váltóval. A bankok csak hétköznapokon vannnak nyitva, 9 és 16 óra között. Az átváltáshoz vagy a visszaváltáshoz nincs szükség semmilyen különleges okmányra. Nem ajánlott a valutákat az utcán átváltani - ezekben az esetekben mindig szóba jön a csaló hozzáállás. A bolgárok általában nagyon tüzetesen átvizsgálják az új bankók eredetiségét, és elutasítják az írott vagy máshogyan megrongált dollárbankókat. A nagy hotelok, autókölcsönzők és a jobb éttermek elfogadják a bankkártyával történő fizetést, de erre nem elég hagyatkozni. Jobb, ha magunknál tartunk elegendő készpénzt kisebb kiadásokra, kirándulásokra, esetleg a gyógyszerek vásárlására. Bulgáriában az a szabály él, hogy deklarálni kell a behozott valutákat a határnál az országba való belépéskor, ha a teljes összeg túllépi a 8 000 BGL- t.

  Az árak eltérőek lehetnek helytől függően is, néha többszörösen is. Általánosságban elmondható, hogy Bulgária elég olcsó ország. A borravalót társadalmilag elfogadhatatlan közvetlenül a kiszolgálónak a kezébe adni. Helyesebb, ha az asztalon hagyjuk, de gyakori, hogy a borravaló már bele van számítva a kiszámlázott összegbe.

  A szállás terén gyakori jelenség a kettős ár - a külföldiek többet fizetnek, mint a helyiek. Egy olcsóbb hotelban egy éjszakáért 10 - 15 USD ? t kell fizetni egy főre. A múzeumokba és a történelmi emlékhelyekre való belépéskor a kettős árazás szabálya még erősebb.

  Tipikus ajándékok, amelyeket a turisták Bulgáriából visznek haza, a fából kifaragott tárgyak, gyöngyök, rózsaszín parfüm üvegcséi, festett kerámia, színes sálak és szőnyegek, a hagyományos bolgár zene kazettái vagy a kézileg gyártott ékszerek.

 • Tájékoztató árak

  kenyér - 0,7 Lv

  sajt 1 kg - 3 - 7 Lv

  sonka, szalámi 1 kg - 10 Lv

  sör - 0,55 - 0,75 Lv

  gombóc fagylalt - 0,5 Lv

  palackozott víz - 0,5 Lv

  üdítő - 2 Lv

  éttermi ebéd - 7 - 12 Lv