Bulgária Bulgária

 • Utazási iratok

  Az országba való belépéshez új típusú személyi igazolvány szükséges. Gépkocsival utazó turistáktól kérik a jogosítványt és a zöld kártyát, mely igazolja a kötelező biztosítás nemzetközi érvényességét, a forgalmi engedélyt, mely alapján a belépő útlevelébe beírják a behozott gépjármű típusát, rendszámát. Csak az a személy viheti ki az országból a járművet, akinek belépéskor az útlevelében regisztrálták azt.

 • Vízum

  Magyar állampolgár turisztikai céllal vízummentesen 90 napra, megfelelő anyagi fedezet (50 EUR/nap) igazolásával utazhat be Bulgáriába. Az útlevélnek a beutazás napjától számított 6 hónapig kell érvényesnek lennie. Rövidebb érvényességű útlevéllel is be lehet utazni, ha a beutazó megfelelően tudja igazolni beutazásának időtartamát ? szállásfoglalással, turista csoportoknál részvételi jeggyel.

 • Vám- és devizaelőírások

  Bulgáriába beutazáskor, az utasforgalomban vámmentesen vihető be a szokásos személyi használatú tárgyakon kívül 200 db cigaretta, vagy 50 db szivar, vagy 25 dkg dohány, 1 liter égetett szeszesital, 2 liter 22 % alatti alkoholtartalmú ital, 2 liter bor, 0,5 kg kávé, vagy 20 dkg neszkávé, 10 dkg teafű, vagy 4 dkg granulált tea, 50 ml parfüm, 250 ml kölni, 37 gr arany és 300 gr ezüst ékszer, valamint 100 USD értékű ajándék (melynek értékét számlával igazolni kell). A fenti értékhatárt meghaladó mennyiségű ékszert a vámnál be kell jelenteni, és meglétét kilépéskor ellenőrzik.

  Bulgáriában nagyon súlyos törvényi következménye van a kábítószer birtoklásának, előállításának, forgalmazásának. A kiszabható büntetés 15-től 20 évig terjedő szabadságvesztés.

  Külföldi állampolgárok korlátozás nélkül vihetnek be levát, vagy külföldi valutát Bulgáriába, de a személyenként 8.000 leva, vagy az annak megfelelő külföldi valuta feletti összegről írásban kell nyilatkozniuk (1 Euro = 2 BGL). Kilépésnél 8.000 leva, vagy annak megfelelő valuta szabadon kivihető, 8.000 és 20.000 leva közötti összeg esetén írásban kell nyilatkozni, igazolva a pénz eredetét (pl. a belépésnél kitöltött nyilatkozattal). A 20.000 levás határt meghaladó összeg esetén pedig a Bolgár Nemzeti Bank engedélyét kell kérni. Készpénzt bankjegykiadó automatáknál célszerű felvenni. Az automaták a tengerparti üdülőhelyeken is megtalálhatók. Ajánlatos kisebb címletű 50, 20 Euros bankjegyeket tartania magánál az utazónak.