Maldív-szigetek Maldív-szigetek

  • Állatvilág

    A Maldív-szigeteket körülölelő tenger élővilága rendkívül gazdag, az itt élő különböző formájú és méretű állatkák színes kavalkádot alkotnak. A szigeteket övező korallzátonyok sok tengeri élőlénynek adnak otthont. A homokos tengerparton különböző kagylófélék élnek, de láthatunk csúszómászókat , rákokat és kígyókat is. A tengerben teknősök, ráják, polipok, kisméretű cápák, murénák, barrakudák, többezer halfaj és egyéb tengeri élőlények élnek.

    Ne feledkezzünk meg a madárvilágról sem, bár többségük nem tartozik az állandó fészkelők közé. A madárpopuláció 90%-a költöző madár, csak telelni jönnek ide. Akárcsak a szigetek többségén, itt is a vízimadarak alkotják a madárpopuláció nagy részét, pl.sirályok és csérfélék. A szárazföldi csérek fehér tollazatúak, vagy legalábbis világos színűek és a déli atollok lakói. A csérek az egész szigetcsoporton megtalálhatóak. A part mentén gázlómadarak élnek, pl.  réti cankó, amelyek héjasokat és tengeri férgeket szedegetnek. A lakatlan szigeteken gémfélék élnek-ezeket az elegáns madarakat azonban csak ritkán pillanthatjuk meg. Ezzel szemben az örvös sándorpapagáj nagy számban fordul elő a szigeteken, amely többek között azzal is büszkélkedhet, hogy a szigetek egyik leghangosabb lakója.

    A madarakat leszámítva kevés emlősfaj él itt., főként patkányok, cickányok és házimacskák. A szigeteken kígyók és gyíkok is élnek, pl.a gallérosgyík.